Ima festivala! Nemoguće je moguće: Sedamnaesti „Etnofestˮ je pred nama

Sedamnaesto izdanje palićkog „Etnofestaˮ biće održano na tri lokacije, 16. i 17. oktobra 2020. Svi programi se održavaju na otvorenom.

Izvor: Magazin Etnoumlje

„etnofestˮ

Pandemija, koja je paralisala život kakav smo navikli da vodimo, blokirala je i muzički život. U nekim momentima potpuno. No, kako se već polako navikavamo na život pod maskama, ponegde se otvaraju mali prozori, kroz koji iskoče muzičari, organizatori koncerata, pa čak i festivala.

Mnogi festivali su prešli na digitalnu varijantu, pokušavajući da muzičarima i publici omoguće makar delimičan kontakt, a koji je za umetnike ponekad jedini izvor prihoda. U Srbiji su muzički festivali i koncerti pred publikom postali retkost. Međutim, oktobar donosi višo iskoraka u tom pogledu. Uz maske, distancu i ostale mere predostrožnosti.

Sedamnaesto izdanje palićkog „Etnofestaˮ biće održano na čak tri lokacije, uz prisustvo publike, 16. i 17. oktobra. Svi programi se održavaju na otvorenom i većina tokom dana, dok ima svetla i dok ne zahlade jesenje večeri.

Na festivalu neće nastupati muzičari iz inostranstva, jer je u ovom trenutku za njih otežana situacija, budući da je, nakon povratka iz Srbije, za većinu njih obavezan karantin. Međutim, Dejan Vujinović, alfa i omega „Etnofestaˮ, napravio je sjajan program sastavljen od domaćih umetnika, koji su, sa svoje strane, shvatili neophodnost održavanja festivala u otežanim uslovima (partizanski, bez solidnih budžeta i sa ograničenjima koje nameće virus).

Prvog dana, 16.10. „Etnofestˮ nastavlja program Trubaduri 2020, u kojem je „Etnofestˮ partner sa organizacijama iz Belgije, Francuske, Mađarske i Ukrajine. Projekat je podržan kroz program Kreativna Evropa. Tog dana će na železničkim stanicama u Somboru i Subotici nastupiti moderni trubaduri, tačnije pet grupa.

Glavni program festivala će biti održan 17. oktobra u Paliću, u bioskopu „Abazijaˮ (bioskop na otvorenom) od 13 do 18 časova, a nastupiće beogradski Duo Meu Fado,  Frame Orchestra iz Novog Sada, kao i domaći aduti, Jovančić/Bakoš/ Dukić trio. Festival zatvara beogradski sastav Naked, verovatno najuposleniji domaći world music bend.

Kao i obično, ulaz na festival je besplatan.

Festival su podržali: Grad Subotica,  Bioskop „Abazijaˮ, Infostud, Infrastrukture železnice i Audio Solutions, a indirektno, kroz program podrške projektu Trubaduri 2020 i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

„Etnofestˮ ne bi bio takav kakav jeste bez dodatnih programa. Ove godine, u saradnji sa Građanskom inicijativom „Priroda i društvoˮ iz Subotice, neformalnim grupama „Biciklom do čistijeg vazduhaˮ i „Mini Jugoslavijomˮ, festival organizuje „Oktobarsku kritičnu masuˮ, vožnju biciklima od Subotice do Palića, kasnije i oko Jezera Palić. Okupljanje je u subotu 17. oktobra, u 11.45 kod spomenika Ivanu Sariću. Vozi se biciklističkim stazama, u redovnom režimu saobraćaja, bez pratnje i zatvaranja saobraćajnica.

PROGRAM FESTIVALA

Petak, 16.10.2020.

(Trubaduri 2020: Program koncerata na železničkim stanicama)

Sombor, 15.30 – 17.15

Contrabayando (Subotica)

Rahat (Beograd)

Frame trio + Miroslav Jovančić, Arpad Bakoš (Novi Sad, Subotica, Čantavir)

Subotica, 18.00 – 19.30

Istanbul Night (Zrenjanin, Horgoš)

KurtaUtca (Subotica)

Subota, 17.10.2020.

(Glavni program 17. „Etnofestaˮ)

Bioskop „Abazijaˮ (Palić) 13.00 – 18.00

Duo Meu Fado (Beograd)

Frame Orchestra (Novi Sad)

Trio Jovančić/Bakoš/Dukić (Subotica, Čantavir)

Naked (Beograd)