Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u julu 2021. godine

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva. Pred nama je muzička planeta u malom.

Priredila: Marija Vitas

planeta

. . .

(1) Dobrila & Dorian Duo: Apocryph

Našu avgustovsku preporuku za slušanje julskih izdanja otpočinjemo albumom Apocryph koji je 21. jula objavljen pod etiketom SJF Records”.

Ovo je prvo zajedničko izdanje makedonskih umetnika Doriana Jovanovića (ud, elektronika) i Dobrile Graševske (vokal). Album donosi sedam tradicionala, u okviru kojih Dobrila i Dorian Istražuju i eksperimentišu putem novih izražajnih sredstava, zvukova i tišine.

Diskografska planeta iz meseca aprila: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u martu 2021.

(2) Joseph Spence: Encore – Unheard Recordings of Bahamian Guitar and Singing

Pred nama je još jedno fenomenalno izdanje kuće „Smithsonian Folkways Recordings”, objavljeno 16. jula. Reč je o nepoznatim, neobjavljivanim, nečutim snimcima velikog umetnika sa Bahama, gitariste Džozefa Spensa (Joseph Spence; 1910 – 1984).

Snimci su načinjeni 1965. godine u Njujorku i na Bahamima. , a iza njihovog visokog tehničkog kvaliteta stoji Piter Sigel (Peter Siegel), slavni tonski snimatelj, dokumentarista i producent.

Album Encore: Unheard Recordings of Bahamian Guitar and Singing donosi Spensovo muziciranje na vrhuncu umetničke zrelosti. Na izdanju se nalaze Spensovi „klasici”, u drugačijim verzijama, kao i dve poptuno nove pesme, koje Spens nikada pre toga nigde nije snimio.

(3) Maja Milinković: Kaftan D’Alma

Novu listu naših predloga upotpunjuje i album Maje Milinković, fascinantne umetnice koja živi u Portugalu i peva fado muziku. Doduše, reč je o fadu oplemenjenom balkanskim muzičkim elementima i začinima. Ipak je Maja rodom iz Bosne i svoju privrženost rodnoj zemlji rado iskazuje muzičkim osvrtima na sevdalinku, neretko je spajajući na originalan način sa fadom (Majin prethodni album nosi naziv Fadolinka; igra reči je transparentna).

Album Kaftan D’Alma, koji je nedavno iznedrila naša darežljiva muzička planeta, objavljen je 29. jula za izdavačke kuće „Croatia Records” i „SevenMuses Music Books”. Donosi još jedno privlačno putovanje na relaciji Portugal – Balkan, kroz lepotu boja i emocija, te kroz originalne i tradicionalne teme.

(4) Fadhilee Itulya: SHINDU SHI

SHINDU SHI je novi album kenijskog muzičara Fadilea Itulije, ujedno njegovo drugo izdanje objavljeno pod britanskom etiketom „ARC Music”.

Album je inspirisan gitarskim stilom omutibo, koji je ustanovio Džordž Mukabi (George; 1930 – 1963). Obuhvata duhovne pesme koje grade sponu sa hrišćanstvom, zatim svojevrsne ode kineskim legendama, te priče o slamanju srca, novim ljubavima, ljudskim tragedijama… Ali, ovo je ap-bit album, pun energije i života.

Inače, Fadile je osnivač festivala Utam, usmerenog na romovisanje kulture i muzke 42 kenijska plemena, koja zajedno kreiraju idenitet Kenije.

Diskografska planeta iz meseca maja: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u aprilu 2021.

(5) Iva Bittová: Pro Radost

Diskografska planeta za mesec jul predstavlja i album Pro Radost, koji je svetlost dana ugledao 23. jula kao izdanje kuće Indies Scope” iz Češke. Ovo je zajednički uradak čuvene češke violinistkinje Ive Bitove (Bittová) i nekoliko umetnika: Antonin Fajt, Ivo Viktorin, Vladimir Vaclavek (Václavek), kao i hora Babačka.

Album je snimljen uživo prošle godine u okviru skraćenog programa češkog festivala Folk Holidays at Namešt nad Oslavou. Ovo je drugi ovogodišnji živi album na kojem se Iva Bitova pojavljuje.

(6) EJO: Ptice

Našu avgustovsku preporuku za slušanje julskih izdanja u rubrici Diskografska planeta zaokružujemo albumom Ptice, koji je objavljen pod etiketom PGP RTS”. Ovo je debi-album mladog sedmočlanog sastava EJO/Ethno Jazz Orchestra, čiji članovi dolaze iz nekoliko gradova: Subotice, Čačka, Rume, Kosovske Mitrovice.

Na repertoaru grupe se nalaze obrade tradicionalnih pesama sa Balkana i autorske pesme. Upravo za jednu od autorskih numera, pod nazivom Zora”, nedavno je objavljen spot.

Vidimo se početkom septembra! Saznaćemo šta nam je novo u međuvremenu pripremila naša (world) muzička planeta Zemlja.

. . .