Magazin Etnoumlje / Rubrika: Profilisanje

„Najlepše što muzičari jedni drugima mogu da poklone je koncert”

Bojana i Nebojša Brdarić nastupiće u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru, 21. septembra 2022, u 20 sati. Time će ujedno otpočeti glavni, koncertni program jubilarnog, desetog World Music festivala „Todo Mundo“. To je i povod za razgovor sa dvoje divnih mladih umetnika o novom albumu koji spremaju, raznim saradnjama i značaju učešća na jednom world music festivalu.

Autor: Emilija Diković

bojana i nebojša brdarić

Bojana i Nebojša Brdarić (foto: Marina Lukić)

Bojana (1991) i Nebojša (1990) imaju jedno zajedničko audio-izdanje pod nazivom Nasleđe (WMAS Records, 2018), a u pripremi je drugi album, koji će nositi ime Zaveštanje. Nebojša je, podsetimo i na to, nedavno izdao svoj prvi solo abum, Vojvođanska frula (Multimedia Music, 2022).

Sestra i brat Brdarić su mladi, ali veoma iskusni, s obzirom na činjenicu da su odavno aktivni na muzičkoj sceni. Nastupali su do sada u različitim ansamblima, u okviru raznih projekata, sarađivali sa brojnim umetnicima…

Kakvo mesto tu zauzima duo Brdarića? Kakvu vrstu emocije i uživanja u muzici budi momenat kad ste samo vas dvoje u fokusu, sestra i brat, Bojana i Nebojša? Na albumu, u pesmi, na sceni…

(Bojana) Nastupi u duu su drugačiji i intimniji od ostalih. Između mene i Nebojse je mala razlika u godinama i od samog početka zajednički učestvujemo u svim aktivnostima, kako životnim tako i muzičkim. Zajedno smo izgradili muzički ukus i stil. Zbog toga imamo i istu estetiku. Nastupi predstavljaju uživanje, jer na sceni nije potrebno ništa drugo osim neverbalne komunikacije koju smo godinama stvarali, a ona je posebna baš zbog bratsko-sestrinskog odnosa. Što bi se narodski reklo – znamo kako ono drugo diše, i mislim da upravo u tome leži najveća čar.

Program 10. festivala „Todo Mundo”

Kakav sadržaj na novom albumu možemo da očekujemo? I, da li će bar deo tog sadržaja biti predstavljen na vašem koncertu na festivalu Todo Mundo?

(Nebojša) Na našem drugom studijskom albumu Zaveštanje, ponovo će se naći raznoliki repertoar kao i na prethodnom. Uvek se trudimo da predstavimo numere iz različitih krajeva, drugačije pevačke i sviračke stilove i da napravimo odabir pesama koje smo do tog trenutka najrađe izvodili. Za razliku od prethodnog albuma, na novom će se naći više vokalno-instrumentalnih numera, kao i dva kola, a gostovanje naših kolega iz inostranstva je materijal učinilo zanimljivijim i lepšim. Na Todo Mundo-u će nam se na sceni pridružiti dugogodišnji kolega Andreja Krstić na perkusijama, pijanista Amir Pilavdžić, kao i dve mlade nade domaće scene, Grigorije Avramović na gitari i Pavle Petrović na basu.

bojana i nebojša brdarić

Nebojsa i Bojana Brdarić (foto: Vasilije Savić)

Šta za vas znači učešće na jednom ovakvom, world music festivalu?

(Nebojša) Velika nam je čast i zadovoljstvo što ćemo nastupiti na festivalu Todo Mundo, i to jubilarnom, desetom. Velika je sreća nastupati pred beogradskom publikom, pored toliko velikih imena međunarodne scene. Za nas će ovaj nastup posebno biti specijalan jer, pored desetogodišnjice festivala, Bojana i ja proslavljamo 20 godina zajedničke karijere.

VIše o umetnicima i koncertima na 10. festivalu „Todo Mundo”

Koliko vam znači to što ćete na festivalu Todo Mundo deliti veče sa kolegama iz inostranstva, i to izvanrednim interpretatorima sefardske muzike iz Španije, triom Jako el Muzikante)?

(Bojana) Ispratili smo rad naših kolega iz Španije i radujemo se što ćemo iste večeri deliti scenu. Svakako, pored užvanja u samom nastupu, imamo dosta toga od njih i da naučimo i smatram da je to dragoceno iskustvo. Najlepše što muzičari jedni drugima mogu da poklone je koncert i sigurna sam da će radost biti obostrana.

Digitalna izdanja magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

S obzirom na to da se prevashodno tradicionalnom muzikom bavite dugi niz godina, kakav je vaš odnos prema stvaranju fuzije izvornog i nekog drugog zvuka?

(Nebojša) Do sada smo imali priliku da zajednički nastupamo sa dva benda koja su spajala fuziju i tradicional. Jedan od bendova je svakako Zanovet, naš prvi veliki projekat sa Ljubom Ninkovićem koji je ujedno naš veliki prijatej i dugogodišnji muzički i životni učitelj. Pored toga imali smo samostalni projekat, grupu Jarilo, čiji se muzički opus temeljio na tradicionalu, ali u potpuno drugačijim aranžmanima, koji više priliče hard rok muzici. Nadamo se da ćemo i u budućnosti biti u prilici da pronađemo grupu entuzijasta koji dele naše mišljenje, muzički ukus i da ćemo imati priliku da se na sceni češće pojavljujemo i u takvom izdanju.

Intervju u susret 10. festivalu „Todo Mundo”: Xurxo Fernandes (Jako el Muzikante)

. . .

donacija poziv wmas