„Morgenland” – najraznovrsniji festival balkanske muzike u 2020. godini

 Izvor: WMAS

Festival „Morgenland” u Osnabriku, Nemačka, u svojoj šesnaestoj godini postojanja, u potpunosti je posvećen muzici Balkana. Naslov ovogodišnjeg izdanja je Balkans Beyond Brass. Prvi deo festivala, od 18. do 27. juna 2020, biće u online formatu, preko festivalskog YouTube-kanala, dok će publika u Osnabriku od 2. do 6. decembra ove godine pratiti drugi deo festivala.

morgenland

Da li je moguća balkanska muzika bez trubačkih orkestara? Znamo da jeste, iako su publici širom sveta, kada pomenete Balkan, prvi na umu Fanfare Ciocărlia, Orkestar Bobana Markovića, Orkestar Kočani i  Džambo Aguševi Orchestra.

Ali, „Morgenland” nije običan festival. Direktor festivala Mihael Drajer (Michael Dreyer), sa svojim timom, žudi za izazovima, za otkrivanjem i prezentacijom mnogih manje popularnih muzika.

Festival godinama promoviše muziku sa Istoka. Ove godine je taj Istok deo Evrope – nepredvidivi i neodoljivi Balkan.

Festival će 18. juna otpočeti koncertom Merime Ključo i Jelene Milušić, kojima se polako otvaraju vrata svetskih dvorana, nakon sjajnog debi albuma Lume.

Veče nakon njih publika će čuti i videti BiH-divu Amiru Medunjanin, ovaj put sa bugarskim kavalistom Nedjalkom Nedjalkovim (Nedyalko Nedyalkov). Ovaj, kao i koncert našeg Bore Dugića sa mađarskim cimbalistom Đulom Čikom (Csik Gyula), 25. juna, predstavljaju deo balkanskog tima koji je sakupio čuveni Žordi Saval (Jordi Savall) u projektu posvećenom balkanskoj muzici. Veliki ansambl je bio planiran za ovogodišnji „Morgenland”, ali je pandemija onemogućila kako njihov nastup u Osnabriku, tako i potencijalni onlajn koncert.

Prvi vikend svojim koncertom zatvaraju Divna Ljubojević i njeni Melodi. Napominjemo da svi koncerti počinju u 19 časova.

Time se ne zatvara lista muzičara iz Srbije na festivalu, jer će završnica onlajn programa pripasti Bojani Nikolić i njenom sastavu Serbian Voices, 27. juna. Veče pre njih će nastupiti svakako najpoznatije ime festivala, grčka pevačica Savina Janatu (Yannatou) sa svojim sastavom Primavera en Salonico.

morgenland

Bojana Nikolić (foto: Nikola Mažibrada)

U decembarskom delu festivala će nastupiti legendarni bugarski klarinetista Ivo Papasov sa svojim Wedding Band-om, njegov zemljak, kavalista Teodosi Spasov (Theodosii Spassov) sa Folk kvintetom, Iranac Mehdi Aminian sa balkanskim projektom, zatim bosanska pevačica koja živi i radi u Austriji, Nataša Mirković,  kao i moldavski violinista Marin Bunea. Njegov nastup će publika moći da uporedi sa koncertom rumunskog kolege fascinantno brzih prstiju, Bogdana Vakareskua (Văcărescu).

Po nama, jedan od najzanimljivijih nastupa pred publikom u decembru, biće nastup Merime Ključo sa koncertnim programom The Sarajevo – Haggadah: Music of the Book.