RUBRIKA: Uši pišu

Trio Tekke : Strovilos

Riverboat Records, 2020

Vispreni, uzbudljivi rebetiko kovitlac

Autor: Aleksandar Mitrović Acart

trio tekke

Na slušanju je četvrti album londonskog sastava Trio Tekke, naslova Strovilos. Crpeći inspiraciju iz rebetiko žanra i prenoseći ga, reuspostavljenog i osavremenjenog, binama duž globusa, ovaj bend je svoju homogenost potcrtao produbljivanjem ideja i osvežavanjem pristupa ritmu. Predstavljamo ritmički i aranžmanski Kovitlac.

Muzika koju raspršuje izdanje je negovana i razvijana. Disciplinovana, a razigrana. Aranžmani, sekvencionalno brušeni, slika su originalne i unikatne ambalaže za kompozicije koje uglavnom potpisuje Antonis Antoniu (Antoniou). Sveukupno, inventivni muzički postupci postavljaju novu zvučnu celinu benda Trio Tekke na najviše police ovovremenog rebetika.

trio tekke

Trio Tekke (iz arhive benda)

U retko čutih 14/8, „On the Streetˮ donosi magičan gruv. Ritmički model je pronicljivo „razbijenˮ poliritmijskim haj-hetom na dva Dejva de Rouza (Dave De Rose), a utegnut fuzz-iranom bas gitarom Kolina Somervela (Colin Somervell), koja akcentuje neočekivano. Ovaj mantroidni valjak, nad kojim levitira tema na curasu, završava uvodnu trasu svojevrsnim dijalogom i dešava se tekst. Kroz šapat, glas nam približava svoju unutrašnju tamu i samorazdiranje.

Uvrnute farbe na klavijaturama i pozadinski glasovi mraka, u kontekstu efekata su produkcijom smelo vođeni događaji, namenjeni za drugu polovinu pesme. Učinak je briljantan.

„Strovilosˮ tj. whirlwind (kovitlac) naslovna je numera sa prirodnim staništem na sredini albuma. Za ovakav vetropirasti naslov je Trio Tekke namenio neočekivano staloženu muziku. Sve do poslednje trećine pesme čujemo ujednačene i plivajuće note. Tada se, posle kraćeg zastoja, konačno događa kulminacija. Bend je to potcrtao naslojavanjima nad pedalom, zgušnjavanjem ritmičke podloge i višestrukim repeticijama heksatonske melodije koja, uz pomoć sve glasnijeg miksa, završava ovaj kovitlac.

Pročitajmo intervju sa Antonisom Antoniuoom, članom Trija Tekke, u priči o drugom njegovom sastavu, sa Kipra, Monsieur Doumani. Intervju je objavljen u „Etnoumljeˮ, aprila 2019. godine.

„Breathless Shriekˮ nas intrigira taktom 18/8, koji iznenađujuće dobro pliva. Pitak je i komunikativan zahvaljujući ingenioznom (i poliritmičnom) modelu, koji pronose bubanj, bas gitara, kao i električna gitara Lefterisa Mumcisa (Moumtzis). Ali, pre svega, zato što ritam ide na pevanje, tj. po njemu se kroji i u službi je smislenog podržavanja pevane reči (nasuprot tome, apsolutno posmatrano, u pop, rok i mnogim drugim praksama, reči nisu slobodne, jer se primenjuje suprotan process. tj. kompozitor ih je primoran uklopiti u postojeći ritmički obrazac ili podelu; npr. 4/4-inski takt, ritam valcera i sl). Jedno, ali dugo držano, d2 na retro rok orguljama je dovoljan znak da se pesma okonča.

trio tekke

Trio Tekke (iz arhive benda)

„Electric Sighsˮ. Sa stanovišta atmosfere (najviše uslovljene ritmičkim konceptom pesme), reklo bi se da slušamo kakvu polivalentnu muziku. Prevashodno zbog istovremenih različitih asocijacija koje kompozicija nudi. Konkretno, ova muzička izvedenica, koja zaključuje album, kombinuje vajb dab-a, vlaški sinkopirane ritam gitare i melodiju, za koju bi se očekivalo da je udomljena u 6/8-inskoj matrici. Ali, ako se ne pribegne seciranju ove pesme i tumačenju vertikale, uši će apsorbovati lucidnu numeru veštih sviračkih rešenja. Šačica hemije sa klavijatura i dilejevi na pravim mestima su promišljeni prilog Električnim uzdasima, odsviranim na drva.

Izdanje Strovilos diše. Muzičko biće satkano od poznavanja folklora, funkcionalne kreativnosti i idejne smelosti. Utisak koji nadilazi ostale je stamenost, visprenost i uzbudljivost gruva ploče. Rasplamsali žar ritam sekcije, koja suživotom tonova primenjuje Njutnov zakon o akciji i reakciji. Žar, koji u kompozicijama sa mešovitim ritmovima prerasta u vatru.

Visokoj oceni ploče pridonose nesvakidašnji zvučni ambijent i melodijska konciznost, koja potpomaže nenarušavanje istog. Svedena upotreba elektronskih instrumenata i produbljivanje prostora intervencijama na sporednim glasovima i glasovnim efektima su razborit put da sastav Trio Tekke ostane dosledan svom potpisu, dodajući mu doktorsku titulu.