World Music kraj jula pripada Zeman Festu

Četvrti World Music Fest Zeman biće održan od 26. do 30. jula u Novom Pazaru. Ulaz je slobodan.

Izvor: Magazin Etnoumlje

world music fest zeman 2021

Novo, četvrto izdanje World Music Festa Zeman u Novom Pazaru ovaj put će trajati pet dana. Od 26. do 30. jula će festival obeležiti i izložba fotografija pokojnog fotografa Ešrefa Džanefendića, kojom će biti otvoren festival.

Džanefendić je od početka bio deo festivala, ali i pratilac svega zanimljivog, neobičnog i karakterističnog za Novi Pazar, pa je ova posveta pravi način odavanja počasti jednom umetniku.

Muzički deo festivala će trajati četiri dana. Sve će se odvijati na Žitnom trgu, sa početkom u 21 čas.

Najpre će 27. jula nastupiti turski sastav Kolektif  Istanbul, koji čine muzičari pristigli u Istanbul iz različitih krajeva Turske. Tokom svoje karijere su razvili karakterističnu mešavinu tipično turskog i balkanskog zvuka.

Sledeće večeri, 28. jula, nastupiće jedini predstavnik domaće scene Marko Louis sa svojom grupom. On lagano gradi svoju karijeru na granici i van granica žanrova i stiče sve veću popularnost, ne težeći pritom jeftinoj komercijalizaciji.

marko louis

Marko Louis (foto: Danko Strahinić)

Poslednji sastav, koji će nastupiti na festivalu 29. jula je Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, sastav sačinjen od muzičara pridošlih u Barselonu iz šest zemalja.

BGKO već godinama važe za jedan od najtraženijih world music bendova u Srbiji, sastav koji se ne plaši da se zaputi u Srbiju pred veliki korona-talas krajem oktobra prošle godine i odsvira sjajne, rasprodate koncerte, na kojima su predstavili svoju novu pevačicu Margeritu Abitu i album Nova Era.

barcelona gipsy balkan orchestra

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (promotivna fotografija)

World Music Fest Zeman se završava tradicionalnim takmičenjem „Glas Zemana”,  na kojem će se 30. jula takmičiti deset pevačica (osam solistkinja i jedan duet).

Zeman fest već godinama organizuje Kulturni centar Novi Pazar.

Ulaz na sve događaje na Zeman festu je besplatan.

. . .