Rubrika: Crtice

Tri kralja sa Balkana

Koncert Kraljevi frule, koji je održan 23. maja 2019. u Kombank dvorani, okupio je pod istim nazivom, posle četiri godine ponovo, trojicu vrsnih muzičara sa Balkana. Pored Bore Dugića, proslavljenog srpskog umetnika na fruli, nastupila su još dvojica izuzetnih muzičara – Teodosij Spasov (Theodosii Spassov), sjajni kavalista iz Bugarske, i Madalin Luka (Mădălin Luca), umetnik iz Rumunije na tradicionalnom instrumentu, panovoj fruli (godine 2015. su na istoimenom događaju Kraljevi frule nastupili Dugić, Spasov i Zamfir).

Autor: Dragana Marinković

koncert kraljevi frule

Bora Dugić na koncertu „Kraljevi fruleˮ u Beogradu,u Kombank dvorani, 2019 (foto: Trčanje za kulturom)

Domaćin koncerta, Bora Dugić, kome je prošle godine na 31. Saboru frulaša „Oj, Moravoˮ u Prislonici kod Čačka, zvanično i dodeljena titula Kralj frule, obeležio je redak jubilej – pedeset godina umetničkog rada. Nastupio je uz pratnju Kragujevačkog narodnog orkestra, pod upravom Bobana Prodanovića, pijanistu i kompozitora Slobodana Markovića, kao i uz očekivanu pratnju ženskog Akademskog  hora „Collegium Musicumˮ, kojim je dirigovala Dragana Jovanović. Veče je otvorio poznatom pesmom Aleksandra Sarievskog (Makedonija) „Zajdi, zajdiˮ, na koju su se nadovezale autorske melodije „Običan balkanski danˮ i „Sećanje na Dižonˮ.

Usledio je nastup Madalina Luke, uz učešće cimbaliste i kontrabasiste iz Rumunije. Muziciranjem na panovoj fruli  i repertoarom iz različitih krajeva svoje zemlje, Luka nam se predstavio potpuno novim pristupom tradicionalnom zvuku. Ritmičke i melodijske linije odsvirane u etno-džez stilu, donele su poseban muzički doživljaj.

Uz ovacije beogradske publike, koja je bila oduševljena mogućnostima ovog tradicionalnog instrumenta, Luka je završio svoj solo nastup svirajući srpsko kolo, sa zapanjujuće tačnim frazama i ukrasima.

Pred dobro raspoloženu i zagrejanu publiku izašao je, potom, kavalista Teodosij Spasov, slavni džez muzičar, uz pratnju gitariste i tapaniste iz Bugarske. U rukama ovog majstora svetskog glasa jedno od najstarijih zvučnih oruđa – drvena pastirska duvaljka – preobrazilo se u instrument neslućenih tehničkih mogućnosti, tonskog obima i bogatstva. Tokom pola sata uživali smo u poznatom spoju tradicionalnog folklora sa džez muzikom, koji čini osnovu jedinstvenog, prepoznatljivog stila sviranja Spasova.

Teodosij Spasov, Bora Dugić i Madalin Luka. Promotivni materijal.

Muzička priča privedena je kraju ponovnim nastupom Dugića, uz proverene, popularne autorske kompozicije: „Skakavacˮ, „Balada nerođenihˮ, „Vilinsko koloˮ. Potonjim, zajedničkim izvođenjem atraktivne rumunske „Ševeˮ, koncert je posle više od dva sata, uz buran aplauz, zaokružen.

Koncert Kraljevi frule doneo je susret srpske, rumunske i bugarske muzike, umetničke izraze trojice izvođača različitih generacija, iskreno vezanih za tradiciju. Njihovo emotivno i virtuozno sviranje više je nego zadovoljilo ukus publike u Kombank dvorani.