Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Otvoren poziv „ESTAM Super grupa”

Otvoren je poziv ESTAM Super grupa za ovogodišnji ESTAM World Music Festival koji će biti održan krajem avgusta 2024. u Kragujevcu. Rok za prijave je 25. mart.

07. 02. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

Read this article in English

Poziv ESTAM Super Grupa, koji je otvoren 1. februara i traje do 25. marta 2024, namenjen je muzičarima sa vizijom, kao i muzičkim producentima/direktorima sa strašću za saradnjom koja probija granice. Saradnja podrazumeva aktivno učešće u narednom projektu ESTAM Super grupa u okviru sledećeg izdanja kragujevačkog festivala ESTAM.

ESTAM Super grupa je dinamična fuzija muzičke ingenioznosti, koja ujedinjuje umetnike iz različitih krajeva sveta. Predložen od strane ESTAM world music festivala, ovaj vizionarski projekat okuplja inovativne muzičare koji bi učestvovali u stvaranju novog sastava i nove muzike. Sa zasebnim tematskim fokusom svake godine, Super grupa stvara originalni muzički narativ koji prevazilazi žanrove i granice.

Putevima saradnje, kreativnosti i zajedničke strasti, ESTAM Super grupa otelotvoruje festivalski duh globalnog jedinstva kroz univerzalni jezik muzike.

Odabrani učesnici ESTAM Super grupe 2024 boravili bi rezidencijalno u Kragujevcu, od 26. do 30. avgusta i u tom periodu bi radili na realizaciji predloženog projekta. Nastup u okviru glavnog programa festivala ESTAM planiran je za 31. avgust 2024.

tjuljuš josifovski kovač

Trio Tjuljuš/Josifovski/Kovač, Festival ESTAM, Kragujevac, 2023 (foto: Slavoljub Radojević)

Na konkursu će biti odabrana grupa od 2 do 5 članova, kao i muzički direktor (vođa) projekta. U procesu selekcije, žiri iz programskog odbora festivala, napraviće uži izbor kandidata i obaviti onlajn intervjue. Projekat raspolaže budžetom od 3.500 EUR u koji su uključeni honorari i putni troškovi, dok dodatne troškove (probe, nastupi itd) pokriva festival ESTAM.

Nastup ESTAM Super grupe biće profesionalno snimljen (višekanalni audio, najmanje tri kamere) i fotografisan, te korišćen u promotivne svrhe, kako u korist ESTAM world music festivala, tako i samih umetnika.

Podsetimo na to da su prošlogodišnju ESTAM Super grupu, Burning from the inside, činili Radik Tjuljuš, Oliver Josifovski i Lav Kovač, umetnički i logistički predvođeni Vladimirom Đorđevićem, stalnim članom umetničkog saveta festivala ESTAM.

Rok za podnošenje prijava je 25. mart, a proglašenje užeg izbora može se očekivati već 10. aprila 2024.

U prijavi je neophodno dati svoj predlog nacrta projekta (maksimalno 500 reči), zatim navesti instrumente koji se nalaze u vašem željenom sastavu, te uključiti biografije muzičara i YouTube linkove (maksimalno 3 po muzičaru) onih izvođača koje želite da pozovete. Moguće je staviti samo jednu alternativu po instrumentu. Neophodno je navesti i da li su muzičari kontaktirani i da li je dobijena njihova saglasnost.

Već postojeći bendovi ne ispunjavaju uslove za prijavu!

Ukoliko se prijavljujete samostalno kao muzički producent/direktor, koji ne nastupa sa bendom, uključite svoju biografiju i relevantne YouTube linkove.

U drugom krugu, kandidati odabrani za uži krug, predaće svoj konačan, detaljan koncept projekta (uključujući naziv projekta, temu, potvrđene učesnike i muzički pravac), kao i demonstraciju raspoloženja, za šta je rok 30. april, a onlajn intervjui će biti održani od 10. do 17. maja 2024. Uslov u ovom krugu je i najmanje jedna demo numera (MIDI prihvatljivo) i najmanje jedan tekst pesme (ako je primenjivo), kao i već pomenuti detaljan koncept projekta.

U trećoj fazi, obaviće se konačna selekcija, a rezultati će biti objavljeni u periodu od 20. do 30. maja 2024.

Za sve informacije i predaju prijave, posetite vebsajt Studentskog kulturnog centra Kragujevac (klikni na OVAJ LINK), koji organizuje festival ESTAM i vodi projekat ESTAM Super grupa.