Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Naša preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u maju 2021. godine

Svakog petog u mesecu, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša junska preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva.

Priredila: Marija Vitas

junska preporuka

. . .

(1) Balkan Taksim: Disko Telegraf

Našu junsku preporuku za slušanje majskih izdanja otpočinjemo albumom Disko Telegraf, koji je 28. maja objavljen pod francuskom etiketom Buda Musique”.

Rumunski sastav Balkan Taksim čine dvojica muzičara iz Bukurešta: multiinstrumentalista Saša Liviju-Stojanović (Sașa-Liviu Stoianovici) i i elektroničar Alin Zabraucanu (Zăbrăuțeanu). Njihov specifičan muzički jezik, istovremeno sirov i moderan, zasnovan je na „psihodeliji, roots-u i gruvu Balkanaˮ. Istraživački su nastrojeni, pogleda uperenog ka tradiciji, ali sa umetničkim izrazom koji u potpunosti korespondira sa savremenim trenutkom. Zbog toga bi se Balkan Taksim mogao opisati kao world music projekat koji ima odličan potencijal da i mlađu populaciju privuče world music-u, žanru koji u poslednje vreme ima dominantno sedokose poklonike.

Disko Telegraf je njihov debi-album. Na ovom izvanrednom prvencu nalazi se, između ostalog, i zanimljivo obrađena pesma iz vranjskog kraja, „Žali, Zare, da žalimoˮ, koju je svojevremeno proslavio domaći sastav Izvor. Ova numera je i jedna od nekoliko sa albuma Disko Telegraf, za koju je dvojac uradio i spot.

(2) Saucējas: Dabā

Letonska tradicionalna vokalna grupa Saucējas je objavila svoj četvrti album, Dabā. Album je izašao 21. maja kao izdanje letonske kuće „Lauska” odnosno nemačkog izdavača „CPL-Music”.

Grupa Saucējas je osnovana pri Letonskoj kulturnoj akademiji u Rigi, 2003. godine. Njene članice su posvećne tradicionalnim letonskim vokalnim stilovima i tehnikama, sa posebnom pažnjom usmerenom na višeglasno pevanje. Repertoar grupe obuhvata različite oblike arhaične polifonije, kao i čitav spektar pesama vezanih za običaje godišnjeg ciklusa, porodične proslave, svakodnevicu i različite vrste tradicionalnih poslova. U svom posvećenom pristupu tradiciji, pevačice koriste arhivske audio-snimke tradicionalnog pevanja, kao i sopstvena iskustva direktnog, terenskog kontakta sa izvornim pevačima.

Album Dabā donosi tradicionalne pesme prolećnog i letnjeg ciklusa. Sve je snimano u „prirodnom okruženju”, u kom su ove pesme tradicionalno izvođenje, dakle, napolju, u prirodi. Tako su „studio” ovoga puta predstavljala brda, šume, močvare i jezera Letonije, dok su vetar, ptice, insekti i ostali prirodni izvori zvuka uzeli svoje spontano učešće u procesu snimanja.

(3) V. A: Hanin – Field Recordings In Syria 2008/2009

Naša junska preporuka se vrti i oko etikete iz Sidneja „Worlds Within Worlds”, koja je 13. maja objavila nesvakidašnju kompilaciju snimaka načinjenih širom Sirije u periodu pre izbijanja rata. Izdanje obuhvata širok opseg muzičara, tradicija i instrumenata. Stilovi klasične, verske i narodne muzike smenjuju se sa instrumentima Levanta, kao što su ud, nej, kanun itd.

Ova kompilacija nosi izraženu društveno angažovanu crtu, pri čemu je sirijsko kulturno nasleđe ono što pruža simbolični otpor pogubnoj politici, ratovima i uništenju.

Album krasi nota intimnosti, a nošen je mnoštvom improvizacija. One jesu mogle biti stvar trenutka na nekom nastupu u Alepu ili Damasku, ali poseduju snažne muzičke korene, poštovane kroz generacije.

(4) Canzoniere Grecanico Salentino: Meridiana

Čuveni italijanski world music bend Canzoniere Grecanico Salentino (CGS), obradovao nas je 21. maja novim albumom Meridiana, u izdanju italijanske kuće „Ponderosa Music Records”.

Album, stvaran usred pandemije, okupio je izvanredne saradnike i goste. Među njima je, u ulozi ko-producenta, gitarista i producent Džastin Adams (Justin Adams), dugogodišnji saradnik Roberta Planta, te producent albuma Rahida Tahe (Rachid) i sastava Tinariwen. Specijalni gosti na albumu su napuljski kompozitor Enco Avitabile (Enzo) u numeri „Tic e Tac”, zatim bruklinski bhangra-brass bend Red Barat u numeri „Pizzica Bhangra” i producent elektronske muzike Đakomo Greko (Giacomo Greco).

Diskografska planeta iz meseca maja: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u aprilu 2021.

Album Meridiana, čiji nas naziv povezuje sa sunčanim satom, jeste priča o odnosu članova grupe prema fenomenu vremena. Dvanaest numera simbolično predstavlja 12 sati u sistemu sunčanog sata. U 12 pesama se prepliću prošlost i sadašnjost, šireći i sabijajući vreme, sve do njegovog nestanka. Teme na albumu se vrte oko koncepta vremena, dotičući tradiciju i savremeni trenutak, te discipline filozofije, fizike, sociologije, mitologije i fikcije.

(5) Vladimir & Kalafat: El Shatt

Diskografska planeta za mesec maj predstavlja i album El Shatt, koji je svetlost dana ugledao 21. maja kao izdanje PDV Records”-a iz Hrvatske. Ovo je uradak jedinstvenog muzičara Vladimira Mićkovića i njegovog sastava Kalafat, osnovanog u Mostaru, a koji čine muzičari iz BiH, Hrvatske, Italije i Izraela.

El Shatt je konceptualni album. Donosi imaginarno putovanje, koje započinje u dalmatinskom gradu Komiži, vodeći preko italijanskih luka Bari i Taranta, ka egipatskom mestu Port Said, te pustinjskom području El Shatt, nedaleko od Sueckog kanala na poluostrvu Sinaj.

Recenzija prvog albuma projekta Vladimir & Kalafat: Riva Degli Schiavoni

El Shatt su Dalmatinci prozvali Platnenim gradom, budući da j predstavlja kompleks izbegličkih logora u kojima je, od februara 1944. do marta 1946. boravilo evakuisano stanovništvo iz Dalmacije. Prvi transport izbeglica brodovima prema Egiptu je krenuo iz italijanskog grada Tarante. Egipatski El Shatt je deo kolektivnog sećanja u Dalmaciji.

(6) Young Female Voices From Palestine: Henna

Nastavlja se junska preporuka… Pred nama je nova generacija palestinskih umetnica, koja gazi krupnim koracima. Na albumu Henna učestvovalo je sedam mladih pevačica i grupa.

Reč je o sveže komponovanim pesmama u stilu savremenog arapskog kantautorstva. Pevanje prate instrumenti kao što su: kanun, ud, nej, violončelo, udaraljke, kontrabas, gitara i klavir.

Izdanje je 7. maja objavila norveška izdavačka kuća „Kirkelig Kulturverksted”.

(7) PERTTULA: Pajavasara/Forge Hammer

Finski muzičar Toni Pertula (Perttula) je 14. maja, za finsku kuću Bafe’s Factory”, objavio album Pajavasara/Forge Hammer. Toni nije samo posvećeni harmonikaš, već i umetnik otvorenih vidika, sa potrebom da eksperimentiše, pa i uplete prste u različite žanrove. Tako je i stigao do svog osobenog muzičkog pristupa i identiteta, te do prepoznatljivosti na sceni.

Na albumu ovog „istinskog muzičkog kovača” slušamo lirsko fraziranje na harmonici, praćeno iskonskim, ritmičkim udarcima čekića o nakovanj – alatki uzetih iz kovačke radionice.

(8) Rão Kyao: Gandhi

Album Gandhi je 14. maja, pod uglednom etiketom Galileo Music Communication”, objavio Rão Kyao –  poznati muzičar iz Portugala. Izvanredan svirač na fruli od bambusa, Rão je razvio karijeru svetskog glasa i veoma plodnu diskografiju. U svojoj muzici, on preispituju korene tradicionalne portugalske muzike, suprotstavljajući je njenim indijskim i arapskim izvorima.

Novo Kjaovo izdanje je nadahnuto futurističkim Gandijevima (Mahatma Gandhi) nasleđem i konceptima humanitarizma, ekološke svesti i spritualizma slavnog indijskog lidera. Veoma pitka muzika na albumu odraz je umetnikove želje da verno prenese poruku sklada između lokalnog i globalnog, sebe i drugih… Muzika ima jasne portugalske korene, ali i naglašenu notu univerzalnosti. Šalje poziv da zaronimo u sebe, ali da istovremeno budemo svesni svega onoga što nas okružuje.

(9) Zűrös banda: 2021

Junska preporuka obuhvata i album 2021, koji je 13. maja objavio mađarski sastav Zűrös banda, pod etiketom Fonó”. Ovo je drugi album šestočlane ekipe, sačinjen od aranžmana mađarskih narodnih pesama i njihovih kompozicija sazdanih na kombinaciji pretežno mađarskog jezika i balkanskih muzičkih uticaja.

Diskografska planeta iz meseca aprila: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u martu 2021.

Albumom 2021 sastav Zűrös banda nastavlja svoju trasu virtuoznosti, srčane svirke, moćne ritam sekcije i zaljubljenosti podjednako u mađarsku i balkansku muziku. Teme i melodije pesama imaju mađarsko, srpsko, makedonsko, bugarsko i rumunsku poreklo. Predvodi ih vokal Branke Bašić (Básits Branka).

(10) Balamuc: Yedi Kedi

Naša junska preporuka za slušanje majskih izdanja u rubrici Diskografska planeta zaokružena je albumom Yedi Kedi, koji je 29. maja objavio britanski sastav Balamuc, kao samostalno izdanje.

Kroz osam numera, mladi sastav Balamuc (osnovani su 2018) vodi nas na upečatljivo putovanje tradicijama Ukrajine, Makedonije, Rumunije (sa naglaskom na Transilvaniji), Albanije, te kroz neizbežno romsko nasleđe. Balamuc-tim je sedmočlan i nekako „mačkast”… Naziv albuma, prevedeno sa turskog, znači: sedam mačaka. Materijal je sniman u Londonu, u studiju „OneCat”.

. . .