Mladi i tradicija

Izvor: WMAS

Četvrto Republičko takmičenje u pevanju tradicionalne pesme je održano 11. i 12. maja 2019. u prostorijama Osnovne škole „Mladostˮ na Novom Beogradu. Jedno od Prvih mesta osvojila je Natalija Mijajlović, učenica sedmog razreda OŠ „Sreten Mladenovićˮ iz Desimirovca.

Deo plakata 4. Republičkog takmičenja u pevanju tradicionalne pesme

Nedavno je održano 4. izdanje Republičkog takmičenja u pevanju tradicionalne pesme. Ova manifestacija – namenjena učenicima osnovnih škola, osnovnih i srednjih muzičkih škola, osnovnih i srednjih baletskih škola, kao i srednjih škola i gimnazija – sa svoje strane pomaže očuvanju tradicije i učestvuje u njenom kontinuitetu, budući da među decom i tinejdžerima podstiče interesovanje za autentično vokalnog izražavanje srpskog naroda, ali i različitih etničkih zajednica na prostoru Srbije i Balkana.

Mladi takmičari su bili raspoređeni u nekoliko kategorija i u svakoj je dodeljeno po nekoliko nagrada. Među prvonagrađenima u III kategoriji je Natalija Mijajlović (rođena 05.02.2006), učenica Osnovne škole „Sreten Mladenovićˮ iz Desimirovca, kraj Kragujevca. Nastupila je sa pesmom „Izgrejala sjajna mesečinaˮ. Natalijin profesor Vesna Miletić predaje muzičku kulturu u toj školi, kao i u OŠ „Svetozar Markovićˮ u Kragujevcu. Njeni učenici su do sada postigli zapažene rezultate na različitim takmičenjima, konkursima i festivalima, među kojima izdvajamo prvo mesto na konkursu za etnomuzikološke i muzičke zapise dece i učenika osnovnih i srednjih škola (2017) i najnoviji uspeh mlade Natalije.

Natalija Mijajlović

„Interesovanje dece za tradicionalnu pesmu je veliko, posebno one dece koja pohađaju muzičke sekcije.ˮ – kaže za naš portal profesor Vesna Miletić, koja u radu sa učenicima koristi i notne tekstove i snimke: „Pitala sam Nataliju koju pesmu najviše voli da peva i ona je rekla da je to More, izgrejala, nane, sjajna mesečina. Ona je tu pesmu učila još kao mala dok je išla na folklor. Vežbale smo tehniku disanja, fraziranje, akcentovanje. Nismo radile puno, zato što je Natalija već znala pesmu i zato što veoma dobro primenjuje ono što joj kažem.ˮ

Činjenica da je u svet raznolikih republičkih takmičenja za mlade uzrasta osnovne i srednje škole od pre nekoliko godina uvedeno i takmičenje u pevanju tradicionalne pesme, pokazuje da u našem društvu postepeno jača svest o važnosti nasleđa i neophodnosti da se podstiče zbližavanje mladih sa tradicijom.

Najnovije, četvrto takmičarsko izdanje pružilo je optimističnu sliku, zbog velikog broja takmičara, koji su, pritom, došli iz različitih mesta Srbije: Beograda, Petrovca na Mlavi, Jabučja, Bora, Žitorađe, Zlota, Futoga, Sombora, Kikinde, Beočina, Osipaonice, Uba, Vraneša, Kraljeva, Vlasotinca, Desimirovca, Bečmena, Umčara, Leskovca, Trstenika i Prokuplja.