RUBRIKA: Crtice

Evo srcu mome radosti u pesku

Mesec dana nakon spota za „Rustem”, harmonikaš Almir Mešković i violinista Daniel Lazar dali su „vidljivost” još jednoj od numera sa njihovog debi albuma Roots, koji je sredinom 2018. objavila kuća „Etnisk Musikklubb”. Reč je o slavnoj sevdah-temi „Evo srcu mome radosti”.  Ovaj, sada već treći spot u karijeri sve poznatijeg norveškog dua, donosi sasvim drugačiju ideju i atmosferu, što pokazuje umetničku širinu i istraživački duh dvojice muzičara poreklom iz Bosne odnosno Srbije. Spot je urađen u saradnji sa albanskim umetnikom sand art-a Fatmirom Murom, te objavljen 19. januara 2020. na Meškovićevom i Lazarovom YouTube-kanalu, pre samo nekoliko sati.

Izvor: WMAS

„Ideja je nastala spontano” – objašnjava Daniel Lazar za naš magazin – „Tražeći inspiraciju na internetu za snimanje narednog spota, gledali smo razne, tuđe spotove. Evo srcu mom radosti nam je jedna od najdražih pesama sa albuma Roots, tako da smo želeli da sa njom uradimo nešto posebno. Odlučili smo da u ovom slučaju ne budemo mi lično akteri, već da napravimo saradnju sa još nekim umetnikom.

Pukom slučajnošću, među video snimcima koje smo gledali, pojavio se umetnik koji crta peskom. Kada smo u njegovoj biografiji pročitali da je on u suštini muzičar i, još bolje, harmonikaš, pa još Balkanac – znali smo da nam je suđeno da sarađujemo sa njim.

Poslali smo mu naš snimak Evo srcu mom radosti, i upit da li je zainteresovan za saradnju. Kao što smo pretpostavili, bio je i vise nego zainteresovan. Ono što je bili divno u vezi sa radom na ovom spotu je to što smo i mi bili direktno upleteni u kreiranje „priče” od slika koje je Fatmir Mura radio za nas. Tako smo imali priliku da budemo kreativni i na druge načine, ne samo kroz muziku.” – kaže Daniel.

Inače, umetnik sa kojim su Almir i Daniel sarađivali na spotu za „Evo srcu mome radosti”, Fatmir Mura, rođen je u Valoni, u Albaniji, 4. januara 1976. godine. Još u ranoj mladosti je razvio veliku strast prema muzici, tako da je učio i svirao harmoniku. Godine 1994. preselio se u Atinu, gde započinje svoj složen umetnički trening. Tu je Fatmir studirao glumu, latinoamerički ples i pantomimu. Trenutno živi u Italiji, a putuje svud po svetu, gde izvodi svoje predstave, kombinujuci crtanje na pesku i muziku.

Almir Mešković i Daniel Lazar su sada već jako dobro poznati publici u Srbiji, zahvaljujući pre svega sopstvenoj umetničkoj agilnosti, ali i ovdašnjoj medijskoj pažnji, naročito magazina „Etnoumlje” i Radio Beograda 2 i 3, a iznad svega – turneji koja je 2019. godine obuhvatila koncerte u Kragujevcu, Pančevu, Beogradu i Novom Sadu. Dodajmo da su najavljeni njihovi koncerti na festivalima u Srbiji i za 2020. godinu.