Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Altin Gün, prvi put u Srbiji i to na festivalu EXIT

Čuveni holandsko-turski sastav Altin Gün nastupiće na EXIT-u, 14. jula 2024. To nije jedini koncert sa obeležjima muzike sveta koji nas očekuje na ovogodišnjem izdanju velike novosadske manifestacije…

05. 06. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

exit

Altin Gün (promotivna fotografija)

Ljubitelje world music-a na ovogodišnjem EXIT-u očekuje dve poslastice!

Na EXIT festival stiže Altin Gün, holandsko-turski sastav koji neguje zvuk turskog psihodeličnog folka. Ovaj bend iza sebe ima pet albuma, a sjajna uvertira za njihov nastup na Exitu, 14. jula, jesu gostovanja na KEXP sessions na kojima su bili već tri puta.

Grčki psihodelični-stoner bend Villagers of Ioannina City u svom psihodelično-stoner izrazu donosi zvukove bogate epirske muzičke tradicije, a dolazi na binu Visa Fusion, 11. jula. Villagers of Ioannina City su već dva puta gostovali u Srbiji i njihovi nаstupi bili su rasprodati.

Prikaz koncerta Villagers of Ioannina City, održanog 16. 11. 2022: „Epirska vatra u Novom Sadu”

Furiozni rifovi odjekivaće Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula na EXIT festivalu! Listi ranije najavljenih imena, koje na glavnoj bini Tesla Universe predvode Tom Morelo (Morello), jedan od najinovativnijih gitarista svih vremena, pokretačka snaga i koautor većine albuma bendova Rage Against the Machine i Audioslave, kao i nezaustavljivi The Exploited, sada se pridružuju braća Cavalera, osnivači kultne Sepulture. Rifove najvećih himni kultne Sepulture donose braća Igor i Maks Kavalera, vođe jednog od najboljih hevi-metal bendova u istoriji, čiji je album Roots devedesetih godina postavio temelje nu metal zvuka!

Maks često ističe da Srbiju smatra svojom drugom zemljom, a poznato je i da je ceo album Prophecy, koji je snimio sa svojim bendom Soulfly, inspirisan njegovim doživljajem Srbije. Na Egzitu je nastupao dva puta, 2004. i 2008, a ove godine će mu se na tvrđavi po prvi put pridružiti i brat Igor (Iggor Cavalera), sa kojim donosi esenciju Sepulture!

villagers of ioannina city koncert prikaz

Villagers of Ioannina City, Koncert, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 16. 11. 2022 (foto: Danko Strahinić)

Na EXIT dolazi i svetska senzacija iz Mađarske, megapopularni b. Prošle godine je postao najmlađi muzičar ikada koji je rasprodao Sportsku arenu Laslo Pap u Budimpešti, a čekaju ga tri rasprodata koncerta na nacionalnom stadionu Puškaš ispred više od 150.000 fanova! Takođe, pravo sa svoje prve velike evropske turneje stiže najpopularniji regionalni sastav Joker Out, koji je karijeru lansirao na prošlogodišnjem izboru za pesmu Evrovizije, kao i beogradski pank-rok sastav Replicunts.

Na kultnu binu Visa Fusion, pored najavljenih Villagers of Ioannina City i Lakeside X, stiže moćna regionalna podrška koju čine Eyesburn, Ritam nereda i makedonski Funk Shui, dok žestoki zvuk na bini Explosive predvode američke pank ikone The Casualties, ranije najavljeni, kultni sastav Coroner, koji prvi put nastupa u našoj zemlji, ali i Ratos de Poaro, Uada, Conflict i čitav niz hardkor, metal i pank bendova.

Prikaz albuma „On” (2018) grupe Altin Gün

Pridružuje im se još preko 20 bendova, među kojima su Cutthroat, Worst, Nabod / Majak / Neven, Expectations, Risk it, Khargash, Uada, Morost, Tortharry, Zenoth, Ratos de Poaro, Conflict, The Take, My Turn, Lineout, Liquid Supercharge, Xsus, Jack, Ancient, Schirenc Plays Pungent Stench, The Stone, Gestos Grosseiros, Condemned Ad i Geger.

Predstojeće izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom Probudimo naše supermoći zajedno, biće održano od 11. do 14. jula 2024. na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. jul, rezervisan za posebni performans Starseeds Takeover na bini Tesla Universe.

Četvorodnevne i jednodnevne ulaznice dostupne su na Gigs Tix prodajnim mestima i onlajn.

. . .