„Ked som ishol” – Novi singl i spot Dunje i Roka

Duo Dunja Knebl i Roko Margeta iz Hrvatske uskoro će nas obradovati svojim drugim albumom Songbook Songs, koji će biti objavljen 5. novembra 2021. u izdanju kuće Geenger Records. Nakon prvog singla i spota kojim su u septembru započeli niz najava albuma, duo je 8. oktobra objavio spot za još jedan singl – pesmu Ked som ishol.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

Ked som ishol je rusinska tradicionalna pesma i drugi singl kojim duo Dunja Knebl & Roko Margeta najavljuje svoj album Songbook Songs. Umetnici su pesmi dali upečatljiv aranžman, obradivši je na način tako osoben za Dunju Knebl, stvarajući onaj neodoljivi zvuk i atmosferu koja je, čini se, obavijena oko svakog projekta Dunje Knebl.

Osvrt na Dunju Knebl i sastav Kololira u magazinu Etnoumlje

Nakon prvog singla Slavuj, tico mala (pesma iz Hrvatske), za koju je video objavljen 10. septembra na Dunjinom Jutjub-kanalu, rusinska pesma Ked som ishol u interpretaciji ovog dvojca veliko je iznenađenje u odnosu na prethodne obrade, jer Roko Margeta ne samo da svira, nego i peva s Dunjom!

ked som ishol

Dunja Knebl i Roko Margeta, 2021 (foto: Doringo)

Uz Dunjin indijski harmonijum, u Rokovoj izvedbi čuju se egzotični, prastari nej, tapan, def i razne male udaraljke. Rezultat je snažna i neobična interpretacija koja je istovremeno i arhaična i savremena.

Pesmu su obradili isključivo na temelju nota i teksta iz jedne od slabo poznatih zbirki slavnog hrvatskog etnomuzikologa Vinka Žganeca (1890 – 1976), objavljene 1946. godine u vlastitom izdanju pod nazivom Pjesme jugoslavenskih Rusina. Premda je pesma stara bar stotinak godina, njena poruka je svevremena: „Ako sam ništa ne sadiš, nemaš pravo ubirati (tuđe) plodove!ˮ.

dunja i roko

Roko Margeta i Dunja Knebl, 2021 (foto: Doringo)

Songbook Songs, drugi zajednički album Dunje i Roka (a Dunjin 21. album u karijeri), autobiografsko je putovanje kroz Dunjin život kojim su je vodile narodne tradicionalne pesme iz knjiga-pesmarica raznih zemalja (Engleska, SAD, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Slovačka, Indonezija, Hrvatska).

Pesma Ked som ishol među prvima je na tom „putovanjuˮ, od ukupno 14 „pesama-stanicaˮ.

Raskošan, sadržajan, uzbudljiv pisani deo Dunjine autobiografije s fotografijama na sajtu Dunje Knebl

Album Songbook Songs je snimio, miksao i producirao Dinko Čvorić Doringo, koji je i autor spotova i fotografija, dok je Biljana Knebl autorka vizuala pojedinih pesama i oblikovanja albuma.

Materijal će biti objavljen 5. novembra u izdanju Geenger Records-a.

. . .