PROJEKAT O GUSLARIMA I GUSLANJU

World Music asocijacija Srbije nastavlja da realizuje albume tradicionalne muzike sa pratećim štampanim materijalima. Ovogodišnje izdanje odnosiće se na guslanje i guslare.

 Izvor: WMAS

guslanje

Aleksandar Taušan (foto: Branko Isaković)

Na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa koji je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo krajem prošle godine, World Music asocijaciji Srbije odobreno je 200.000 dinara za realizaciju projekta Guslanje: epska tradicija Srbije (istraživanje, vrednovanje i dokumentacija).

World Music asocijacija Srbije, kao reprezentativno udruženje u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, nastoji da značajan deo svog rada usmerava u realizaciju projekata istraživanja i dokumentovanja tradicionalne muzike.

Pre sedam godina, Asocijacija je započela seriju terenskih istraživanja tako što je, u saradnji sa Društvom za negovanje tradicionalnog pevanja izvika iz Nove Varoši snimila više parova izvika u Rožanstvu i Novoj Varoši, nakon čega je objavljen kompakt disk sa bukletom Pesma izvika – terenski zapisi.

Godine 2015, u Sivcu i Kikindi, snimljen je i objavljen audio i pisani materijal pod nazivom Vojvođanski gajdaši, dok je prošle godine objavljeno izdanje naslovljeno Svirka i pesma pet gajdaša, koje je takođe posvećeno gajdašima. Urednica ovih izdanja je Marija Vitas, etnomuzikolog.

Osim pomenutih terenskih zapisa, asocijacija je prethodnih desetak godina producirala i objavila i niz drugih izdanja tradicionalne muzike, uključujući studijske albume Obrada Milića, Olge Krasojević, Bokana Stankovića, grupe Ribaševke i dr.

Predstojeći projekat Guslanje: epska tradicija Srbije biće ostvaren tokom leta u saradnji sa Društvom guslara „Stara Hercegovina”. Ovo značajno udruženje okuplja istaknute guslare sa zvanjem narodni guslar i epske pesnike. Kako ističu, osnovani su sa „velikim i dostižnim ciljem – da gusle kao naš najstariji tradcionalni instrument ponovo zauzmu mesto u našem narodu koje im je oduvek i pripadalo” i dodaju da „gusle možete voleti ili ne voleti, slušati ili ne slušati, ali ih svaki Srbin mora poštovati”.

Uvodni tekst u knjižici koja će pratiti audio izdanje Guslanje: epska tradicija Srbije uradiće etnomuzikolog dr Danka Lajić-Mihajlović, koja je među najzaslužnijima za upis gusala na UNESKO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, dok će guslare i njihovo stvaralaštvo predstaviti Marija Vitas, koja će i ovoga puta biti urednica izdanja. Produkcijom će rukovoditi Oliver Đorđević.

Buklet će biti dvojezičan, a izdanje će, pored predstavljanja u našoj zemlji i regionu, biti promovisano i na The World Music Expo (WOMEX) ukoliko manifestacija bude održana u oktobru.