Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u septembru 2021. godine

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva. Pred nama je world music septembar.

Priredila: Marija Vitas

world music septembar

. . .

(1) Fanfare Ciocărlia: It Wasn’t Hard To Love You

Našu oktobarsku preporuku za slušanje septembarskih izdanja otpočinjemo albumom koji smo svi sa nestrpljenjem iščekivali. Reč je o novom izdanju legendarnog rumunskog bleh sastava Fanfare Ciocărlia, koje je, 10. septembra, pod nazivom It Wasn’t Hard To Love You objavljeno za nemačku kuću Asphalt Tango Records”, ekskluzivnog izdavača ove širom sveta proslavljene muzičke grupe.

Album „It Wasn’t Hard To Love You” se nalazi na 4. mestu treće kvartalne liste „Balkan Chart” za  2021. godinu

Zvuk albuma je „uglačan”, ritmika zavodljiva, melodije dopadljive, bend očekivano uigran i razigran, a balkanska aura dobro natopljena uticajima sa raznih strana. Album poziva na zabavu i ples, što ne čudi s ozbirom na povod njegovog objavljivanja, a to je jubilej – 25 godina uzbudljive i uzorne karijere bras benda koji je potekao iz malog sela Zeče Pražini na istoku Rumunije.

(2) V. A. – Cameroon Garage Funk

Nastavljamo osvrt na world music septembar. Pred nama je jedan u nizu mnogih fantastičnih albuma koji nas upoznaju sa istorijom afričke popularne muzičke kulture od pre pola veka. Izdavač koji je u tom pogledu najagilniji i upravo po tim reizdanjima starih ploča prepoznatljiv jeste „Analog Africa”. Izdavač koji nas je 3. septembra obradovao novom kompilacijom pod nazivom Cameroon Garage Funk.

Diskografska planeta iz meseca septembra: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u septembru 2021.

Šta reći? To je onaj neverovatni, dobri stari afro-bit, koji vas od prvog tona ščepa i uvuče u magiju pokreta i čari slojevitih zvučnih struktura. Kompilatori su iskopali snimke iz perioda od 1964. do 1979. godine, iza kojih stoje imena umetnika i bendova kao što su: Jean-Pierre Djeukam, Joseph Kamga, Los Camaroes, Ndenga Andre Destin et Les Golden Sounds, Damas Swing Orchestra, Charles Lembe et son Orchestra, Louis Wasson et l’Orchestre Kandem Irenée, Tsanga Dieudonne, Mballa Bony i drugi.

(3) Monsieur Doumani: Pissourin

Novu listu naših predloga upotpunjuje i izvanredan album Pissourin, četvrto izdanje sve popularnijeg kiparskog trija Monsieur Doumani. Slušali smo ih dva puta uživo u Srbiji – na festivalu Todo Mundo, 2018. godine u SKC-u, i na koncertu u klubu DIM, 2019. Oba puta smo se uverili u njihov kvalitet, jasnu ideju i pravac kojim se kreću, kao i energiju kojom od svake numere u kiparskom, balkanskom i mediteranskom duhu stvaraju specifičnu, neponovljivu rok-stvar. A novi album, objavljen 10. septembra za uglednu kuću „Glitterbeat”, rokerskiji je više nego ikad, napucan elementima psihodelije i avant-folka.

Album „Pissourin” se nalazi na vrhu treće kvartalne liste „Balkan Chart” za 2021. godinu

Biće zanimljivo videti u kojoj meri će i druga, ne-world music (čitaj: rok) publika da se otvori ka neobičnom zvučnom spoju kakav krasi novo izdanje kiparske trojke…

(4) Maher Cissoko: LCissoko Heritage

Švedska etiketa „ajabu!” verna je Maeru Sisokou (Maher Cissoko), umetniku rodom iz Senegala, sa stalnim boravištem premeštenim u sasvim drugačiji kraj sveta, Švedsku.

Diskografska planeta iz meseca avgusta: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u julu 2021.

Nakon solo albuma Kora Fo, Maer je uradio četiri izdanja sa svojom suprugom, Šveđankom, Susu (Soussou), koja osim gitare takođe svoje prste prepliće po žicama afričke kore. No, Maher se sada ponovo odlučio na solo-projekat i iznedrio izdanje svetle atmosfere i finog pulsiranja, baš onakvo kakvo očekujemo kada pomislimo na koru.

(5) Ustad Saami: East Pakistan Sky

Diskografska planeta za world music septembar predstavlja još jedno izdanje poznate kuće Glitterbeat Records”. U pitanju je album East Pakistan Sky, treći uradak majstora surtija Ustada Samija (Saami), objavljen 29. septembra.

Album se nadovezuje na njegova dva prethodna izdanja – God is Not a Terrorist (2019) i Pakistan is for the Peaceful (2020), još jednom pokazujući sklad Samijevog muzičkog i duhovnog izraza.

(6) Ogun Afrobeat: Unite

Našu oktobarsku preporuku izdanja koja su obeležila muzički septembar u rubrici Diskografska planeta nastavljamo albumom Unite, koji je bend Ogun Afrobeat samostalno objavio 29. septembra.

Bend je i dalje ono što je uvek bio – veran korenima afrobita i nigerijske muzike, ali uz dodatno okretanje glave i pravcu Istoka,te etiopskih i bliskoistočnih uticaja, ali i u pravcu Zapada, Amerike, džeza, fanka, arenbija, muzike afričke dijaspore u Karibima.

Rezultat je pokretljiva, nadahnuta muzika koja poziva na mrdanje telom.

(7) Jovan Pavlović Trio feat. Ahmad Al Khatib: Bonfire

Jovan Pavlović je jedan od naših veoma agilnih umetnika, onih koji su bolji život našli izvan granica rodne Srbije, u ovom slučaju u Norveškoj. Odličan harmonikaš i aranžer, Jovan sebe neretko otkriva i u kompozitorskim vodama.

Najnoviji projekat Jovanovog trija, koji čine još i kontrabasista Jermund Silse (Gjermund Silset) i perkusionista Helge Norbaken (Norbakken), doneo je saradnju sa Ahmadom Al Khatibom, palestinskim sviračem na udu.

Ovo je drugi album Trija Jovana Pavlovića, objavljen 17. septembra, za kuću OK World”. Pred nama je niz od deset toplih, prijemčivih, odlično odsviranih numera.

(8) Dafné Kritharas: Varka

Našim world music septembar predlozima za slušanje dodajemo album Varka, objavljen 1. septembra za kuću „Lior éditions.

Umetnica Dafne Kritaras (Dafné Kritharas) inspirisana je kulturnm nasleđima koja su se razvijala, mešala, negovala, dopunjavala tokom četiri veka Osmanskog carstva. Njen repertoar i izraz baziran je, tako, na muzikama sa prostora Grčke, Bosne, Jermenije, Turske, na nasleđu Sefarda itd.

Ovo je njen drugi album, koji je ostvarila zajedno sa muzičarima različitih predistorija.

(9) Lenhart Tapes: Duets

Vlaidmir Lenhart alias Lenhart Tapes dugo vremena je posvetio albumu Dueti, konačno objavljenom 10. septembraa za kuću „Pop Depresija. Dugo nas je držao na žeravici i sada dokazao da je čekanje apsolutno imalo smisla. Mada, nismo sumnjali, budući da znamo koliko inovantivnosti, kreativnosti i umetničke drskosti možemo da očekujemo od Lenharta.

Album „Dueti” se nalazi na 3. mestu treće kvartalne liste „Balkan Chart” za  2021. godinu

Na albumu Dueti nalazi se njegovih osam kompozicija, čiju elektroniku dodatno sirovom i upečatljivom čine moćni roots glasovi dveju pevačica posvećenih tradicionalnom izrazu – Mirjane Raić i Svetlane Spajić.

(10) Ballaké Sissoko: A Touma

Zaokružujemo ovaj osvrt još jednim albumom objavljenim 10. septembra, još jednim Sisokoom i još jednim izdanjem koje slavi zvuk afričke kore. Kuća „No Format” nas je obradovala novim albumom slavnog malijskog umetnika Balakea Sisokoa (Ballaké Sissoko).

Balake iza sebe iba četrdeset godina dugu karijeru. Novi album ga smešta u polje naglašene intimnosti, u kojoj sneva sam zajedno sa korom, ali i sa posebnim ambijentom, jednom kapelom u Belgiji u kojoj je ovih osam instrumentalnih kompozicija i snimljeno.

. . .