Villagers of Ioannina City prvi put u Srbiji

Kultni grčki stoner-progressive-folk bend Villagers of Ioannina City u okviru svoje „World’s on Fire Tour 2022” dolaze prvi put u Srbiju. Koncert će biti održan 16. novembra u SKCNS Fabrika u Novom Sadu od 21 čas.

Izvor: Magazin Etnoumlje

villagers of ioannina city

Villagers of Ioannina City su unikatan bend koji je u svoj stoner zvuk utkao narodno stvaralaštvo iz rodnog Epira. Uz neparne ritmove, polifono pevanje, momci svirku obogaćuju i zvucima klarineta, gajdi, kavala, flojera i drugih tradicionalnih instrumenata. Bend je osnovan 2007. godine u Janjini i do sada je izdao dva studijska albuma: Riza (2014) i Age Of The Aquarius (2019), kao i jedan album uživo Through Space and Time (Alive in Athens 2020), 2022. godine.

Inspiraciju crpu iz epirskih predela, grčkog nasleđa, cikličnog shvatanja prirode i kosmosa, ali i ne zaobilaze aktuelne društvene teme.

Villagers of Ioannina City su pažnju publike privukli svojim prvim albumom Riza koji je gotovo u celini bio otpevan na grčkom. Sem autorskih pesama album je sadržao i epirske narodne pesme. Uprkos jezičkoj barijeri izdanje je postiglo veliki uspeh kod ljubitelja tvrđeg zvuka. Bend je pokazao da se u formama poniklim u okrilju zapadne popularne kulture može uspešno predstaviti obilje narodnog muzičkog nasleđa Grčke.

Utisci sa jednog panađura u Solunu

Drugim albumom Age Of The Aquarius, potpuno otpevanom na engleskom jeziku, samo su potvrdili svoj kultni status. Neretko njihove nastupe prati igranje publike bini.

Villagers of Ioannina City su svojim izdanjima i koncertnim nastupima pokazali da su zasluženo uvršteni u dokumentarac „Greek Rock Revolution” (2019) koji se bavio najznačajnijim bendovima nove grčke scene.

Ulaznice se mogu kupiti preko Gigs Tix-a – onlajn i na prodajnim mestima. Early bird ulaznice od 1500 dinara su već rasprodate, a redovna cena u pretprodaji je 2000 dinara. Na dan koncerta, na biletarnici Fabrike, cena karata biće 2500 dinara. Vrata Fabrike otvaraju se u 20 časova. Početak koncerta najavljen je za 21 čas.

Prikaz albuma grčkog sastava Thrax Punks

O kakvim muzičarima je reč i energiji koju isporučuju na svojim koncertima može se videti na snimku njihovog lajv albuma Through Space and Time (Alive in Athens 2020):