Magazin Etnoumlje / Rubrika: Bez paradajza, molim!

Veče visoke temperature i električnih gitara

Drugi festival Pocket Globe održan je u Novom Sadu, od 9. do 11. novembra 2023. Koncertne večeri su se odvijale u SKCNS Fabrika, dok su prateći sadržaji u programu bili vezani za druge lokacije. Tako je prvi festivalski dan otpočeo 9. novembra popodnevnom radionicom Ive Bitove, sa članovima Dečjeg operskog studija Srpskog narodnog pozorišta, u zgradi ove institucije. Nastavak programa podrazumevao je dva večernja koncerta, o kojima je reč u ovom prikazu: The Cyclist Conspiracy (Srbija) i Bombino (Niger). Oba koncerta imala su podršku Grada Novog Sada, pri čemu je premijerni nastup Bombina u našoj zemlji podržao i Francuski institut u Srbiji

Autor: Nikola Glavinić

bombino

Bombino, Pocket Globe Festival, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

U prazničnom novembarskom proširenom vikendu, godinu dana nakon uspešnog debi izdanja, simpatičnom i nepretencioznom najavom organizatora počeo je drugi festival Pocket Globe. Bojan Đorđević je naglasio da, po lepom običaju, domaći bend otvara festival i prozvao The Cyclist Conspiracy.

Fama o ovom beogradskom sastavu se godinama širi, a lična inicijacija u društvo Male braće (i sestre Katarine) desila se još 2015. godine, sa genijalnim EP-jem A Night at Café “Constantinople” sa grčkim pesmama.

NA PUTU KA KATARZI

Elem, osam godina kasnije The Cyclist Conspiracy se sa sveže objavljenim albumom prvencem Mashallah Plan, predstavljaju na Pocket Globe festivalu.

Krenuli su samouvereno, snažno, sa vizuelno i zvučno efektnim (dvema) pevačicama u prvom planu. U industrijski dizajn Fabrike SKC-a savršeno se uklopio alhemijski koncept benda, to jest njihova fuzija.

the cyclist conspiracy

Na koncertu sastava The Cyclist Conspiracy, Pocket Globe Festival, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

Rokerska svirka u kojoj obitavaju duhovi Dika Dejla i Morikonea, surf-rok, anadolska psihodelija i ritualne vokalize pevačica, sastojci su od kojih The Cyclist Conspiracy prave muzičko zlato. I, što je zanimljivo, nema ovdašnjih etno ukrasa i motiva. To mi je posebno čudno budući da je u bendu velika pevačica tradicionalne muzike Svetlana Spajić.

Da ne znam odakle su, mogao bih da se prevarim da je reč o nekom bendu iz Skandinavije ili o nekoj neo-pagan-metal ekipi iz Rusije. Možda zato uz ime benda stoji i ona marketinški vešta odrednica – anti world?

Ima u njihovoj svirci repetitivnosti, koja je, ponekad, bila na ivici da sklizne u monotoniju (osim toga, falila mi je bar jedna grčka pesma u sredini koncerta). Tu repetitivnost, opet, povezujem sa ritualnom muzičkom praksom, kakva za cilj ili posledicu ima katarzu.

Pocket Globe 2023 / Prikaz druge večeri: „Oslobođena vibracija postojanja”

Kolektivne katarze na kraju njihovog nastupa možda nije bilo, ali je utisak koji su ostavili bio više nego povoljan, a i temperatura u sali je bila podignuta dovoljno visoko za gruv hedlajnera večeri, Bombina.

the cyclist conspiracy

Koncert sastava The Cyclist Conspiracy, Pocket Globe Festival, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Danko Strahinić)

KATARZA

Trio, koji predvodi gitarski virtuoz iz Nigera, takođe je na Pocket Globe festival došao sa svežim albumom. Nazvan je Sahel, po oblasti koja deli Afriku na severni, saharski deo i plodniji, južni deo. I, kao kod benda The Cyclist Conspiracy, dominirale su električne gitare. Zato i jeste bila dobra odluka organizatora da ne bude stolica u sali. Jer, teško bi bilo sedeti uz muziku Bombina, koju je kolega Igor Knežević jezgrovito opisao „kao Tinariwen na 45 obrtaja”!

bombino 2023

Na koncertu Bombina, Pocket Globe Festival, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

Zapanjujući je bio taj tempo, ta furioznost koja ne prestaje ni posle prve, ni posle druge, ni posle treće pesme… Furioznost, koja se nastavlja i ide dalje i dalje… Svaka čast basisti, koji je bio staložen, kul i komunicirao sa publikom, svaka čast Bombinu na gitarskoj virtuoznosti, ali za mene je bubnjar pravo čudo: belac, Amerikanac, tip sa naočarima, koji više liči na tihog studenta nego na zver sa palicama. Kroz glavu mi je prošlo: Doktor Džekil i mister Hajd, Piter Parker i Spajdermen…

Pocket Globe 2023 / Prikaz treće večeri: „Mali, magični, stakleni globus iz sna”

bombino

Bombino, Pocket Globe Festival, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Danko Strahinić)

Dok sam ih zabezeknuto gledao i slušao, zamislio sam kako ću u tekstu za Etnoumlje da poentiram tezom da je Bombino zapravo reinkarnacija Hendriksa, ili bar Hendriks 21. veka, i da je sasvim logično da i on ima upravo trio. Posle koncerta saznajem da Bombino ima i četvrtog člana, koji je, međutim, ostao zaglavljen u Nigeru, što je porušilo moju bombastičnu teoriju o Bombinu.

Propade mi konstrukcija, ali ostade snažan utisak da smo videli fantastične muzičare i koncert koji ćemo pamtiti.

Digitalna izdanja magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Posle svirke, Bombino i basista su se u holu opušteno fotkali sa publikom, potpisivali svoje albume i maltene stidljivo primali čestitke i zahvale. Bio je to dirljiv, a ipak i katarzičan kraj prve večeri Pocket Globe festivala.

. . .

donacija poziv wmas