Koreodrama 700, u slavu Gračanice

Osvrt na najnoviji projekat Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac”, pod nazivom „700”. Ovaj „mjuzikl narodne igre” je nastao iz potrebe da se na umetnički način obeleži sedam vekova postojanja manastira Gračanica.

Read More

Jesenje destinacije: WOMEX 2021

U svežije međunarodne aktivnosti World Music asocijacije Srbije spadaju naša učešća na WOMEX-u u Portu, od 27 – 31. oktobra, kao i na skupu Evropske folklorne mreže u Budimpešti, 17. i 18. novembra 2021. Čitamo redove o blic-utiscima sa prvog, uz maleni osvrt i na drugopomenuti događaj.

Read More

Dan posvećen „pevanju na struju”

U organizaciji Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, 27. novembra 2021. održana je radionica pevanja iz vika, koju je vodila uticajna interpretatorka tradicionalne muzike, Svetlana Spajić.

Read More

Izvrnuta torta: Jedna za gazda Miladina

U rubrici „Izvrnuta tortaˮ donosimo peti tekst serijala o romansiranim sećanjima terenskog gitariste. Acart nas ovoga puta zadržava u okvirima Beograda… U redu, i Zemuna. Kirija, kafa, svirke itd, to su neki od lajtmotiva. Naredni tekst u okviru ovog ciklusa biće objavljen 1. januara 2022. godine.

Read More

Izvrnuta torta: Svi moravski tamburaši

U rubrici „Izvrnuta tortaˮ donosimo četvrti tekst serijala o romansiranim sećanjima terenskog gitariste. Acart nas u svojoj novoj priči smešta u milje svadbe u centralnoj Srbiji, koji živopisnim čine muzičari, gosti, pevačica, konobari, bakšiš… Naredni tekst u okviru ovog ciklusa biće objavljen 1. novembra 2021. godine.

Read More

Diskografska planeta: Jun 2021

Početkom svakog meseca, u rubrici „Diskografska planetaˮ objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo je naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva. Pred nama je osvrt na jun 2021.

Read More

SRBIJA NA WOMEX-u

MICS

SRBIJA STVARA MUZIKU

PODRŽITE NAS

BALKAN CHART

NAGRADA DRAŠKOCI

POCKET GLOBE

ETNOFEST

European Folk Network

RADIO APARAT

CLASSICALL RADIO

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Uz koristan prateći komentar koji nas bliže upoznaje sa kulturom, istorijom i narodom odakle je potekla, zahvaljujući autorki Ivani Komadini u „Putu svile“ osluškujemo muziku koju najčešće nikad ranije nismo čuli, niti ćemo imati prilike jer autorka odnekud iskopava same bisere nama nepoznatih kompozicija. Drugi program Radio Beograda, nedeljom od 13h.

BLOG BRZONOGA