NOVI ALBUM SASTAVA NEMANJA

Pulsko-zagrebački sastav Nemanja objavio je novi album „Cosmic Disco”, 17. jula 2020. godine, na digitalnim platformama.

Izvor: Magazin Etnoumlje

nemanja

Nemanja (foto: Alma Drnovac)

Nekada je stajalo „Nemanja je ideja, nije bend, niti osoba”. Ideju je kreirao Luka Šipetić, gitarista i kompozitor iz Pule. Čuj – „kreirao”! Ne samo to, već ju je razvio kroz nekoliko zanimljivih izdanja.

Nakon što je u aprilu 2019. godine objavljen album Tarot Funk (takođe najpre na digitalnim platformama, a kasnije i na vinilu, kao izdanje kuće „Ammonite Records”), Luka Šipetić je formirao i bend, sa kojim je svirao zapažene koncerte u regionu (u februaru 2020. su gostovali u Beogradu i Novom Sadu).

Tarot Funk je skrenuo pažnju kritike i prošle godine bio jedan od hitova alternativne muzike. A već je na njemu rok majstorski uvezan sa elementima fanka i world music-a, te sa misticizmom, što je sve spojeno na naizgled jednostavan i prirodan način.

nemanja

Nemanja (foto: Alma Drnovac)

Onda je pandemija sprečila dalje koncerte i, donekle, razvoj grupe. No, nekima je ta prinudna izolacija bila inspiracija za ozbiljan, kreativni rad. Nemanja već ovog leta (17. jula) objavljuje treći album pod tim imenom sastava. Najnovije izdanje, naslovljeno Cosmic Disco, opet se pojavljuje najpre na digitalnim platformama.

Čini nam se da bend Nemanja (i ovoga puta je Luka Šipetić skoro sve odsvirao sam) skroz otvorio vrata, koja je prošlim albumom do pola otvorio – Afro-fank, rok, ali i kumbija i drugi uticaji sa raznih strana. Pri tome, inspiraciju za album je autor našao u Tibetanskoj knjizi mrtvih. Svakako ne tako direktno kao što su to prošle godine na albumu Songs from the Bardo (Smithsonian Folkways) uradili Lori Anderson (Laurie), Džesi Paris Smit (Jesse Paris Smith) i Tenzin Čoegjal (Choegyal).

cosmic disco

Album Cosmic Disco je sniman tokom marta i aprila u sobi u Puli, a na po jednoj pesmi se pojavljuju Nikol Ćaćić i Leo Beslać.

Budući koncerti su neizvesni, to je jasno, ali strpimo se. Sve nas zanima kako će bend Nemanja ovaj materijal da pretvori u događaj za publiku. Ne bismo dalje pisanijem da kvarimo zadovoljstvo otkrivanja svetova Nemanje, ali obećavamo uskoro recenziju albuma na ovim stranama.