Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Koncert u čast „Ribaševki”

U subotu, 26. avgusta o. g. sa početkom u 13 časova, u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, biće održan prigodan koncert posvećen ženskoj pevačkoj grupi „Ribaševke“ iz užičkog sela Ribaševine u podnožju Jelove gore.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Iako duboko tradicionalne, pesme „Ribaševki“ postale su opšte poznate kao „njihove“. Popularnosti ovih pesama umnogome je doprinela lepota njihovih napeva i tekstova, ali i način na koji ih „Ribaševke“ izvode. Za njihovu popularnost zaslužna je i gramofonska ploča sa njihovim pevanjem, objavljena pre 30 godina zahvaljujući prof. dr Dimitriju O. Golemoviću, koja je po svom sadržaju, a i po tome što je čini pevanje samo jedne vokalne grupe, dugo vremena bila potpuno unikatna.

Njihove pesme postale su sastavni deo repertoara mnogih pevačkih grupa širom Srbije. Sve ovo upućuje na to da su se direktno ili indirektno, putem audio snimaka ili živih nastupa, „Ribaševke“ našle u ulozi učitelja mladih naraštaja, što je nesumnjivo, jedan od najvećih doprinosa koji su one dale našoj muzičkoj kulturi, ističe prof. Golemović koji se njihovim radom studiozno bavio.

Nažalost, 2020. godine, u Užicu je preminula Radmila Rada Kukanjac, rođena 1938. godine u Ribaševini, koja je predvodila grupu. Od tada, grupa nije nastupala.

Grupa „Ribaševke” početkom 1980-ih: Natalija Nata Ćirković, Radmila Rada Kukanjac, Desanka Desa Janković, Milijana Mica Joksimović, Stanimirka Cana Vasiljević i Jelenka Jela Brković.

Na koncertu u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, 26. avgusta 2023. nastupiće više od 40 izvođača koji će pesmom i svirkom, izvodeći i pesme iz repertoara „Ribaševki“, podsetiti prisutne na grupu koja je snažno uticala na očuvanje pevačke tradicije i mlade pevače, posebno u urbanim sredinama, da neguju narodnu pesmu.

Nastupiće pevačke grupe „Crnućanka“, „Lunovačka moba“, „Srpski božur“, Pjevačka družina Svetlane Spajić, vokalni trio „Užičanke“, Boško Vujačić, Jelena Jovanović, Miloš Nikolić, Sunčica Nešić, Luka Vidaković, pevači izvika i nekadašnje članice grupe „Ribaševke“. Program će voditi prof. dr Dimitrije O. Golemović, čija će brošura o grupi „Ribaševke“ biti predstavljena na ovom događaju.

Grupa „Ribaševke”, sredinom 1990-ih: Desanka Janković, Jelenka Brković, Milijana Joksimović, Stanimirka Vasiljević, Radmila Kukanjac i Natalija Ćirković.

Organizatori su Muzej na otvorenom „Staro selo“, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije. Događaj su podržali Grad Užice i Turistička organizacija „Zlatibor“.

. . .