DUNJA KNEBL JE DESETI DOBITNIK NAGRADE „VOJIN MALIŠA DRAŠKOCI”

Nagrada „Draškoci” za 2022. godinu, umetnici će biti svečano uručena na world music festivalu „Todo Mundo” u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru, 23. septembra, sa početkom u 20 časova. Nakon dodele nagrade, Dunja Knebl će održati koncert u duu sa Rokom Margetom.

Izvor: World Music asocijacija Srbije

dunja

Dunja Knebl (foto: Bojan Slevec)

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2022. godinu dodeljuje se Dunji Knebl, istaknutoj hrvatskoj umetnici, interpretatorki tradicionalne pesme i kantautorki. Odluku je doneo Odbor za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi „World Music asocijacija Srbije”, kojem se u domenu dodele nagrade od ove godine priključuje i „Muzički informativni centar Srbije”.

Glavni smisao nagrade, ustanovljene 2013. godine, jeste podsticanje, razvijanje i popularizacija poližanra world music, odnosno rada umetnika koji uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom. Takođe, jedna od ideja jeste i da se kroz nagradu neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Priča o Dunji Knebl, njenom radu i nekim novijim albumima

Pored umetnika koji žive i rade u Srbiji (Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vladimir Nikić, Veljko Nikolić – Papa Nik), nagrada Draškoci je do sada otišla u ruke i muzičarima rodom iz Srbije, ali koji žive u inostranstvu (Nenad Vasilić, Đorđe Stijepović, Jelena Popržan), kao i umetnicima iz okruženja (Vlatko Stefanovski i Dorian Jovanović). Laureatima se sada pridružuje Dunja Knebl (Zagreb, 1946).

dunja knebl i roko margeta

Dunja Knebl i Roko Margeta (foto: Doringo)

Dunja je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru. Vrsna je vokalna interpretatorka narodnih pesama iz Hrvatske, sa Balkana i iz udaljenijih krajeva planete, uvek sa prepoznatljivim i neponovljivim stilom izvođenja.

Voli da traga za starim tekstovima i notnim zapisima i da vraća u život zaboravljene bisere ljudskog duha. To čini na svoj, lični način, prevazilazeći pojam pevačice i prerastajući u svojevrsnog autora. Narodna pesma postaje, tako, njena pesma, a Dunja se ispostavlja kao živopisni, maštoviti pripovedač i minstrel 21. veka.

Mada se muzici kao profesiji okrenula tek 1993, kada je imala 47 godina, Dunja Knebl je u tom trenutku iza sebe imala ogromno iskustvo, budući da je od rane mladosti bila duboko posvećena interpretaciji narodnih pesama iz različitih zemalja, pa tako i onih u kojima je, pored Hrvatske, imala priliku da živi (SAD, Rusija, Indonezija). Prateći svoj glas na gitari, decenijama je zabavljala sebe i svoje prijatelje. Iz te privatne sfere je gotovo preko noći, u petoj deceniji života, iskoračila na scenu i počela sa javnim nastupima, ostavljajući za sobom profesiju prevodioca i profesora jezika (diplomirala je engleski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu, 1969).

O singlu i spotu „Ked som ishol” Dunje Knebl i Roka Margete

Do sada je snimila 21 album. Uglavnom su u pitanju solo-projekti, ali je tri izvanredna audio-izdanja objavila sa sastavom Kololira, kao i dva hvaljena albuma u duu sa Rokom MargetomSvilarica svilu prede (2019) i Songbook Songs (2021).

Na jubilarnom, desetom world music festivalu „Todo Mundo”, u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat”, 23. septembra, beogradska publika će imati priliku da čuje duo Dunja Knebl i Roko Margeta i izbor sa njihova dva pomenuta albuma. Ukratko, biće to koncert ispunjen neobičnom, prijatnom i bajkovitom atmosferom, nošenom glasovima i raznorodnim instrumentima.

Prikaz albuma „Songbook Songs” Dunje Knebl i Roka Margete

Nakon nastupa Dunje i Roka, treće festivalsko veče će zaokružiti jedan drugi duo – Ramsch & Rosen iz Austrije.

Ulaznice za ovo veče se mogu naručiti preko sajta Tickets.rs, kao i Fejsbuk / Instagram profila festivala, po ceni od 600 dinara.

. . .