MOST MUSIC odabrao deset bendova iz regiona

U okviru programa „Kreativna Evropa”, jedan od najznačajnijih projekata vezanih za Balkan, MOST Music, nakon odabira deset festivala iz regiona, odabrao je i deset grupa, koje će biti deo programa MOST Balkan Music Export.

shira utfila

Shira u’tfila (foto: el gvojos)

Deset bendova, koji su izabrani u okviru projekta, u toku naredne tri godine imaće podršku za profesionalni razvoj i predstavljanje u svetu.

Pored finansijske podrške i stručne pomoći, oni će biti predstavljeni na dva šoukejs programa, od kojih će prvi biti održan u Novom Sadu iduće godine, a drugi najverovatnije u Budimpešti 2023. godine.

Žiri su činili Sajmon Broton (Simon Broughton), urednik britanskog world music magazina Songlines, Olsi Sulejmani, predsednik Balkan World Music Management-a iz Italije, i Balaž Vejer (Weyer Balázs), programski direktor MOST-a i mađarske organizacije Hangvető, koja je nosilac ovog projekta.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wNC3D1VqGUM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Oni su odabrali sledeće sastave iz regiona:

Almir Mešković & Daniel Lazar, duo iz Srbije i Bosne i Hercegovine, sa boravištem u Norveškoj

Balkan Taksim (Rumunija)

Divanhana (Bosna i Hercegovinaa)

Gipsy Groove (Kosovo*)

Lakiko (Bosna i Hercegovina)

NAiRUZ (Bosna i Herzegovina, Srbija i Slovenija)

Naked (Srbije)

Oratnitza (Bugarska)

Rodjenice (Srbija)

Shira u’tfila (Srbija)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/azuCjr6yT7k" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Već na prvi pogled je jasno da dominiraju umetnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naša publika je do sada imala priliku da vidi i čuje čak sedam navedenih sastava. Raznolikost izbora se vidi i kroz različite world music „podžanrove”, kojima grupe pripadaju.

Među odabranima su i sastavi koji imaju već zavidan staž, nemali broj albuma i dobru kilometražu na turnejama, poput Naked-a, Divanhane, Oratnitza-e, Shira u’tfila-e. Ali, tu su i grupe sa objavljenim debi albumom ili ih pripremanje prvenca tek čeka.

most music rođenice

Nastup trija Rođenice u „Fonó Budai Zeneház”-u, Budimpešta, 13. januar 2020 (foto: Bands Through The Lens)

World Music asocijacija Srbije čestita svim sastavima, sa željom da dobro iskoriste ovu priliku. Na nama je da pratimo razvoj celog projekta MOST Music, ali i razvoj svih ovih sastava, kao i da detaljno izveštavamo o koncertnom delu programa MOST Music.

Dodajmo da je projekat MOST Music u proteklih nekoliko dana objavio rezultate svih raspisanih konkursa.