World Music Asocijacija Srbije u ICH NGO Forumu

U sedištu UNESKO u Parizu, 11. i 12. juna 2024. godine održano je 10. zasedanje Generalne skupštine zemalja koje su ratifikovale „Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa“ usvojenu 2003. godine. Na dnevnom redu bila je i akreditacija nevladinih organizacija kao partnera UNESKO.

Read More

Homoljska frula Ivanova

Ovo je priča o jednom čoveku i jednom saboru. Povod za osvrt na narodnog umetnika Ivana Tomića (1945 – 2019) pružio je 10. Sabor „Homoljska frula”, održan 18. maja 2024.

Read More

Dva beogradska etno-proleća

Slavni festival „Beogradsko proleće” konačno je dobio mesto u etnomuzikološkim narativima, zahvaljujući ovom pionirskom tekstu koji se odnosi na dva festivalska izdanja, održana 2022. i 2024. godine.

Read More

Koreodrama 700, u slavu Gračanice

Osvrt na najnoviji projekat Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac”, pod nazivom „700”. Ovaj „mjuzikl narodne igre” je nastao iz potrebe da se na umetnički način obeleži sedam vekova postojanja manastira Gračanica.

Read More

Jesenje destinacije: WOMEX 2021

U svežije međunarodne aktivnosti World Music asocijacije Srbije spadaju naša učešća na WOMEX-u u Portu, od 27 – 31. oktobra, kao i na skupu Evropske folklorne mreže u Budimpešti, 17. i 18. novembra 2021. Čitamo redove o blic-utiscima sa prvog, uz maleni osvrt i na drugopomenuti događaj.

Read More

Dan posvećen „pevanju na struju”

U organizaciji Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, 27. novembra 2021. održana je radionica pevanja iz vika, koju je vodila uticajna interpretatorka tradicionalne muzike, Svetlana Spajić.

Read More

Izvrnuta torta: Jedna za gazda Miladina

U rubrici „Izvrnuta tortaˮ donosimo peti tekst serijala o romansiranim sećanjima terenskog gitariste. Acart nas ovoga puta zadržava u okvirima Beograda… U redu, i Zemuna. Kirija, kafa, svirke itd, to su neki od lajtmotiva. Naredni tekst u okviru ovog ciklusa biće objavljen 1. januara 2022. godine.

Read More

SRBIJA NA WOMEX-u

MICS

SRBIJA STVARA MUZIKU

PODRŽITE NAS

BALKAN CHART

NAGRADA DRAŠKOCI

POCKET GLOBE

ETNOFEST

European Folk Network

RADIO APARAT

BLOG FOLK MAGAZINE

CLASSICALL RADIO

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, do marta 2023. godine nedeljom je odvodilo slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. Arhiva svih epizoda Drugi program Radio Beograda.

BLOG BRZONOGA