Dani žege i očaranosti: Bitolj i Lokum Fest

Donosimo utiske o Bitolju i world music manifestaciji „Lokum Fest”, koja je od 21 – 23. jula 2022, imala svoje 16. izdanje. Ovaj festival je, baš kao i beogradski „Todo Mundo”, deo festivalske mreže u okviru aktuelnog evropskog projekta „MOST – The Bridge For Balkan Music”.

Read More

Uši na Mostu: WOMBA

Bili smo na događaju „WOMBA Showcase & Conference” u okviru EXIT-a, podržanom kroz evropski projekat „MOST – The Bridge for Balkan Music”. Vreme smo provodili u Vrdniku i na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 7. do 10. jula 2022. godine…

Read More

Foto-galerija: Wardruna

Donosimo galeriju fotografija sa koncerta norveškog sastava Wardruna, koji je održan u Beogradu, na Stadionu Tašmajdan, 11. jula 2022. godine. Uvod u njihov premijerni koncert u Beogradu, koji pripada turneji Nordic Night Open Air 2022, predstavljali su nastupi bendova Lindy – Fay Hella & Dei Farne i Kalandra.

Read More

Šetnja u bašti zvukova

Na sredini između muzičke kritike i putopisa, članak donosi priču obavijenu oko desetog izdanja world music festivala „Gardens of Sounds” , koji je održan od 10 – 12. juna 2022, na jugu Poljske, u gradu Katovicama.

Read More

Povezani svetovi

Ovo su utisci koje smo poneli iz Sarajeva. Tamo je, od 2. do 4. juna 2022, održana muzička konferencija „Beyond Europe – Sarajevo 2022”, sa odličnim programom sastavljenim od šoukejsova, nastupa označenih kao Beyond Europe Special, kao i govora, panela i projekcije filma.

Read More

Čudesna svetkovina: Dead Can Dance

Dead Can Dance su 7. aprila 2022. godine, nakon otkazivanja nekoliko turneja usled pandemije, konačno započeli novu seriju koncerata pod nazivom „Europa 2022”. Nakon dvadeset koncerata, ponovo su se 12. maja našli pred beogradskom publikom.

Read More

Zajedno u minijaturi

Savez kulturno-umetničkih društava Srbije, u saradnji sa FA „Vilaˮ iz Novog Sada, 13. novembra 2021. je peti put organizovao „Svetski dan srpskog kolaˮ. U okviru toga, drugi put je organizovano takmičenje u izvođenju koreografskih minijatura, o kojem donosimo utiske.

Read More

Bogatstvo muzičkih boja i poruka

Krenuli smo da obilazimo događaje u okviru projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. Donosimo utiske sa četiri koncerta, održana u okviru programskog luka Seobe: BGKO, Bogdan Ranković i Etnoforija + Kaori Ito, Chalaban i Müller & Makaroff (Gotan Project): Antropoceno.

Read More

SRBIJA NA WOMEX-u

USKORO

SRBIJA STVARA MUZIKU

PODRŽITE NAS

BALKAN CHART

NAGRADA DRAŠKOCI

TODO MUNDO

ETNOFEST

European Folk Network

RADIO APARAT

CLASSICALL RADIO

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Uz koristan prateći komentar koji nas bliže upoznaje sa kulturom, istorijom i narodom odakle je potekla, zahvaljujući autorki Ivani Komadini u „Putu svile“ osluškujemo muziku koju najčešće nikad ranije nismo čuli, niti ćemo imati prilike jer autorka odnekud iskopava same bisere nama nepoznatih kompozicija. Drugi program Radio Beograda, nedeljom od 13h.

BLOG BRZONOGA