Magazin Etnoumlje / Rubrika: Diskografska planeta

Preporuka za slušanje: world music albumi objavljeni u junu 2021. godine

Početkom svakog meseca, u okviru rubrike Diskografska planeta objavljujemo maleni podsetnik na prethodni diskografski world music mesec. Ovo nije top-lista, već naša preporuka za slušanje nekih dobrih, svežih audio-izdanja, odabranih iz mnoštva.

Priredila: Marija Vitas

planeta

. . .

(1) Yat-Kha: We Will Never Die

Našu julsku preporuku za slušanje junskih izdanja otpočinjemo albumom We Will Never Die, koji je 11. juna objavljen pod nemačkom etiketom The Lollipoppe Shoppe”.

Osmi studijski album tuvanskog sastava Yat-Kha nastavlja u karakterističnom pravcu preplitanja tradicije Tuve i rok muzike. Noseći element zvuka benda, pa tako i najnovijeg izdanja, jeste upečatljivi, moćni vokal frontmena Alberta Kuvezina, umetnika rodom iz Tuve, ruske republike sa prostora južnog Sibira.

Yat-Kha može da se pohvali dugogodišnjom međunarodnom karijerom, koja je polako počela da se razvija još u prvoj polovini devedesetih godina. Album We Will Never Die je sniman u periodu od oktobra 2019. do proleća 2020. godine, u „Faust-Studiju” (Nemačka) i u Hakasiji

Diskografska planeta iz meseca aprila: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u martu 2021.

Na albumu, Alberta Kuvezina (vokal, gitare, udaraljke, khomuz/drombulje) prati njegov verni muzički saradnik iz Tuve, Šolban Monguš (Sholban Mongush), koji svira igil (dvostruni gudački instrument) i peva prateće vokale. Pored originalnih kompozicija, album krase i reči preuzete iz starih izreka i bajalica tuvanskih šamana, čija tradicija datira čak iz doba neolita. Osim toga, izdanju su dodate i dve obrade, koje bend nekada izvodi na koncertima, na bis: „Solitude” (Black Sabbath) i „While My Guitar Gently Weeps” (The Beatles).

(2) Mimmo Epifani & Josè Barros: Fado Attarantado

Pred nama je novi projekat italijansko-španskog dua, u kom se ukrštaju glasovi, gudači i originalne kompozicije inspirisane tradicijama španske pokrajine Ekstremadure i regije Salento na jugu Italije. Ukratko, album preispituje veze dva glavna muzička oblika nasleđa pomenutih krajeva, a to su fado i picika (pizzica).

Izdanje Fado Attarantado, sačinjeno od 13 numera, izašlo je 20. juna pod italijanskom etiketom „Finisterre”.

Duo čine Mimo Epifani (Mimmo), mandolinista i pevač iz grada San Vito dej Normani (Salento) i portugalski gitarista Žoze Baros (Josè Barros). Njihovu sviračku tehniku i kompozicioni stil neki povezuju sa umetnicima kao što su Josè Manuel David ili Tonino Carotone.

(3) Eva Quartet: Minka

Novu listu naših predloga upotpunjuje i album slavnog bugarskog vokalnog sastava Eva Quartet. obljavljen 25. juna pod britanskom etiketom „Riverboat Records”.

Dugo iščekivano novo izdanje Kvarteta Eva donosi 14 numera i raznolike teme o braku, majčinskoj ljubavi, lenjosti, razgovoru devojke i golubice… Ovo je još jedan „kolač” za sve ljubitelje vanvremene lepote bugarske tradicionalne pesme.

Članice Kvarteta Eva potiču iz redova slavnog hora Misterija bugarskih glasova. Kvartet čine pevačice Gergana Dimitrova (sopran), Sofia Kovačeva (mecosopran), Evelina Hristova (alt) i Daniela Stoičkova (kontraalt).

(4) Sigmar Matthiasson: Meridian Metaphor

Meridian Metaphor je drugi solo-album islandskog basiste i kompozitora Sigmara Matjašona (Matthiasson), objavljen 4. juna za kuću „Reykjavík Record Shop”.

Zvuk albuma, snimanog oktobra 2020, prilično je savremen i džezi, uz primetne uticaje nasleđa Istoka i world music aromu. Projekat je inspirisan Sigmarovim prijateljstvom i saradnjom sa dvojicom muzičara koje je upoznao tokom studija u Njujorku (gitarista Taulant Mehmeti, Kosovo, i perkusionista Ayman Boujlida, Tunis). To je jedan od razloga što se u kompozicijama i čuje mešavina Istoka i Zapada, uz povremene muzičke metafore u svakoj numeri i asocijacije na ljude, mesta i iskustva koja su Sigmara vremenom oblikovala.

Diskografska planeta iz meseca maja: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u aprilu 2021.

Tim na albumu čine: Sigmar Þór Matthíasson – kontrabas, Ásgeir Ásgeirsson – ud i tambura, Haukur Gröndal – klarinet, Ingi Bjarni Skúlason – klavir, Matthías Hemstock – bubnjevi. Specijalni gosti su, ko drugi nego Ayman Boujlida (konnakol i udaraljke u „Karthago” i Taulant Mehmeti (ćitelija u „Mehmetaphor”).

(5) La Cantiga de la Serena: La Mar

Diskografska planeta za mesec jun predstavlja i album La Mar, koji je svetlost dana ugledao 1. juna kao izdanje kuće Dodicilune” iz Italije. Ovo je uradak italijanskog trija La Cantiga de la Serena, koji se posvećeno bavi drevnom muzikom Mediterana. Kao št znamo, reč je o oblasti koja je oduvek predstavljala kultuni most između Istoka i Zapada

Mediteran koji čujemo na albumu La Mar podrazumeva omamljujuću ritmiku južne Italije, sočnost sefardskih romansi, improvizaciju orijentalnih makama, kao i divne melodije iz muzičkog basena Sirije, Grčke i Portugala.
Trio La Cantiga de la Serena čine Fabrizio Piepoli (glas, gitara batente, def), Giorgia Santoro (flauta, bas-flauta, bansuri, xiao, tin whistle, keltska harfa) i Adolfo La Volpe (ud, buzouki, gitara).

(6) MISST: MISST.EU

Za sebe kažu: Mi smo MISST – 5 vokala, 16 jezika i beskrajno uživanje u slušanju.

MISST.EU je debi-album belgijskog sastava MISST. Koncept programa podrazumeva bogatstvo muzičkih tradicija nesagledivog evropskog prostranstva, kojem članovi grupe pristupaju sa puno entuzijazma i pažnje, spajajući tradiciju sa savremenim trenutkom.

Filozofija MISST-a otkriva stav ovih muzičara o fenomenima kulture i identiteta, koji Evropu vidi kroz jedinstvenost i povezanost. Okupili su se 2017. godine i to kao a cappella sastav, da bi kasnije aranžmane obogatili instrumentalnim deonicama.

Njihov album simboličnog naziva, iznedren 18. juna pod etiketom „Eléonor”, u fokusu ima vokalnu muziku Evrope i, naročito, evropsku kulturnu raznovrsnost.

(7) Boubacar „Badian” Diabaté: Mande Guitar: African Guitar Series, Volume I

Nekoga pojam države Mali asocira na rat… Mene – na muziku. Na neverovatno muzičko nasleđe koje se tako prirodno pretače u savremeni muzički jezik i žanrove poput bluza ili roka. Kao i na plejadu izvanrednih malijskih vokalista i instrumentalista…

Jedan od istaknutih malijskih gitarista je Bubakar Badjan Djabate (Boubacar „Badian” Diabaté). Pod etiketom Lion Songs Records”, objavio je 4. juna svoj album Mande Guitar: African Guitar Series, Volume 1. Ovim izdanjem je zapravo i otpočeo prodor pomenutog izdavača u svet muzike.

Diskografska planeta iz meseca juna: Preporučeni albumi za slušanje, objavljeni u maju 2021.

Badjan je odrastao u Bamaku, u porodici đelija (griota), koji predstavljaju naročitu muzičku kastu u Zapadnoj Africi. Od malena ispunjen energijom i osobinama tradicije naroda Mande, koju su đeliji praktikovali u njegovom bliskom okruženju, te zvucima kore, ngonija i balafona, Badjan je irzastao u inovativnog improizatora, i to na gitari, instrumentu koji je gotovo neprimetno preuzeo i nastavio tradiciju starih instrumenata.

Album protiče u intimnom, akustičnom, instrumentalnom zvuku i u obradama poznatih tema iz repertoara naroda Mande.

(8) Jan Van Angelopoulos: Streams

Našu julsku preporuku za slušanje junskih izdanja u rubrici Diskografska planeta zaokružujemo albumom Streams, koji je 11. juna, pod uglednom holandskom etiketom Teranga Beat”, objavio Jan Van Angelopulos (Yannis Angelopoulos/Jan van de Engel) – bubnjar, kompozitor, istaknuti muzičar atinske džez-scene.

Album „Streams” Jana Van Angelopulusa našao se na 9. mestu druge kvartalne TOP 10 liste u 2021. godini po izboru panelista Balkan World Music Chart-a

Kao mladić, Jan Van se obreo i razvijao u muzičkom miljeu grčke laiko muzike. Sredinom devedesetih je otišao u Holandiju da studira džez. Po povratku u Grčku, počeo je da razmišlja o spajanju džeza sa laiko i demotika muzikom…

Album Streams, inspirisan konceptom vode i vodenih tokova, nastao je krajem maja 2020. godine kao spontana studijska improvizacija i uobličavanje ideja bez prethodnih kompozitorskih promišljanja. Pored Jana Vana na bubnjevima, u snimanju i osmišljavanju albuma učestvovali su: Paraskevas Kitsos (bas), Vangelis Stefanopoulos (klavir) i Fotis Siotas (violina, viola, glas).

. . .