Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Most među epohama

Povodom Dana Republike Kazahstan u Zadužbini Ilije M. Kolarca u u ponedeljak, 30. oktobra u 19 časova biće održan koncert pod nazivom „Most među epohama”. Tom prilikom nastupaće etno-folklorni ansambl Turan.

Izvor: Magazin Etnoumlje / World Music asocijacija Srbije

Povodom Dana Republike Kazahstan u Zadužbini Ilije M. Kolarca u u ponedeljak, 30. oktobra u 19.00 časova biće održan koncert pod nazivom „Most među epohama”. Tom prilikom nastupaće etno-folklorni ansambl Turan.

Ansambl Turan postoji već petnaest godina i s pravom se smatra biserom kazahstanske muzičke kulture, ali i muzičkim brendom čitavog turkijskog sveta. Ansambl je nastupao širom sveta i održao je preko 600 koncerata u više od 70 zemalja u poznatim koncertnim salama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Berlinu, Kanu, Parizu, i dr.

Ansambl Turan osnovan je 2008. godine kao plod želje da se ponovo stvori zvuk drevnih, arhaičnih narodnih instrumenata i da se obnovi drevna umetnost grlenog pevanja, kao i da se pronađu novi načini i oblici njihove reprodukcije u modernom izvođenju.

U sastavu ansambla su talentovani multiinstrumentalisti Maksat Medeubek (Мақсат Медеубек), Serik Nurmoldaev (Серік Нұрмолдаев), Bauiržan Bekmuhanbetov (Бауыржан Бекмұханбетов), Eržigit Aliev (Ержігіт Әлиев), Žantu Dadabaev (Жанту Дадабаев), koji sviraju više od 30 narodnih instrumenata.

Dan kasnije, u utorak, 31. oktobra u 18.00 časova ansambl Turan će održati koncert i u Kulturnom centru Zlatibor.

Organizatori koncerta su Ambasada Kazahstana u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Kazahstan i Počasni konzulat Kazahstana u Srbiji.

. . .