Novo izdanje „džepnog” serijala

Prvi ciklus „Pocket globe” u 2020. godini trajaće od 24. do 26. januara u „Eđšeg – kulturnoj stanici” u Novom Sadu. Program će obuhvatiti „Slušaonicu”, svojevrsno muzičko druženje predvođeno KILLO KILLO-m, kao i koncerte predstavnika world music iz naše zemlje: Lazar Novkov & Frame Orchestra, odnosno Bogdan Ranković sa grupom Serboplov.

 Izvor: WMAS

Novosadski prostor „Eđšeg – kulturna stanica” pokrenut je septembra 2018. kao deo „familije” kulturnih centara ili, kako ih opisuju, multifunkcionalnih centara zajednice koji okupljaju građane i građanke svih uzrasta, umetnike, organizacije, kreativne ljude… Zahvaljujući, pre svega, Fondaciji Novi Sad 2021, ali i agilnosti i entuzijazmu vodećih organizatorskih „mrava” na čelu sa Vojislavom Vojom Maleševim, „Eđšeg – kulturna stanica” organizuje, između ostalog, i ciklus world music koncerata pod nazivom „Pocket globe”.

Sada već četvrti „Pocket globe” očekuje nas ovih dana u Novom Sadu. Ciklus otvara 24. januara novosadski kompozitor, aranžer i instrumentalista (harmonika, klavir) Lazar Novkov, koji je sa svojim sastavom Frame Orchestra objavio dva odlična albuma, Godina (2011) i The Story (2016), a sa nestrpljenjem očekujemo treće izdanje.

Oba pomenuta albuma su naišla na odlične reakcije publike i kritike, s obzirom na to da lepo i promišljeno crpe inspiraciju iz folklornog nasleđa, ali i klasike i džeza, vodeći ka izuzetnoj kreativnosti, originalnosti i, nadasve, autorstvu.

Ili, kako su to organizatori „Pocket globe”-a opisali, Lazar Novkov & Frame Orchestra uspevaju da nas svojom muzikom „uvuku u svoj svet prepun sanjarenja, putovanja, plesa, zavodljivosti, usamljenosti i jednostavnog uživanja u muzici.”

frame orchestra

Lazar Novkov & Frame Orchestra (promotivna fotografija)

Druge večeri ciklusa „Pocket globe” očekuje nas „Slušaonica”. Za tu priliku, muzički selektor KILLO KILLO odlučio je da nas razmrda uz ritmove elektro-svinga, te da „Slušaonicu” pretvori u salu za ples: „Ovaj put nećemo nužno sedeti i razgovarati, nego ćemo imati prilike i da pokažemo kako naši receptori reaguju na kombinaciju vrcavog svinga i moderne elektronske produkcije.”

Akcenat je, kako kaže dalje KILLO KILLO (Voja Malešev) „na neobičnoj i nesvakidašnjoj muzici i istom takvom ambijentu, gde ja dođem nešto kao muzički kustos.”

Četvrti ciklus, 26. januara, zaokružuju Bogdan Ranković & Serboplov, takođe iz Novog Sada. Još jedan sjajan nivo kreativnosti nadahnute tradicijom. Pritom, njihovo autorstvo uglavnom ne treba da tražimo na polju kompozicije, kao u slučaju Lazara Novkova, već u sferi originalnih, vrhunskih aranžmana. Na sve to, Serboplov neguju onaj stil i deo našeg nasleđa, koji je retko bio na meti domaćih world music aktera, ako ne računamo „školu” stilizacije pri Radio Beogradu i Radio Novom Sadu. Reč je o muzici građanske prošlosti, prefinjenom, elegantnom stilu gradske muzike s kraja 19. i početka 20. veka, iznedrene na tradiciji centralne Srbije, ali nadograđene i propuštene kroz posebne „filtere”.

„Putujmo zajedno iz vremena sadašnjeg do vremena prošlog i nazad!” – kažu organizatori najavljujući koncert Serboplova.

Serboplov, 2015 (foto: Miroslav Majstorović)

Ulaznice za PRVO i DRUGO veče mogu se nabaviti po ceni od 300 dinara, dok je prisustvovanje „Slušaonici” besplatno. Sva tri događaja četvrtog „Pocket globe”-a zvanično otpočinju u 20 časova i 21 minut.

Dodajmo i to da će čitaoci „Etnoumlja” do kraja januara moći da očekuju kritički osvrt na oba koncerta.