FESTIVAL U DREVNOM GRADU SAMARKANDU

Izvor: WMAS

U srednjoazijskoj državi Uzbekistan, u slavnom Samarkandu, od 25 – 30. avgusta 2019. biće održano 12. izdanje world music festivala „Sharq Taronalariˮ.

samarkand registan

Registan, Samarkand (foto: Conan Mizuta, from Pixabay)

Počev od 1997, u Samarkandu se svake druge godine organizuje festival „Sharq Taronalariˮ, čiji bi naziv u prevodu na srpski glasio – Melodije Orijenta. Bez sumnje, naziv festivala zvuči zavodljivo i magnetski privlačno, a takav je i sam Samarkand, poznat kao središnja tačka na „Putu svileˮ.

Grad, star preko 2700 godina, u srednjem veku je bio veliki naučni i kulturni centar, a žilu kucavicu srednjovekovnog Samarkanda predstavljao je trg Registan, koji do danas ne prestaje da oduzima dah turistima iz celog sveta. Nimalo ne čudi što se Samarkand od 2001. nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Festival u Samarkandu, koji organizuje Ministarstvo kulture Republike Uzbekistan, stalno se razvija, obogaćuje, prerastajući u mesto susreta ljudi iz najrazličitijih krajeva sveta, te okupljajući muzičare, novinare, organizatore festivala, promotere, menadžere, naučnike… „Sharq Taronalariˮ je, tako, jedan od najvećih festivala u Srednjoj Aziji.

sharq taronalari 2019 logo

Logo 12. izdanja festivala „Sharq Taronalariˮ

Glavni ciljevi ove manifestacije jesu šira popularizacija vrhunske narodne muzičke umetnosti, zaštita i negovanje tradicionalnog nasleđa raznih naroda sveta, zatim podstrek mladima da se bave tradicionalnom muzikom, a konačno i stvaranje čvrstih međunarodnih veza i jačanje kulturne saradnje, kao i slavljenje mira, prijateljstva i zajedništva.

Dvanaesto izdanje festivala „Sharq Taronalariˮ će biti održano od 25 – 30. avgusta 2019, dobrim delom u samom Registanu. U glavne festivalske događaje spadaju: Međunarodno takmičenje „For the Best Performanceˮ, Naučna konferencija na temu Perspectives for the development of traditional musical art of the peoples of the East, zatim koncertni programi u baštama i salama, u raznim delovima Samarkanda, kao i Svečana završna ceremonija, sa dodelom nagrada pobednicima takmičenja i Gala koncertom.

cixi city celadon ou music troupe

Cixi City Celadon Ou Music Troupe, umetnička trupa iz Kine, nastupiće na 12. festivalu „Sharq Taronalariˮ

World Music asocijacija Srbije će imati čast da ove godine bude predstavljena na festivalu „Sharq Taronalariˮ, a čitaoci magazina „Etnoumljeˮ će u septembru moći da pročitaju ekskluzivni izveštaj o festivalu, Registanu, Samarkandu, Uzbekistanu… To je druga od tri ovogodišnje saradnje World Music asocijacije Srbije sa festivalima u Uzbekistanu. Podsećamo, u aprilu mesecu je dvoje naših predstavnika uzelo učešće na Festivalu epske muzičke umetnosti „Bakhshiˮ u Termezu, a u septembru će predstavnici WMAS i Srbije biti učesnici i gosti Prvog međunarodnog festivala zanatlija u gradu Kokandu.