Nadahnut arhaičnim: Mihal Noga

Nogaband iz Slovačke nastupiće na trećoj večeri festivala „Pocket Globe” u Novom Sadu, 11. novembra. U susret ovom koncertu donosimo intervju sa vođom sastava, violinistom Mihalom Nogom, mladim čovekom duboko posvećenim tradiciji.

Read More

Zvuk pustinje: Vje Farka Ture u Beogradu

Vje Farka Ture dolazi prvi put u Srbiju, na otvaranje 11. festivala „Todo Mundo” u Beogradu, u klubu Zappa Baza, 21. septembra, sa početkom večeri u 20 sati.  U susret premijernom nastupu, magazin „Etnoumlje” donosi svež intervju sa umetnikom…

Read More

Rezoniranje sa Balkanom: BudaPesme

Mađarski duo BudaPesme, koji mahom interpretira sevdalinku i rebetiko, nastupiće prvi put izvan svoje zemlje, i to baš u Srbiji, u Grockoj, u okviru koncertnog ciklusa „Muzička bašta”, 21. jula 2023. To je više nego jak povod za intervju sa Veronikom Vargom (glas) i Benedekom Retijem (harmonika).

Read More

Međukosmički pristup Jana Kusa i Slavorikanaca

Slavo Rican Assembly je 21. oktobra 2022. objavio svoj prvenac „Intercosmic”. Album je u međuvremenu pobrao lepe komentare i kritike, a bend se trudi da ga što više koncertno promoviše. Tako je došao i trenutak za još jedan intervju sa „Slavorikancima”. Naš sagovornik je Jan Kus (1987), osnivač, saksofonista, kompozitor, tekstopisac i producent.

Read More

Telesna muzika ima moć: Alice in WonderBand

Alice in WonderBand se kupa u znoju. Nastupi se nižu, a jedan od svežijih je održan u Kulturnom centru Pančeva, 24. marta. Ovaj koncert je bio dobra prilika za intervju sa Anom Vrbaški i Markom Dinjaškim, članovima AWb. U toku je i crowdfunding kampanja za međunarodni festival „Novi balkanski ritam”, koji Ana i Marko organizuju, i koji će svoje drugo izdanje imati u avgustu.

Read More

„Ljudi prepoznaju našu energiju”: Hojsak & Novosel

Evo razgovora sa Tihomirom Hojsakom i Filipom Novoselom, hrvatskim umetnicima koje smo ove godine imali priliku da slušamo u Novosadskoj sinagogi, 26. avgusta, na zatvaranju „Novosadskog muzičkog leta”. Bili smo tamo, odslušali nastup specifičnog dua Hojsak & Novosel i zabeležili intervju,

Read More

Put prijateljstva i kreativnosti: Monsieur Doumani

Nakon tri i po godine, za Etnoumlje ponovo govori Antonis Antoniju, član sve popularnijeg kiparskog trija Monsieur Doumani. Povod za razgovor ovoga puta je koncert, koji će sastav imati u Novom Sadu, u Pozorištu mladih, 11. novembra, u okviru world music festivala „Pocket Globe” , pod okriljem programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Read More

Kapija afričkog bluza: Bab L’ Bluz

Razgovor sa Jusrom Mansur i Brisom Botanom uoči koncerta benda Bab L’ Bluz u Novom Sadu, koji će biti održan u Pozorištu mladih, 11. novembra 2022, kao deo programa world music festivala „Pocket Globe” u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Read More

U susret Todo Mundu: Jako el Muzikante

Na jubilarnom World Music festivalu „Todo Mundo”, prve festivalske večeri, nakon Bojane i Nebojše Brdarić, slušaćemo trio Jako el Muzikante. U susret koncertu, koji će biti održan u Jevrejskom kulturnom centru, 21. septembra, Šuršo Fernandes, frontmen i nosilac ovog sefardskog projekta, pričao nam je o muzici Sefarda i svojoj žarkoj želji da istu predstavi beogradskoj publici.

Read More

U susret Todo Mundu: Brdarići

Nastupom Bojane i Nebojše Brdarić, u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru, 21. septembra 2022, u 20 sati, otpočeće glavni, koncertni program jubilarnog, desetog World Music festivala „Todo Mundo“. To je i povod za razgovor sa dvoje divnih mladih umetnika o novom albumu koji spremaju, raznim saradnjama i značaju učešća na jednom world music festivalu.

Read More

Korak po korak, ka malom jubileju

U susret petom Međunarodnom festivalu tradicijskog pjevanja, koji će biti održan u Subotici, 15. oktobra 2022, i za koji je upravo otvoren javni poziv, donosimo prigodan razgovor sa Senkom Horvat, od koje je i potekla ideja da se pokrene jedan ovakav festival na severu Bačke.

Read More

Na onlajn kafi sa Lidijom Dokuzović

Afion, hrvatsko-makedonsko-švedski sastav, vraća se na velika vrata. Povod za razgovor sa Lidijom Dokuzović o Afionu, novom albumu, uzorima itd, jeste aktuelna promocija izdanja „Treći bilbil”, objavljenog 2020, u ona vrlo nezgodna vremena…

Read More

SRBIJA NA WOMEX-u

MICS

SRBIJA STVARA MUZIKU

PODRŽITE NAS

BALKAN CHART

NAGRADA DRAŠKOCI

POCKET GLOBE

ETNOFEST

European Folk Network

RADIO APARAT

BLOG FOLK MAGAZINE

CLASSICALL RADIO

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, do marta 2023. godine nedeljom je odvodilo slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. Arhiva svih epizoda Drugi program Radio Beograda.

BLOG BRZONOGA