Evropski projekat MOST odabrao tri festivala iz Srbije

 Izvor: WMAS

Pre nekoliko dana objavljeni su rezultati konkursa Međufestivalske razmene u okviru velikog projekta Most. Na listi odabranih festivala nalaze se i World Music Festival „Todo Mundoˮ, „Etnofestˮ i World Music Fest „Zemanˮ. U toku je još nekoliko drugih konkursa, a rok za prijavu je 15. maj.

naked band

Koncert sastava Naked, World Music Festival „Todo Mundoˮ, Beograd, 2018 (foto: Srđan Veljović)

U okviru programa Kreativna Evropa, kao jedan od najvažnijih četvorogodišnjih projekata izabran je MOST, u kojem su se kao partneri okupili Hangvető iz Mađarske (lider projekta), Exit Fondacija iz Srbije, BOZAR iz Belgije, Piranha – WOMEX iz Nemačke, Magazin Songlines iz Ujedinjenog Kraljevstva, ReK iz Albanije, Fusion Embassy iz Bugarske, Temišvar 2021 iz Rumunije i EMC iz Nemačke. V

Projekat MOST (za balkansku muziku) je namenjen muzičarima, promoterima, menadžerima, vlasnicima klubova, organizatorima festivala u devet zemalja Balkana.

međufestivalske razmene

Izuzetnu pažnju su privukli konkursi projekta MOST, koji su otvoreni početkom godine. Konkurs namenjen muzičarima je otvoren do 15. maja. Isti rok važi za „Urbane inicijativeˮ i „Management  trainingˮ – program namenjen menadžerima u kulturi.

Ako ste zainteresovani, dobro ih proučite, jer je ono što se nudi zaista korisno. U vezi sa konkursom „Balkan Music Exportˮ (za muzičare) odnosno „Management trainingˮ, slobodno se, zarad više informacija, obratite Dejanu Vujinoviću (dejan.vujinovic@mostmusic.eu; +381600300620), supervizoru za proces prijavljivanja.

Jedini konkurs koji je već okončan i čiji rezultati su objavljeni pre nekoliko dana je konkurs Međufestivalske razmene. Namenjen je festivalima, najviše onima sa world music programom, a planirana je i saradnja deset festivala sa Balkana sa po jednim festivalom iz ostatka Evrope.

vasil i damir

Koncert Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova, World Music Fest „Zemanˮ, Novi Pazar, 2019 (foto: Samir Delić)

Dok su balkanski festivali bili pozvani da se prijave na konkurs, s druge strane je tim projekta MOST odabrao deset festivala iz ostatka Evrope koji će biti partneri. Tročlani žiri –Hilde Bjørkum (Norveška), Tim Gubel (Belgija), Balázs Weyer (Mađarska) – od tridesetjednog prijavljenog odabrao je deset festivala.

Među tih deset su i tri festivala iz Srbije: „Etnofestˮ iz Palića/Subotice, koji je sam već deo aktuelnog evropskog projekta 2020 Troubadours, World Music Fest „Zemanˮ, koji se održava u Novom Pazaru i beogradski World Music festival „Todo Mundoˮ. Time je i sa te strane stigla potvrda da su world music festivali u Srbiji, čiji broj raste, sve važniji deo svetske scene. Posebno nas može radovati činjenica da je jedan tako mlad festival, kakav je „Zemanˮ (prvo izdanje je održano u avgustu 2018. godine), već skrenuo pažnju i van regiona.

Na listi festivala iz regiona su još i: „D Festivalˮ i „Jazz Factory Festivalˮ (Severna Makedonija), „Vrelo zvukaˮ i „Kamičak Etno Festivalˮ (Hrvatska), „Kosova Brass Festivalˮ (Kosovo*), „Méra World Music Festivalˮ i „Outernational Daysˮ (Rumunija).

Realizacija programa će trajati jednu godinu. Početak saradnji se očekuje odmah nakon što budu otvorene granice i pošto održavanje festivala bude moguće. Svakako, na našem portalu ćemo pratiti razvoj festivalskih saradnji, ali i čitavog projekta MOST.