Dorian Jovanović, dobitnik nagrade „Draškoci” za 2021. godinu

 Prema odluci Odbora za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije, nagradu Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu dobija Dorian Jovanović., cenjeni makedonski muzičar, kompozitor, aranžer i producent. Tim povodom, zajedno sa pevačicom Dobrilom Grašeskom, održaće koncert u Beogradu, u DIM-u, u okviru Festivala „Todo Mundo”, 28. septembra, sa početkom u 20 časova.

Izvor: World Music asocijacija Srbije

dorian jovanović koncert

Dorian Jovanović na koncertu Čalgija Sound System (foto: Miladin Papović)

Nagrada je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji marljivo i uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik, Đorđe Stijepović i Jelena Popržan. Ovoj listi uglednih imena se pridružuje i Dorian Jovanović (1969).

Dorian je Skopljanac, ali je rođen u Beogradu, gde je proveo najranije detinjstvo. Jedan je od najinteresantnijih aktera na makedonskoj muzičkoj sceni, usmeren na različite projekte i zvučne strukture.

Od kraja devedesetih do danas, pokrenuo je nekoliko sastava, od kojih je svaki izgradio zasebnu, neponovljivu, nadahnutu umetničku priču: String Forces, Axiotomic, Čalgija Sound System, Dorian Oud Quartet/Trio… Formacija sa kojom će se predstaviti beogradskoj publici jeste Dobrila & Dorian Duo.

dobrila & dorian duo

Dobrila & Dorian Duo (foto: Dina Duma)

Dobrila Grašeska je „dijamant makedonske čalgije” – kako ju je svojevremeno Dorian opisao u intervjuu za magazin „Etnoumlje”. Upravo je čalgija – ta stara, tradicionalna gradska muzička forma, karakteristična, pored ostalog, za Makedoniju – jedna od glavnih, dugogodišnjih Dorianovih „opsesija”.

Zvuci čalgije su obeležili njegovo odrastanje, on za konceptom, duhom i osobenostima zapostavljene čalgije stalno traga, ispituje je, proučava, interpretira i uzbudljivo i autentično preoblikuje.

Na večeri u DIM-u, nagrada će biti dodeljena Dorianu za 2021. godinu, ali i Jeleni Popržan, umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije – dobitnici iste nagrade za 2020. godinu, koja nije mogla da joj tada bude uručena, zbog pandemije.

dodela nagrade draškoci

Vizual uručenja nagrade, 2021, Na slici: Jelena Popržan, Vojin Mališa Draškoci, Dorian Jovanović (dizajn: Aleksandar Ružičić)

Nakon svečane dodele, publici će svoje muziciranje predstaviti Dobrila & Dorian Duo, a odmah potom i Jelena Popržan. Nastup Dua Dobrile (glas) i Doriana (ud, elektronika) obeležiće materijal sa svežeg albuma Apocryph, njihovog zajedničkog debija koji je u julu mesecu objavljen pod etiketom Skopje Jazz Festival Records. Biće to susret sa čarima makedonske muzike, u intimnom, opojnom obliku.

Dodelu nagrade Dorianu Jovanoviću i koncert sastava Dobrila & Dorian Duo podržalo je Ministarstvo kulture Republike Severne Makedonije.

Ulaznice za ovo veče se mogu naručiti preko Fejsbuk-stranice World Music Festival Todo Mundo, po ceni od 500 dinara.

. . .