Jelena Popržan, dobitnica nagrade „Draškoci” za 2020. godinu

Prema odluci Odbora za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije, nagradu Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2020. godinu dobija umetnica Jelena Popržan.

Izvor: WMAS

Jelena Popržan sa nagradom „Vojin Mališa Draškoci”, Todo Mundo, 28. septembar 2021 (foto: Oliver Đorđević)

Jelenin umetnički izraz odbija precizniju žanrovsku odrednicu. Sklonost muzičkim nasleđima Balkana i drugih kutaka sveta, kao i raznim pravcima, koje na nadahnut i originalan način pretvara u savremeni jezik bogat improvizacijom, svrstavaju Jelenu, pak, u široko polje world music poližanra.

Rođena je u Novom Sadu, odrasla u Zrenjaninu, studije viole započela u Beogradu, te ih nastavila, 2002, u Austriji, gde i danas živi i radi. U Jeleninom opusu se skladno kombinuju i stapaju različita muzička iskustva: slušanje roka u mladosti, klasično muzičko obrazovanje i interpretacija dela umetničke muzike, te istovremena ljubav prema tradiciji i eksperimentu.

Radeći u Beču, Jelena je stilsku raznovrsnost i umetničku radoznalost razvijala kako pišući muziku za pozorište, za šta je više puta nagrađivana, tako i kroz saradnje sa različitim umetnicima i kroz svoja tri, takođe nagrađivana ansamblaCatch-Pop String-Strong, Sormeh i Madame Baheux. Sva tri sastava je publika u Srbiji imala priliku da vidi i čuje uživo, na koncertima u Kragujevcu, Grockoj, Pančevu, kao i na festivalima Ring Ring (2013), Zajedno – Zusammen (2014) i Todo Mundo (2016) u Beogradu.

U poslednje vreme, Jelena se sve više okreće solo radu. Jedan od rezultata ovakvih tendencija jeste solo album La Folia, objavljen januara 2020. godine za austrijsku kuću Lotus Records.

Pročitajmo recenziju albuma „La Folia”, koju je za „Etnoumlje”, februara 2020. godine, napisala Slađana Mitić

Na večeri u DIM-u, u okviru festivala Todo Mundo, 28. oktobra 2021. nagrada je dodeljena Jeleni Popržan, koja prethodne godine nije mogla da joj bude uručena, zbog pandemije.