Magazin Etnoumlje / Rubrika: Bez paradajza, molim!

Koncert povodom Dana Republike Kazahstan

Svečanost povodom Dana Republike Kazahstan bila je prilika da publika u beogradskoj Zadužbini Ilije M. Kolarca ponovo čuje muziku iz ove turkijske države iz Centralne Azije.

Autor: Danko Strahinić

Koncert sastava „Turan” u Beogradu (foto: Danko Strahinić)

Koncert sastava „Turan” u Beogradu (foto: Danko Strahinić)

Na koncertu održanom 30. oktobra 2023. godine, pod nazivom „Most među epohama”, muzičko i kulturno nasleđe Kazahstana predstavio je etno-folklorni ansambl „Turan”. Nastup u Beogradu, kao deo turneje po Turskoj i državama sa prostora bivše Jugoslavije, upriličen je uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora, javnih ličnosti, predstavnika verskih zajednica u Srbiji, kao i velikog broja ljubitelja tradicionalnog zvuka.

U rečima dobrodošlice NJ.E. ambasador Madi Atamkulov rekao je da je koncert prilika da slušaoci kroz zvuke drevnih instrumenata gostiju iz Kazahstana „osete prostranstva Velike stepe i dotaknu istoriju velikih nomadskih imperija“, čiju državnost danas baštini savremeni Kazahstan, istakao je on.

Ansambl „Turan” postoji već petnaest godina i čini ga pet članova koji su završili studije na Kazahstanskiom nacionalnom konzervatoriju „Kurmangazi”. U sastavu ansambla su talentovani multiinstrumentalisti Maksat Medeubek (Мақсат Медеубек), Serik Nurmoldaev (Серік Нұрмолдаев), Bauiržan Bekmuhanbetov (Бауыржан Бекмұханбетов), Eržigit Aliev (Ержігіт Әлиев), Žantu Dadabaev (Жанту Дадабаев), koji sviraju više od 30 narodnih instrumenata.

Ovaj ansambl koji iza sebe ima veliko sviračko i koncertno iskustvo je umešnim muziciranjem i uigranim nastupom prisutne upoznao sa zvucima dvostrunog kilkobiza (қылқобыз), koji se smatra svetim među nacionalnim instrumentima, kazaške tambure dombira (домбыра), drombulja (шаңқобыз), žetigena (жетіген), dvadesetrožičane položene harfe, astajaka (асатаяқ) i dabila (дабыл) iz porodice perkusija, sibizgija (сыбызғы), aerofonog instrumenta sličnom kavalu, kao i nizom manjih instrumenata koje su naizmenično svirali ovi umetnici.

Izvedeno je jedanaest kompozicija nastalih po motivima legendi, narodnih priča i epova. Iako su odsvirane na tradicionalnim instrumentima, među izvedenim numerama bilo je, kako autentičnih narodnih pesama, tako i verzija aranžmana članova ansambla, ali i onih kompozicija nastalih u novije vreme inspirisanih bogatim kazaškim nasleđem.

Koncert je bio prilika da se publici kroz pesme „Akku“ (Labud), „Burkit“ (Orao), „Orteke“ (Planinska koza), tokom koje muzičari izvode i malu lutkarsku predstavu drvenim figuricama koza, „Kara zhorga“ (Crni konj), kojom su oživljene scene galopiranja konjima tokom proslava Novruza (Наурыз) i drugih svetkovina, predstavi kazaški folklor. Poslednja izvedena pesme “Er Turan” ukazala je i na istoriju, ali i na političke ideje i viziju budućnosti. Njom je oživljeno sećanje na hrabrost turkijskih ljudi i pozvano na njihovo jedinstvo u jednu celinu, kako naziv pesme kaže, u Turan. Izvođenje pesama pratile su projekcije odličnih video radova koje su publici oživljavali i dočaravali značenje pesama.

Nastup ansambla „Turan“ naišao je na srdačan prijem prisutnih koji su muzičare na kraju koncerta pozdravili gromoglasnim ovacijama. Ambasada Kazahstana zaslužuje pohvale zbog odlično organizovanog koncerta, dok publici u Srbiji ostaje nada da će nakon ovako uspešnog nastupa biti u prilici da češće čuje i vidi stvaralaštvo iz ove udaljene države.

Koncert sastava „Turan” u Beogradu (foto: Danko Strahinić)

Koncert sastava „Turan” u Beogradu (foto: Danko Strahinić)