Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Naša preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u aprilu 2021. godine

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva.

Priredila: Marija Vitas

diskografska

. . .

(1) Frank London: Ghetto Songs

Našu majsku preporuku za slušanje aprilskih izdanja otpočinjemo albumom Ghetto Songs, koji je 9. aprila objavljen pod italijanskom etiketom Felmay”.

Novi album američkog trubača Frenka Londona (Frank), koga srećemo u world music, džez i klezmer svetu, inspirisan je jevrejskim getom u Veneciji (ustanovljen 1516. godine), na severu Italije, odakle i potiče sama reč geto (ital. ghetto). Frenk London je na ovom projektu radio od 2016. godine, kada je, kao umetnik u rezidenciji, bio pozvan u Italiju povodom 500 godina od osnivanja geta. Dvanaest numera na albumu nas vodi na muzičko putovanje u vremenu i prostoru, dotičući se različitih jevrejskih zajednica širom sveta. Stoga su raznolike i muzičke atmosfere na albumu, mada ih objedinjuje Londonova prepoznatljiva izražajnost na granici opojnosti i nostalgije.

(2) Antonis Antoniou: Kkismettin

Kiparski muzičar Antonis Antoniu (Antoniou) objavio je svoje prvo solo-izdanje Kkismettin. Album je izašao 2. aprila pod danskom etiketom „Ajabu!”.

Antonisa znamo kao osnivača i glavnog motora hvaljenih world music sastava Monsieur Doumani i Trio Tekke. Ovoga puta, Antonis donosi samostalnu priču, koja iznova i opet veoma nadahnuto barata raznolikim zvučnim predelima i teksturama tradicionalne, rok, džez, klasične, eksperimentalne muzike, kao i umetnikovim maternjim, grčko-kiparskim jezikom.

(3) Ballaké Sissoko: Djourou

Balake Sisoko (Ballaké Sissoko), malijski izvođač na kori, tradicionalnom zapadnoafričkom žičanom instrumentu, ponovo se „zapljunuo” u diskografskoj world music šumi 9. aprila, albumom Djourou. Novo Sisokoovo ostvarenje, pod francuskom etiketom „NoFormat”, sadrži devet numera i zanimljive saradnje. Među gostujućim muzičarima su Sona Jobarteh, Camille, Piers Faccini, Oxmo Puccino itd.

„Đuru (Djourou) je uže, koje me povezuje sa drugima” – objašnjava Balake Sisoko sasvim jednostavno, osvrćući se na naziv i duh albuma, koji donosi sve čari muzike Malija.

(4) DAGADANA: Tobie

Poznati poljsko-ukrajinski bend DAGADANA, obradovao nas je 9. aprila petim albumom Tobie, u izdanju poljske kuće „Agora Muzyka”.

Album Tobie (značenje: tebi) iznedrila je potreba muzičara grupe DAGADANA da u ljudima probude vedrinu i velikodušnost, kao i njihova želja da Dobrotu podele sa Svima na planeti. Kao što je to već uobičajeno za ovaj sastav, i novi album je stilski raznolik, te inspirisan putovanjima širom sveta, otvarajući se pred slušaocem u lepoti mešavine world muzike, narodnih melodija, trensa, džeza, plesne elektronike…

(5) Zhivko Vasilev: Places

Diskografska planeta za mesec april predstavlja i album Places, koji je svetlost dana ugledao 23. aprila kao izdanje GegaNew”-a iz Bugarske. Ovo je uradak cenjenog bugarskog muzičara, kavaliste Živka Vasileva (Zhivko). Album je priključen listi za naredno glasanje panelista Balkan World Music Chart-a, koji će među nekoliko desetina albuma izabrati najboljih deset. Ova TOP 10 lista za drugi kvartal 2021. godine, biće objavljena 30. juna.

Uzbudljivo fjužn-putovanje kroz Balkan, preko Orijenta, duž Amerike, donosi jedanaest autorskih kompozicija, nastalih sjedinjenjem džeza i bugarske narodne muzike, kao i udruživanjem Živka Vasileva sa nemalim brojem gostujućih muzičara.

(6) Stringflip: Stringflip

Sve se ovde vrti oko žica. Žica violine (Sofie Bollen, Emma Kragh-Elmøe), viole (Emma Kragh-Elmøe), citerne (Albin Sundin) i violončela (Veronika Voetmann). Nežne melodije, plesne numere, blistave harmonije, čvrsti gruv – sve to krasi album iznedren 2. aprila pod etiketom „GO’ Danish Folk Music”.

Stringflip je nordijski, dansko-švedski kolektiv sastavljen od mladih muzičara sa osvežavajućim pogledom na tradicionalnu muziku. Članovi ovog kvarteta izvode mahom originalne kompozicije nadahnute folklorom. Na taj način, a budući da je reč o iskusnim interpretatorima nordijskog i keltstog zvučnog nasleđa, Stringflipovci istovremeno neguju i razvijaju žanr tradicionalne muzike.

(7) Arsen Petrosyan: Hokin Janapar

Mladi jermenski muzičar, svirač na duduku, Arsen Petrosijan (Petrosyan), objavio je 23. aprila, pod britanskom etiketom ARC Music”, svoj solo-album Hokin Janapar: Music Performed on Armenian Duduk.

Hokin Janapar (u prevodu sa jermenskog: putovanje moje duše) predstavlja Arsenovo nostalgično prodiranje u muziku koja ga ushićuje, ali i u sudbinu naroda kojem pripada.Kroz magični zvuk jermenskog duduka, album donosi zbirku melodija iz različitih žanrova i perioda jermenske muzičke istorije.

(8) Samba Touré: Binga

Album Binga je 9. aprila, pod uglednom nemačko-slovenačkom etiketom Glitterbeat”, objavio Samba Ture (Touré) – još jedan istaknuti muzičar iz Malija koga predstavljamo u rubrici Diskografska planeta.

Novi album legendarnog pevača i gitariste smatra se njegovim najličnijim i najintrospektivnijim izdanjem do sada. Samba je album snimio sa omanjim sastavom, sa kojim je zaronio duboko u pustinjski bluz, sahelsku ćudljivu atmosferu, baveći se životnim problematikama i podstičući nadu za boljim danima.

(9) Paolo Angeli: Jar’a

Pred nama je album Jar’a, koji je 22. aprila objavio Paolo Anđeli (Angeli), pod etiketom AnMa ReR Megacorp”. Jedinstveni umetnik, duboko posvećen muzici rodne Sardinije, ali i mogućnostima njene savremene dekonstrukcije, Anđeli nas na uvek svež način ubacuje u mantru preparirane sardinijske gitare, oplemenjenu vokalima, te prigodnom i suvislom elektronikom.

Diskografska planeta iz meseca aprila: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u martu 2021.

Šest numera na albumu Jar’a se kreće u svojevrsnom post-rok okruženju, koje spaja avangardu i drevne rituale. Ovo je konceptualni album, šestostavačna svita, koja modernim, inovativnim rečnikom gradi tzv. trodimenzionalni zvuk. Doprinos albumu dao je specijalni gost, Omar Bandinu, član sastava Tenores di Bitti.

(10) Tunto: Yty

Našu majsku preporuku za slušanje aprilskih izdanja u rubrici Diskografska planeta zaokružujemo albumom Yty, koji je 9. aprila objavio finski sastav Tunto, pod etiketom Aani Records”.

Ako bih ovde samo prekopirala zvaničan opis albuma, koji glasi: world-etno-džezi muzika iz Finske, bojim se da to ne bi bila dovoljno jaka smernica za zanimljivost, lucidnost, pa i otkačenost sadržaja šestog izdanja grupe predvođene neobičnim idejama gitariste Matija Valenijusa (Matti Wallenius).

. . .