Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Počinju 17. „Dani kneginje Ljubice”

Sedamnaesti Dani kneginje Ljubice biće održani u Kulturnom centru Gornji Milanovac i Manastiru Vraćevšnica, od 9. do 10. juna 2023

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

dani kneginje ljubice

Tradicionalna manifestacija koja se održava već 17. put u junu mesecu, Dani kneginje Ljubice su posvećeni muzičkoj tradiciji i očuvanju kulturne baštine kraja gde je rođena moderna Srbija.

Ideja o održavanju manifestacije je potekla od članova Izvorne grupe Crnućanka, bračnog para Miroslava i Marije Radojević, koji su kao povratnici iz inostranstva u svoju zemlju izrazili želju da organizuju manifestaciju koja neguje tradiciju i kulturu rudničko-takovskog kraja, pa i same Republike Srbije.

Meštani obližnjih sela su prihvatili ideju i dali svoj doprinos. Pripremana su tradicionalna jela, organizovane izložbe ručnih radova, a nije izostala ni tehnička pomoć. Od samog početka, medijski, finansijski i organizacioni pokrovitelji su Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, Osnovna škola „Desanka Maksimović”, Izvorna grupa Crnućanka, Manastir Vraćevšnica i  Mesna zajednica Vraćevšnica uz podršku lokalne samouprave.

dani kneginje ljubice 2021

Dani kneginje Ljubice, 2021 (izvor: Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac)

Kao manifestacija koja je najpre posvećena izvornoj muzici, svake godine obogaćivala je svoj program raznim radionicama, na kojima su prvenstveno učestvovala deca iz Osnovne škole „Desanka Maksimović” iz sela Vraćevšnice, ali i svi zainteresovani učenici iz cele opštine Gornji Milanovac (etno pevanje, recitovanje, narodna igra/kolo u tri, vez, pletenje predmeta od pruća, upoznavanje sa tradicionalnim instrumentima), zatim pozorišnim predstavama, koje su osvetljavale epohu Obrenovića, koncertima orkestara i pevača narodne muzike, predavanjima o dinastiji Obrenović, muzejskim izložbama i mnogim drugim zanimljivim multimedijalnim sadržajima.

Prvih trinaest manifestacija imale su srodan koncept, trajele su po tri dana i bile bogate svim navedenim sadržajima, finansirane čak i od strane Ministarstva kulture i informisanja, da bi nažalost loša epidemiološka situacija izazvana korona virusom prekinula taj niz, ali ne i održavanje same manifestacije.

Četrnaesti Dani kneginje Ljubice bili su simbolično obeleženi retrospektivnom izložbom fotografija prethodnih manifestacija, recitovanjem pesama Dobrice Erića, najavom promocije knige Srpski orfej Dobrica Erić Radovana Popovića i, naravno, izvornim pesmama starih i mladih članova Izvorne grupe Crnućanka koji su dočarali vreme u kom je živela kneginja Ljubica, kao i prela koja je ona organizovala.

dani kneginje ljubice 2022

Divna Ljubojević i Melodi, Dani kneginje Ljubice, 2022 (izvor: Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac)

Petnaesti Dani kneginje Ljubice, imali su širi, ali i dalje nešto izmenjeni oblik. Naime, u Manastiru Vraćevšnica organizovan je program u skladu sa epidemiološkom situacijom. Prijatelji same manifestacije, tradicionalni pevači i izvorne grupe širom Srbije, došli su kao gledaoci, a na otvorenoj sceni u porti manastira su nastupali, uz Izvornu grupu Crnućanka, Srbski pravoslavni pojci, Pevačka grupa Moba iz Beograda i pesnik Marko S. Marković.

Sedamnaesti Dani kneginje Ljubice  nadovezuju se na koncept šesnaestog izdanja. Veče pre koncerta izvornih pevačkih grupa u porti Manastira Vraćevšnica, brojnim ljubiteljima manifestacije daruju se koncerti u Domu kulture Gornji Milanovac. Prošle, 2022. godine, nastupila je Divna Ljubojević, koja je učestvovala i sutradan u porti, a ovogodišnje Dane kneginje Ljubice otvoriće Danka Stojiljković i ansambl Dankina brojanica (petak, 9. jun, od 19 časova).

Za drugi dan, 10. jun, u Manastiru Vraćevšnica, najavljeni su nastupi Pevačke grupe Ribnica iz Kraljeva, Pevačke grupe KUD Petrova gora Kordun, Pevačke grupe Bele rade Ivanjica i, domaćina Dana, Izvorne grupe Crnućanka.

Ulaz je slobodan.

Organizatori se nadaju da će još dugi niz godina ova manifestacija trajati i promovisati svoj kraj i narodnu baštinu cele Srbije.

. . .