Magazin Etnoumlje / Rubrika: Bez paradajza, molim!

Mali, magični, stakleni globus iz sna

Trećeg dana festivala Pocket Globe, u Novom Sadu, 11. novembra 2023, održano je predavanje Stefana Saletija u Zenit Books-u, kao i prezentacija programa „Kreativna Evropa – Kultura” u istom prostoru, da bi završnicu festivala, u večernjim satima, obeležili koncerti u SKCNS Fabrika: Nogaband (Slovačka) i Stefano Saletti & Banda Ikona (Italija). Oba koncerta je podržao Grad Novi Sad, a osim toga, prvi nastup je imao i podršku projekta Sounds of Europe, Ministarstva kulture i Slovak Arts Council-a, dok je drugi nastup podržao i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Autor: Nikola Glavinić

stefano saletti & banda ikona 2023

Stefano Saletti & Banda Ikona, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

U prethodne dve večeri festivala, „putovali” smo u razne krajeve naše planete, a pred treće veče sam usnio kako mi najmlađa članica organizacionog tima Pocket Globe-a daje jedan providni, stakleni, mali globus, koji je zapravo magičan. Pomazite li ga, kao Aladinovu čarobnu lampu, naći ćete se u nekoj drugoj zemlji.

Kraj druge večeri dočekao sam tako u drevnom Pragu, ušuškan uspavankom Ive Bitove. Na početku treće večeri, probudio sam se u komšiluku, u Slovačkoj…

nogaband

Na koncertu sastava Nogaband, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Darko Babić)

KORAK PO KORAK, SLOVAČKIM STOPAMA

Na bini je bila prava folk banda sa kontrabasistom, violistom, dvojicom violinista i cimbalistom koji je, kao neki kralj, jedini sedeo, na sredini bine. Ali, nije cimbalista vođa te družine, već je to Mihal Noga (Michal), violinista i vrsni poznavalac tradicionalne muzike svoje i okolnih zemalja.

Već posle dve kompozicije, u svom prvom obraćanju, Mihal je istakao kako oni izvode slovačku narodnu muziku u starom, arhaičnom stilu. I u narednim obraćanjima, Noga je bio koncizan, pouzdan i ljubazan vodič po stazama slovačke muzičke tradicije. Pratili smo ga u stopu (album Stopy Nogaband-a je bio proglašen za etno-izdanje 2020. godine u Slovačkoj) i uživali, prvo u pesmi iz bajkovitog Podpoljanija, a zatim u temama u kojima je violinom majstorski imitirao drevne instrumente fujaru i gajde.

michal noga nogaband

Mihal Noga na koncertu sastava Nogaband, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

Potom smo išli u Visoke Tatre, u kraj u koji su doseljeni Vlasi. Posle gudačkog uvoda usledilo je potpuno iznenađujuće i veoma zanimljivo snažno muško višeglasno a cappella pevanje, koje je dokaz da naše planine dinarskog pojasa i Visoke Tatre i nisu toliko udaljene.

Pocket Globe 2023 / Prikaz prve večeri: „Veče visoke temperature i električnih gitara”

Prožimanja različitih tradicija je bilo i u čardašu iz Zemplina, regije na istoku Slovačke, i u šaljivoj rusinskoj pesmi „Telegraf”. Duhovito je bilo i izvođenje Betovenove muzike u tradicionalnom stilu… Tako nas je, korak po korak, Noga doveo i u Staru Pazovu. Sa gostom, harmonikašem Miroslavom Hadrikom, pokazao je da vlada i tradicijom naših Slovaka. Na kraju, u vituoznom finalu koncerta, Noga i ekipa su nas polkom i čardašem odveli na svadbenu žurku u selo Raslavice, na istoku Slovačke. Vau, hvala gospodine Noga što ste nam pokazali uzbudljivu i lepu muziku svoje zemlje!

nogaband 2023

Nogaband, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

PANMEDITERANIZAM

Zavodljivu muziku Mediterana nam je, potom, u završnoj ruti festival Pocket Globe, predstavio Italijan Stefano Saleti (Saletti) sa Bandom Ikona. Stefano je osoben umetnik, sa vizijom. Uprkos često surovoj stvarnosti, on Mediteran vidi kao područje u kojem se kulture, tradicije i narodi vekovima prožimaju. I baš zbog sukoba, ratova, podela i migrantske krize, njegova misija je još važnija. On, poput svetionika, pokazuje koji put jeste pravi.

Deo Stefanovog panmediteranizma je i pevanje na sabiru, jeziku koji je mešavina španskog, italijanskog, arapskog i francuskog jezika i koji je bio lingua franca u lukama Mediterana do početka 20. veka.

stefano saletti

Stefano Saleti na koncertu Bande Ikona, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Darko Babić)

Kao i sabir, muzika Stafana Saletija i Bande Ikona je samosvojni koktel muzika mediteranskih naroda. Čuje se to u ponekoj sefardskoj melodiji, katkad u arapskom tonu klarineta, ritmu juga Italije i obrisima flamenka… U pesmu „Azinhaga” uveli su nas snimkom glasa starca iz tog portugalskog sela, inače, rodnog mesta velikog pisca Žozea Saramaga.

U „Lampedusa Andanta” se mole za migrante koji rizikuju živote ploveći iz Afrike. U „Balar Tzigana” prenose drevnu mudrost Roma: Kad vam je loše, treba da zaplešete i biće vam bolje!

SUDBINA KOJA NAS SPAJA

lazar novkov

Lazar Novkov na koncertu grupe Stefano Saletti & Bande Ikona, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Darko Babić)

Jedna od centralnih pesama koncerta je bila „Mediterraneo Ostinato”, naslovna numera sa aktuelnog albuma Stefana Saletija i Bande Ikona. U njoj im se sa harmonikom pridružio Novosađanin Lazar Novkov (drugi naš harmonikaš na bini Fabike SKC-a te večeri). U toj tako važnoj pesmi, svojevrsnoj himni Mediteranu, Stefano navodi da je Mediteran tvrdoglav, otporan, te da je opstao, prošavši i dobro i zlo. Ti si zemlja opečena suncemTi si trijumfalni ukus životaTi si dosada među prstimaTi si maslina koja cvetaTi si sudbina koja nas spaja – pevaju Stefano i sjajna pevačica Barbara Eramo. Ali, svoju ljudsku i umetničku veličinu Stefano pokazuje i stihovima Ti si Sarajevo pod opsadom, zatim Ti si Pešmerga koji se bori, kao i Ti si Zid plača

Pocket Globe 2023 / Prikaz druge večeri: „Oslobođena vibracija postojanja”

U završnici, koncert je kulminirao pesmom „El Ejército Del Ebro (¡Ay Carmela)”, sa kojom nas je u svom antifa prepevu svojevremno zbližio Darko Rundek, i emigrantskom nostalgičnom pesmom „Amara Terra Mia” Domenika Modunja.

Uprkos postavljenim stolicama u Fabrici SKC-a, mnogi su bili na nogama i igrali, prepustivši se šarmu italijanskog sastava, u kom su više nego pouzdani saborci Stefana Saletija i simpatične pevačice Barbare Eramo.

stefano saletti & banda ikona

Stefano Saleti i Barbara Eramo na koncertu Bande Ikona, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Darko Babić)

TO BE CONTINUED

Bio je to kraj drugog festivala Pocket Globe. U muzičkom svetu postoji teza o „prokletstvu” drugog albuma. Jer, mnogi objave sjajan debi, a onda slavno propadnu sa drugencem. To se Bojanu Đorđeviću, Mariji Vitas i Voji Maleševu ( i ostalim članovima familije festivala) nije desilo sa Pocket Globe-om. Sa uspehom je, bez posledica, promenjeno mesto održavanja koncerata, iz Pozorišta mladih u fleksibilniju Fabriku SKC-a.

Dobra poseta nije izostala, a uz to, publika je bila aktivna i prepustila se imaginarnom putovanju uz odlično osmišljene tri različite večeri.

nogaband

Nogaband i Miroslav Hadrik, Festival Pocket Globe, Novi Sad, SKCNS Fabrika, 2023 (foto: Predrag Radosavljević)

U prvoj su dominirali sastavi sa električnim gitarama i fuzije sa uticajem rok muzike (The Cyclist Conspiracy, Bombino), u drugoj smo videli dve osobene umetnice velikog integriteta (Jasna Jovićević, Iva Bitova), a u trećoj sastave koji vrhunski izvode nasleđenu tradiciju (Nogaband), kao i novu tradiciju, koju sami stvaraju (Stefano Saleti i Banda Ikona), crpeći iz baštine Mediterana. Koristan deo i ovog izdanja festivala su bila predavanja i radionice gostujućih umetnika…

Digitalna izdanja magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Pred sledeći novembarski praznični vikend, Bože zdravlja, opet ću da protrljam onaj mali magični, stakleni džepni globus iz sna i odem u nove avanture. Pridružite mi se, pa da uživamo zajedno!

. . .

donacija poziv wmas