Budimo radoznali: Todo Mundo je pred nama

Deseti world music festival „Todo Mundo”, pod sloganom Budimo radoznali, biće održan u Beogradu, od 21. do 24. septembra 2022. godine, na različitim lokacijama. Pripremljen je bogat, raznovrsni program, u koji ulazi osam koncerata, međunarodna konferencija, ulična parada i javni razgovor sa jednim od umetnika.

Izvor: Saopštenje za medije / Magazin Etnoumlje

Jubilej jednog festivala je prilika da se u raskošnom obliku potvrde dotadašnja, prepoznatljiva nastojanja i ciljevi. A ono čemu su organizatori festivala Todo Mundo – manifestacije posvećene raznovrsnim „jezicima” i podžanrovima muzike sveta (world music) – oduvek težili jeste pružanje izazova radoznaloj publici, i to kroz zanimljiv, atraktivan, aktuelan, ali i neobičan  program, koji se mahom kreće izvan staza mejnstrima. Ili, kako je to 2019. godine, u magazinu Etnoumlje napisala kritičarka Ivana Ljubinković u okviru prikaza poslednje večeri 8. izdanja festivala Todo Mundo:

– „Posetioci su, u duhu samog naziva festivala, još jednom obišli, ako ne čitav svet, ono bar njegov značajan deo. Ali, ne znamenitosti glavnih gradova, dostupne svakom odgovornom turisti, već one skrivene uličice i predele, koje samo lokalci mogu da preporuče. I vredelo je poslušati ih.”

U godini jubileja, Todo Mundo ostvaruje deo festivalskog programa zahvaljujući međunarodnoj saradnji i svojim aktivnostima u okviru dva velika evropska projekta. Koncerti sastava Džambo Aguševi Orchestra, Fanfara Station i Perija biće održani kao deo svežeg, tek otpočetog projekta Sounds of Europe, dok će kroz sada već renomirani projekat MOST – Bridge for Balkan Music biti realizovan koncert dua Ramsch & Rosen.

budimo radoznali

Ramsch & Rosen (foto: Werner Redl)

Umetnici mlađe i srednje generacije dominiraju koncertnim programom. , koji će se odvijati u Jevrejskom kulturnom centru (21/23/24.09) i Bašti Drugstore (22.09). Takav duh će obeležiti i samo otvaranje glavnog, muzičkog dela festivalskog programa: koncert Bojane i Nebojše Brdarić (21.09). Nastupom naših sjajnih interpretatora, koji upravo pripremaju drugi album, nastavlja se običaj festivala Todo Mundo po kom je prvi koncert rezervisan upravo za domaće umetnike.

U društvu izvanrednih pevača i svirača koji su u svojim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim, nalazi se, međutim, i 76-ogodišnja world music diva sa prostora bivše Jugoslavije – Dunja Knebl, unikatna umetnička ličnost. Dunja i Roko Margeta, vrsni mladi multiinstrumentalista i vokalista, predstaviće se prvi put beogradskoj publici. Dunja Knebl je dobitnica nagrade Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2022. godinu, koju deseti put dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Sjaj jubilarnog izdanja obezbeđen je, dakle, i nemalim brojem premijernih izvođenja. Osim Dunje i Roka, u Beogradu ćemo, tako, prvi put prisustvovati koncertima Džambo Aguševi Orchestra, Meybahar i Perija, dok će na nivou Srbije svoje premijere imati Fanfara Station i Ramsch & Rosen, a na prostoru čitavog BalkanaJako el Muzikante!

Deseti festival Todo Mundo ima i svoj slogan – Budimo radoznali – kojim organizatori žele da pažnju šire publike još više podstaknu u pravcu otkrivanja raznolikih muzičkih tradicija, kao i autorstva inspirisanog najrazličitijim kulturnim nasleđima. Osim toga, svako koncertno veče jeste svojevrsna mala, zasebna celina specifičnog koncepta i naslova: 1) Rootsology (veče posvećeno tradicionalnijem zvuku), 2) Partyard (vreme i prostor za pravu world music žurku), 3) Skriveni dragulj (koncerti umetnika koji imaju vrlo originalan, neobičan pristup tradicionalnom materijalu) i 4) Na istoku mašte (veče naglašenog orijentalnog i balkanskog izraza, opojnog i pokretljivog).

budimo radoznali

Perija, WOMBA Showcase & Conference, Petrovaradinska tvrđava, 2022 (foto: Danica Trajković)

Zvuk desetog festivala Todo Mundo je veoma šaren. Slušaćemo najpre srpsku tradicionalnu muziku (Brdarići), te sefardsko nasleđe u izvođenju fantastičnog trija Jako el Muzikante, koji dolazi iz Španije, zemlje u kojoj su Jevreji živeli veoma dugo i odakle su prognani krajem 15. veka. Zatim, plesaćemo uz moderan balkanski brass band izraz (Džambo Aguševi Orchestra), kao i uz kombinaciju mediteranske tradicije i elektronike (Fanfara Station).

Biće tu i lepeza bisera iz zbirki pesama Hrvatske, Jugoslavije, Balkana, Evrope i sveta, ostvarena kroz intimno pripovedanje Dunja i Roka, kao i autorsko poigravanje elementima austrijske i alpske tradicije (Ramsch & Rosen). Pritajena i goruća strast Balkana obeležiće čitavo završno veče i nastupe sastava Meybahar i Perija. Ovo je fenomenalna godina za kvartet Perija, sve traženiji balkanski sastav na evropskim scenama, a nedavno je najavljeno i njihovo učešće na prestižnom sajmu WOMEX, koji će ovog oktobra biti održan u Lisabonu. Perija uskoro objavljuje novi album.

Osam koncerata održaće muzičari iz deset zemalja: Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Austrije, Španije, Italije, Tunisa i SAD. Neki od muzičara učestvovaće i na međunarodnoj konferenciji, koja će biti organizovana poslednjeg dana festivala, u RTS Klubu – Galerijskom prostoru Radio Beograda. To je sada već druga konferencija na festivalu Todo Mundo i plan je da ovaj deo pratećeg programa preraste u tradiciju. Dok je prošlogodišnja konferencija bila usmerena na žene u world music-u, aktuelna tema Muzika u pokretu doneće razgovore i razmenu iskustava u vezi sa kretanjima ljudi, naroda, kultura, pa i same muzike u svetu.

jako el muzikante

Jako el Muzikante (foto: @simonblackley)

Prateći program desetog festivala obuhvata i uličnu paradu sastava Džambo Aguševi Orchestra i Fanfara Station, u pešačkoj zoni centra grada, 21. septembra. Osim toga, u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, biće održan i razgovor umetnika Džamba Aguševa i studenata etnomuzikologije, sa ciljem bližeg upoznavanja sa tradicijom trubačke muzike u Severnoj Makedoniji, muzičkom porodicom iz koje potiče Džambo, kao i sa brojnim drugim povezanim aspektima.

dzambo natasha atlas

Sa nastupa Orkestra Džambo Aguševi i Nataše Atlas, Welcome in Tziganie, 2022 (foto: André Hemelrijk)

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajta Tickets.rs, kao i na ulazu pre početka svake koncertne večeri, po ceni od 600 dinara za svako veče, a u ponudi je i komplet ulaznica po ceni od 2.100 dinara.

Deseti festival Todo Mundo podržali su: Sounds of Europe, MOST – Bridge for Balkan Music, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Collegium Hungaricum Beograd, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada Španije u Beogradu,  Institut Servantes Beograd, Austrijski kulturni forum Beograd, CEBEF, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat”, Drugstore, Etnoumlje i RadioAparat.

Organizatori su: Udruženje „Ring Ring” i Muzički informativni centar Srbije.

Budimo radoznali!

. . .

PROGRAM FESTIVALA

SREDA, 21. septembar:

Centar grada, pešačka zona, 17 č:

Ulična parada (Džambo Aguševi Orchestra i Fanfara Station)

Jevrejski kulturni centar (Jevrejska 16), 20 č:

Rootsology: Bojana i Nebojša Brdarić (SRB) / Jako el Muzikante (E)

ČETVRTAK, 22. septembar:

Fakultet muzičke umetnosti, 12 č:

Javni razgovor: Džambo Agušev i studenti etnomuzikologije

Drugstore (Bulevar Despota Stefana 115), 20 č:

Partyard: Džambo Aguševi Orchestra (NMK) / Fanfara Station (I / TN / USA)

PETAK, 23. septembar:

Jevrejski kulturni centar, 20 č:

Dodela nagrade Vojin Mališa Draškoci Dunji Knebl

Skriveni dragulj: Dunja Knebl i Roko Margeta (HR) / Ramsch & Rosen (A)

SUBOTA, 24. septembar:

RTS Klub – Galerijski prostor (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), 11 č:

Međunarodna konferencija Muzika u pokretu

Jevrejski kulturni centar, 20 č:

Na istoku mašte: Meybahar (H / GR) / Perija (NMK)

. . .