Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

ИБАR proslavlja objavu albuma „Prevrnu se vedro nebo”

Bend ИБАR proslavlja objavu albuma prvenca „Prevrnu se vedro nebo” koncertom u beogradskoj Zappa Bazi, 30. novembra 2023. godine. Kao specijalni gosti nastupiće bend Bas i Stega.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

ибаr

Bend ИБАR (promotivna fotografija)

Jednostavne harmonije, lepe melodije i neparni ritmovi – to je formula kojom se ИБАR vodio tokom rada na prvom albumu Prevrnu se vedro nebo. Njihova muzika opisana je kao King Gizzard and the Lizard Wizard, kad bi ih predvodio Vlatko Stefanovski. Jedan kolega ih je opisao kao šumadijski Iron Maiden.

Nedavno su objavili spot za naslovnu numeru albuma, „Prevrnu se vedro nebo”. Tekst je spoj dve dodolske pesme i jedne brojalice. Sve tri pesme se mogu naći u Vukovim zbirkama.

ИБАR je kvintet nastao u Beogradu početkom 2021. Bend čine Andrijana Manojlović (klavijature i vokal), Igor Mitić (električna gitara), Gavrilo Mrđa (električna gitara i vokal), Luka Arežina (bas gitara) i Stefan Pejatović (bubanj). Audio produkciju na albumu potpisuje Dušan Filimonović.

Kao specijalni gosti te večeri, sviraće bend Bas i Stega, nastao u avgustu 2011. godine u Beogradu. Muzika koju Bas i Stega stvara prožima više muzičkih pravaca: dab, fank, post-rok, džez i mnogi drugi. Svi sastojci su pažljivo ukomponovani i obogaćeni elementima savremene muzike.

ибаr

Kompozicije grupe Bas i Stega se zasnivaju na stabilnim ritmovima, podržanim razigranim bas linijama, a ritmičke strukture obojene su psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara i sintisajzera koji stvaraju jedinstvenu atmosferu. Bend čine Miloš Spajić (sintisajzer), Stevan Đorđević (bas gitara), Uroš Kiš (bubnjevi i sempler) i Dragan Vlajić Gale (gitara i vokal).

Ulaznice za ovo veče se mogu kupiti u Zappa Bazi i Berlin Monroe kafeu po ceni od 500 RSD. Karte na ulazu će koštati 700 RSD.

. . .