Rubrika: Uši pišu

Amira Medunjanin & Trondheimsolistene :

Ascending

Jugoton-Croatia Records, 2018

Nova dimenzija znanih pesama i, nadasve, glas

Autor: Nikola Glavinić

Amira Medunjanin & Trondheimsolistene

Prednja strana albuma ”Ascending”

Ona puni koncertne prostore bez problema, ona može da peva šta god poželi, i to zazvuči odlično. Amira Medunjanin ima harizmu, šireći sa lakoćom čaroliju svoje pevačke umetnosti i na snimcima i na koncertima. I može da peva uz pratnju samo gitare, ili kontrabasa i klavira, ili samo klavira, ili manjeg sastava, ili sama. Svejedno, ostajemo očarani i začarani. I može tako Amira Medunjanin te naše pesme pune derta i teške tuge da peva i sa nekim Norvežanima, pa još i klasičarima, uz to i gudačima!

A ti Norvežani, brate, čudni. Nisu ni hladni severnjaci, a ni naši ritmovi im nisu problem! „Moj dilbereˮ sviraju kao da su odrasli u kafanskom dimu, a „Gde si, dušo,  gde si, ranoˮ sa onim opasnim po život patosom i strašću njihove romske braće po gudalu, od Pešte do Sremskih Karlovaca, ili do Skadarlije.

Šalu na stranu – album Ascending je čista divota! Milina vas naprosto prožme od zvuka tih genijalaca iz Trondhajma (kažu – mlad ansambl, sastavljen prvobitno od studenata; postoje inače od 1988; bacite oko na njihovu impresivnu diskografiju), Amirinog glasa i pevanja i od onoga što sviraju Amirini stalni saradnici, njena raja – Ante Gelo, gitara (potpisuje većinu aranžmana, a slovi kao jedan od najboljih aranžera na ovim prostorima), Bojan Zulfikarpašić, klavir (aranžmani u „Ja izlezi, Gjurgjoˮ i u „Nestaćeš iz mog životaˮ), Boško Jović, gitara,  Zvonimir Šestak, kontrabas, Nikola Stajić, gitara.

Jedanaest je pesama na albumu. „Oj, meglicaˮ je iznenađenje, napisao ju je stari majstor, Vladimir Kočiš Zec (Novi Fosili). „Tiho, noćiˮ je instrumental, čini mi se isprva predviđen za kraj albuma. Po mom slušalačkom osećaju, kao bonus i posveta preminulom prijatelju, na kraju je dodata „Nestaćeš iz mog životaˮ.

Amira Medunjanin & Trondheimsolistene albumom Ascending daju novu dimenziju pesmama koje znamo.  Ali, ne samo to. Uzletela je Amira, u visine, među najveće. Usuđujem se reći – u prostor besmrtnih, gde su npr. Esma, Cune, Šaban Bajramović.

I da se ne bih dalje upetljao, reći ću jednostavno: ljudi, ovo je VRH!