Diskografska planeta: Mart 2021

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike „Diskografska planetaˮ objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva.

Read More

Izvrnuta torta: ‘Bem ti Fiće

Nakon ciklusa o tezgomuzikologiji, rubrika „Izvrnuta tortaˮ započinje serijal o romansiranim sećanjima terenskog gitariste. Autor je, zna se, Aleksandar Mitrović Acart. Tekstovi u novom serijalu će biti objavljivani svakog prvog u mesecu.

Read More

Čerevićka tambura

Članica naše redakcije je imala priliku da poseti Zavičajni muzej u Čereviću i da se izbliza upozna sa instrumentom, koji je zbog epiteta „najstarija vojvođanska tamburaˮ jesenas privukao veliku pažnju javnosti. Ovo je priča o čerevićkoj tamburi.

Read More

Zaigrajte noge naše, mlade

U okviru manifestacije Svetski dan srpskog kola, održane 31. oktobra 2020. godine na Fruškoj gori, treći put je organizovano nadmetanje „Zaigrajte noge moje, pa da vidim bolji ko jeˮ. Takmičari iz cele Srbije su imali priliku da pokažu svoje plesno umeće u Žikinom kolu.

Read More

Makedonsko i mitsko: Sastav Velion

Nedavno se pojavila nova obrada makedonske pesme „Tetovsko Jabolčeˮ, čime je sitnim, ali sigurnim koracima sastav Velion zakoračio na world music scenu u Srbiji. Pesma i spot objavljeni su 9. oktobra 2020. na You Tube kanalu „Velion Musicˮ.

Read More

Borba bez obzira na sve: Grup Yorum

Grup Yorum nisu bend, oni su kolektiv, oni su stav, oni su ideja o solidarnosti koja je spremna na najveće žrtve. Nemoguće je reći da li će Grup Yorum u svojoj borbi uspeti, ali je sigurno da od toga neće odustati, jer su taj zavet zapečatili životima…

Read More

Odlazak Darka Macure

Upokojio se Darko Macura (Pula, 1952-Beograd, 2020), veliki srpski narodni umetnik, pesnik, multiinstrumentalista i pedagog. Njegov značaj i delo tek će se meriti u decenijama koje predstoje.

Read More

SRBIJA NA WOMEX-u

USKORO

SRBIJA STVARA MUZIKU

PODRŽITE NAS

BALKAN CHART

DODELA NAGRADE

TODO MUNDO

ETNOFEST

European Folk Network

RADIO APARAT

CLASSICALL RADIO

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Uz koristan prateći komentar koji nas bliže upoznaje sa kulturom, istorijom i narodom odakle je potekla, zahvaljujući autorki Ivani Komadini u „Putu svile“ osluškujemo muziku koju najčešće nikad ranije nismo čuli, niti ćemo imati prilike jer autorka odnekud iskopava same bisere nama nepoznatih kompozicija. Drugi program Radio Beograda, nedeljom od 13h.

BLOG BRZONOGA