Leto u bašti

Izvor: WMAS

O tome šta nas očekuje u nastavku koncertnog serijala „Muzička baštaˮ u Grockoj, u periodu od 28. juna do 20. septembra.

U prijatnom ambijentu dvorišta Rančićeve kuće u Grockoj, već nekoliko leta, odvija se serija koncerata „Muzička baštaˮ.

Ove godine je serijal ispunjen neuobičajeno velikim brojem koncerata.

Ne tako daleko od centra Beograda leži Grocka, a u njoj Rančićeva kuća, stara skoro 200 godina. Sada je to dom Centra za kulturu, koji organizuje „Muzičku baštaˮ.

Manifestacija ove godine okuplja žanrovski različite muzičare iz Srbije i okolnih zemalja.

Program je već odmakao. Publika je imala priliku da gleda koncerte grupa Eyot i La Banda, zatim bečki duo Turumtay-Zarić, a na samom početku serije, krajem maja, i solo nastup Ice Cream Man-a.

U nastavku programa (skoro svi koncerti se dešavaju petkom), već na Vidovdan, 28. juna, nastupiće pevački trio Rođenice. Ove tri žene iz Vojvodine su već obeležile godinu sjajnim albumom Svadbenice. Dve sedmice nakon njih će, na zahtev gročanske publike, ponovo nastupiti mađarski gypsy swing kvintet Canarro, koji su pre dve godine svirali tri sata i oduševili prisutne.

Domaći world music biće predstavljen i koncertima Milana Nikolića i njegove Bande 19. jula, kao i koncertom grupe   Shira u’tfila 6. septembra. Nešto tradicionalniji zvuk će predstaviti Etno grupa Gergina iz Negotina 16. avgusta. Nedelju dana pre njih će nastupiti Gudački kvartet Panonija iz Zrenjanina, koji je, ne tako davno, objavio album Klezmer music.

Sve popularniji neosevdah sastav Divanhana iz Sarajeva, nastupiće u ponedeljak 29. jula, u spoju dve manifestacije: „Gročanske svečanostiˮ i „Muzička baštaˮ. Ovogodišnji program će 20. septembra zatvoriti beogradski rok i etno umetnik Acart sa svojim bendom.

Ulaz na sve koncerte „Muzičke bašteˮ je slobadan, a program je dobio podršku Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijata za kulturu, kao i Austrijskog kulturnog foruma.