Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Jasna Jovićević je dobitnica nagrade „Draškoci” za 2023. godinu

Nagrada Povelja sa statuetom „Vojin Mališa Draškoci” za 2023. godinu ide u ruke umetnici Jasni Jovićević. Odluku o tome doneo je Odbor za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije. Nagrada će biti uručena na festivalu „Pocket Globe” u Novom Sadu, 10. novembra

Izvor: Magazin Etnoumlje / World Music asocijacija Srbije

jasna jovićević

Jasna Jovićević (foto: Nikola Lučić)

Jasna Jovićević je jedinstvena srpska umetnica. Isprva prepoznatljiva kao saksofonistkinja i retka žena-instrumentalistkinja u džez miljeu, vremenom se razvila u kompleksnu ličnost u sferi umetnosti i nauke.

Jasna je rođena u Subotici, 1976. godine. Diplomirala je džez saksofon na Muzičkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti, magistrirala muzičku kompoziciju na Univerzitetu Jork u Torontu i stekla titulu doktora nauka na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, sa fokusom na fenomenologiju džeza i slobodnu improvizaciju, istražujući praksu muzike u odnosu na rodne studije. Dobila je stipendije za mnoge rezidencione i istraživačke programe ostvarene u Evropi, Južnoj i Severnoj Americi.

Nastupala je širom Evrope, SAD i Kanade, razvijajući istovremeno solo karijeru, ali i rad u nekoliko sastava koje predvodi (Jasna Jovićević Quinary, ANJALI Trio, Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio), kao i brojne saradnje sa umetnicima iz oblasti džeza i improvizovane muzike. Osim saksofona kao glavnog instrumenta, Jasna Jovićević svira i bas klarinet, flautu i spejsdram.

Jasnino kompozitorsko stvaralaštvo je materijalizovano na albumima kao što su Informal Shapes, Flow Vertical, Zvuk ptica, Invented Reality i mnogi drugi. Bavi se i pedagoškim i profesorskim radom, kako na univerzitetskom nivou, tako i kroz neformalne medote obrazovanja. Autorka je brojnih naučnih radova, a 2023. je objavljena njena knjiga, zapravo doktorska disertacija Dobro jutro, džezerke (Orion Art).

Kao umetnica, Jasna prevazilazi pojam žanrova i žanrovskih okvira, prateći svoje lično, unutrašnje pulsiranje. Sloboda i otvorenost u muzici upravo su kvaliteti koje je Jasna razvijala, između ostalog, i na radionicama i kampovima Vojina Mališe Draškocija. Ovo iskustvo i rad sa Draškocijem, Jasna rado ističe kao veoma važno u svom životu i profesiji.

Nagrada Povelja sa statuetom je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje žanr world music, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (1945 – 2000). Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik, Đorđe Stijepović, Jelena Popržan, Dorian Jovanović i Dunja Knebl.

Nagrada Draškoci za 2023. godinu biće uručena Jasni Jovićević u Novom Sadu, u SKCNS Fabrika, 10. novembra, u 20 sati, na početku druge večeri drugog izdanja festivala Pocket Globe. Nakon dodele nagrade, umetnica će održati koncert Iluzija slobode, svoj solo-projekat u kom će joj se, kao gost koncerta, priključiti Bojan Bojić (elektronika).

. . .