Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Magija ne prestaje: Koncert Trija Tjuljuš/Josifovski/Kovač

27. 11. 2023.

Koncertna serija Magija ne prestaje predstavlja internacionalne umetnike: Trio Tjuljuš/Josifovski/Kovač u okviru projekta „Burning from The Inside”. Koncertom u Beogradskoj filharmoniji, zakazanim za petak, 8. decembar 2023, umetnici završavaju turneje za tekuću godinu, nakon više od 100 nastupa širom sveta sa različitim projektima.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

tjuljuš josifovski kovač

Trio Tjuljuš/Josifovski/Kovač, Festival ESTAM, Kragujevac, 2023 (foto: Slavoljub Radojević)Salu Beogradske filharmonije ispuniće čarobni zvuci internacionalnog sastava Tjuljuš/Josifovski/Kovač i njihovog jedinstvenog projekta „Burning from The Inside”, 8. decembra 2023. godine, sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert, vrhunac ovogodišnjeg koncertnog serijala Magija ne prestaje u organizaciji Multikultivatora, originalna je produkcija ESTAM World Music festivala.

Pod kreativnom i muzičkim direkcijom osnivača Multikultivatora, Vladimira Đorđevića, „Burning from The Inside” je svedočanstvo dve decenije kreiranja fascinantnih muzičkih doživljaja.

magija ne prestaje

Koncert obeležava dvadesetogodišnjicu Multikultivatora, okupljajući grupu izuzetno kreativnih i iskusnih muzičara sa različitih svetskih raskršća.

U srcu nesvakidašnje muzičke avanture je Radik Tjuljuš, majstor grlenog pevanja i svojevrsni Džimi Hendriks na igilu, poreklom iz Republike Tuve u centralnoj Aziji. Radik spaja očaravajuće melodije i ritmove koji donose samu srž tibetanske šamanske baštine i nomadskog života. Poznat je po virtuoznosti na brojnim tradicionalnim instrumentima, a njegova muzička avantura seže od saradnje sa legendarnim tuvanskim rok bendom Yat-Kha do vođenja Tuvanskog nacionalnog orkestra.

magija ne prestaje

Trio Tjuljuš/Josifovski/Kovač, Festival ESTAM, Kragujevac, 2023 (foto: Slavoljub Radojević)

Rođen u Bitoliu, u porodici sa bogatom muzičkom istorijom, Oliver Josifovski crpi inspiraciju iz energije i prirodnog okruženja svog muzičkog odrastanja. Diplomirao je kontrabas u Sofiji, na odseku za pop i džez muziku i ubrzo postao član nekoliko bendova, gde je počeo da stvara i svoje prve kompozicije. Značajna je figura kako u balkanskoj tradiciji, tako i u džezu. Oliver je suosnivač benda Ljubojna – muzičke laboratorije inspirisane makedonskom muzikom, s dubokom posvećenošću očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine.

Kompozitor i bubnjar, Lav Kovač utiskuje neizbrisiv pečat na muzičku scenu. Oblikovan avangardom, savremenom klasičnom muzikom, folkom i džezom, Lavov jedinstveni ukus vodi njegov umetnički izraz. Njegov put od klasičnih udaraljki do džez bubnjeva vodio je preko koncertnih pozornica širom Evrope na kojima je nastupao sa muzičarima raznovrsnog muzičkog zaleđa. Od 2008. godine, redovan je član svih postava Borisa Kovača, sa kojim je snimio pet albuma. Nakon koncerta u Beogradu odlazi na turneju u Holandiju.

Kreativnu viziju iza projekta „Burning from The Inside” donosi Vladimir Đorđević, strastveni ljubitelj muzike i osnivač Multikultivatora, spajajući jedinstvene talente, glasove i energije u ovom izuzetnom muzičkom projektu. Zagovornik savremene muzike i podrške mladim talentimaa, bio je urednik muzičkog programa kulturnih centara, festivala i radio stanica. Već šest godina je selektor ESTAM World Music festivala.

Ulaznice se mogu kupiti na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i preko sajta tickets.rs.

. . .