Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u avgustu 2021. godine

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva. Pred nama je muzički avgust.

Priredila: Marija Vitas

muzički avgust

. . .

(1) The Klezmatics: Letters to Afar

Našu septembarsku preporuku za slušanje avgustovskih izdanja otpočinjemo albumom Letters to Afar koji je 18. avgusta objavljen pod etiketom Chant Records”.

Američki sastav The Klezmatics jesu svetski world music superstarovi i jedini klezmer bend koji je osvojio nagradu Gremi. Osnovani su 1986. u Njujorku i od tada ne menjaju svoj muzički cilj, a to je tradicija i kulturno nasleđe istočnoevropskih Jevreja. Samu muziku krasi mešavina arapskih, afričkih, latino, balkanskih, džez i pank uticaja.

Letters to Afar je trinaesto izdanje grupe. Donosi muziku komponovanu za čuvenu instalaciju poljsko-jevrejskih istorijskih filmova iz Instituta za jevrejska istraživanja YIVO. Autor instalacije je mađarski umetnik Peter Forgač (Péter Forgács).

Pred nama je muzika ambijentalna, psihodelična, meditativna…

Diskografska planeta iz meseca avgusta: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u julu 2021.

(2) Trans Kabar – Mazine La Mor

Nastavljamo osvrt na world muzički avgust. Pred nama je muzika gusta, moćna, šamanska i vulkanska. Kompozicije donose jasnu strukturu, sentimentalnost i buntovnost, te spoj roka, fri-džeza i specifične maloje – jedne od zvučnih karakteristika ostrva Reinion.

Trans Kabar je maloja-rok bend. Nastali su duboko inspirisani ritualom Servis Kabaré, koji donosi, pored ostalog, komunikaciju sa precima.

Album Mazine La Mor je objavljen 27. avgusta pod etiketama „Discobole Records” i „Modulor”.

(3) Rachel Magoola: Resilience – Songs of Uganda

Novu listu naših predloga upotpunjuje i album Resilience: Songs of Uganda, koji označava povratak Rejčel Magule (Rachel Magoola), jedne od najuticajnijih glasova i najcenjenijih muzičara Ugande. Ovo je njeno sedmo samostalno izdanje.

Autnetični, moćan zvuk albuma baziran je na numerama inspirisanim ugandskom kulturom i istorijom, koje Rejčel autorski potpisuje, kao i na nadahnuto interpretiranim tradicionalima. Pesme su uglavnom bržeg tempa i prilično svetlog zvuka, bez obzira na dubinu poruka u stihovima.

Album je objavljen 27. avgusta za britansku kuću „ARC Music”.

(4) Balder ten Cate and Friends: Lifelines

Doba pandemije je svojevrsna inspiracija i podstrek nemalom broju audio-izdanja objavljenih tokom 2020. i 2021. godine. Tako je i album Lifelines svojevrsni omaž muzičkim prijateljstvima i saradnjama koje su u Bolderu ten Kejtu i njegovim prijateljima-muzičarima održale dobru energiju.

Album obuhvata melodije Srednje i Istočne Evrope, Balkana, Grčke, Turske, Bliskog istoka, dok okosnicu instrumentarijuma čine cimbalo, kobza i panova frula. Album je objavljen kao samizdat (Balder ten Cate & Friends), 29. avgusta.

Diskografska planeta iz meseca jula: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u junu 2021.

(5) Kalász Banda: Mozgásban

Diskografska planeta za mesec avgust predstavlja i izdanje agilne mađarske kuće Fonó”. U pitanju je album Mozgásban (značenje: u pokretu) sastava Kalász Banda, lansiran na tržište 9. avgusta.

„Mi smo u pokretu, jer je i narodna muzika u pokretu, kroz svoje ritmove, melodije i promene sporog i brzog tempa” – kaže u promotivnom tekstu vođa benda Mate Kalas (Kalász Máté), dodajući, kao i mnogi muzičari, koliko im je pandemija teško pala, ali i koliko im je u obnavljanju kreativne energije značio proces rada na albumu.

Izdanje donosi šest podužih numera kroz koje se nižu teme mađarske narodne muzike iz različitih oblasti. Pored petočlanog sastava Kalász Banda (tipična postava sa violinama, violom, kontrom, kontrabasom, vokalima, ali i saksofonom), album su obogatili i gosti, te zvuci cimbala i harmonike, uz paletu glasova i plesanje.

(6) Opium Moon: Night + Day

Našu septembarsku preporuku izdanja koja su obeležila muzički avgust u rubrici Diskografska planeta zaokružujemo albumom Night + Day, koji je objavljen pod etiketama Starry Void” i Six Degrees”.

Nakon svog uspešnog debija, koji je dobio i Gremi nagradu 2019. godine, američki virtuozni kvartet Opium Moon se ovog leta vratio na diskografsku scenu svojim drugim albumom u karijeri. Reč je o dvostrukom studijskom izdanju, koje još više proširuje dinamički opseg njihovih zvučnih pejzaža.

Album je podeljen na dve celine: noć, sastavljenu od sedam pesama, i dan, koji čini niz od šest numera.

(7) Tamada: Dionysus vs Tamada

Našim predlozima za slušanje dodajemo album Dionysus vs Tamada, objavljen 26. avgusta za kuću Souq Records”.

Ovo je debi izdanje gruzijskog kantautora i producenta Tamade, čije ime nas povezuje sa tradicionalnim gruzijskim običajem zdravice i ličnošću zdravičara, svojevrsnog domaćina i koordinatora gozbe i slavlja.

Album obuhvata Tamadine autorske kompozicije prožete elementima raznolikih elektronskih podžanrova. Zvuk je podjednako eksperimentalan i „keči”. Tamadini stihovi grade sponu sa zdravicama na starom gruzijskom jeziku, dotičući se aktuelnih socijalnih tema, kao i romantičnih osećanja.

(8) Ouzo Bazooka: Dalya

Pred kraj avgusta (27-og) objavljen je i peti album majstora srednjoistočnog psiho-roka, izraelske grupe Ouzo Bazooka. Izdanje Dalya je uspela mešavina raznoraznih uticaja, psihodelična, ali i prijemčiva.

Album je objavila kuća „Stolen Body Records. Sastoji se od šest dugačkih muzičkih celina.

Bio je ovo osvrt na world muzički avgust. Vidimo se početkom oktobra! Saznaćemo šta nam je novo u međuvremenu pripremila naša muzička planeta Zemlja.

. . .