Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

TREĆI ROMODROM

Treća sezona serije kulturnih događaja pod nazivom ROMODROM imaće svoje otvaranje u Šapcu, 12. jula 2024. godine u 20 sati.

4. 07. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Andrea Bokarić

Kal band (promotivna fotografija)

Kal band (promotivna fotografija)

Romski kulturni centar Beograd i Dragan Ristić Kal sa ponosom najavljuju otvaranje trećeg ROMODROM-a, specifične serije kulturnih događaja, započete 2022. godine na Ristićevu inicijativu.

Manifestacija će početi tribinom na temu „Uticaj Roma na srpsku i eks-Jugoslovensku kinematografiju”, u 20 sati, u bašti Kulturnog centra u Šapcu, a među učesnicima su Ana Vučković Denčić, filmska kritičarka i spisateljica iz Beograda, i Dragan Vasiljković, bivši predsednik Odbora za kulturu pri Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine.

Nakon tribine, na istom mestu, u 21 čas, biće održan koncert grupe KAL.

„ROMODROM nije samo festival; to je pokret koji spaja i obrazuje, promovišući pluralizam i međukulturalni dijalog”, rekao je Dragan Ristić, vođa benda KAL i direktor Romskog kulturnog centra. „Svake godine gradimo sve snažnije veze unutar i izvan romske zajednice, šireći poruku tolerancije i razumevanja.”

Predstavnica Romskog Kulturnog Centra, Andrea Bokarić je izjavila da su veoma zadovoljni činjenicom da je ROMODROM postao tradicionalna manifestacija koja okuplja sve više ljudi i koja je ove godine, u saradnji sa CFD-om i HARTEFAKT-om, veća nego ikada do sada, te imaju razloga da veruju u to da će festivala rasti iz godine u godinu.

„Kultura za demokratiju pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. godine i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.”

Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže i uživaju u bogatom kulturnom programu.

Nakon otvaranja u Šapcu, u nastavku serije ROMODROM očekuju se debate i koncerti u Rumu, Čačku, Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima širom Srbije, tokom leta i jeseni.

. . .