BOŽO VREĆO PONOVO U BEOGRADU

Solistički koncert Bože Vreće, u organizaciji koncertne agencije „Long Play”, biće održan u Sava Centru, 14. decembra 2019, sa početkom u 20.30 časova.

Izvor: WMAS

solistički koncert bože vreće

Poslednje dve decenije umetnici sa prostora Bosne i Hercegovine sve češće smelo posežu za sopstvenim interpretacijama sevdalinki, donoseći novi doživljaj sa inovativnim umetničkim pristupom, čini se, prikladnijim novim generacijama slušalaca. A kako i ne bi, kada su i oni sami predstavnici tih „novih” buntovnih i hrabrih naraštaja.

U ovaj poduhvat, koji je nekada osporavan čim bi se dirnulo u izvorni, sirovi kôd „bosanske gradske pesme”, pored iskusnijeg Šestićevog Mostar Sevdah Rijuniona i popularne Amire Medunjanin, upuštaju se Divanhana, Damir Imamović, Božo Vrećo i drugi.

Svi oni diraju u sevdalinku, ali i neguju sevdah i sve ono što on predstavlja – strast, čežnju, patnju… To su emocije koje se dobro „primaju” na Balkanu, jer su od istih ovdašnji narodi satkani, tako da su pomenuti sastavi i umetnici uvek dobro prihvaćeni od publike na ovim prostorima. Svakako, tome doprinosi i činjenica da su svi oni veoma predani svom umetničkom radu, spremni za živu komunikaciju sa svojim poklonicima, otvoreni i iskreni.

božo vrećo u beogradu

Božo Vrećo (YouTube PrintScreen)

Interpretator, kantautor i publicista Božo Vrećo nije samo izazvao javnost dirajući u izvorni kôd sevdalinke, već se na svom umetničkom putu suočio i sa drugim preprekama, kao neko kome je „suđeno” da bude rođen na Balkanu, odrastajući sa mnogo emocionalnih ožiljaka i neprihvatanja u provincijskoj sredini.

Predstavljajući se i kao muškarac i kao žena, sposoban da se transformiše u ove dve krajnosti, od početka karijere on ovde izaziva različite komentare – često loše, uvredljive i primitivne, još češće pohvalne, laskave, oduševljene…

Svojom dualnošću podelio je kulturnu javnost, a svakako je pridobio one kojima je samo muzika važna.

Vrećo 2016. godine objavljuje lirski roman Mila, autobiografske prirode, koji je dobio naziv po njegovoj majci, napisan u formi dnevnika i ispunjen, poput njegovih koncerata, nesputanim emocijama, suzama, radošću, oslobađanjem i dramatičnošću.

Najvišu tačku svoje dosadašnje umetničke karijere dotakao je prošlogodišnjim albumom Melek, koji ima preneseno značenje na ono što Božo Vrećo svojim radom želi da učini – širenje ljubavi.

Pročitajte prikaz albuma „Melek”

Ulaznice za solistički koncert Bože Vreće u Centru „Sava” 14. decembra su u prodaji po cenama od 1.500, 1.800, 2.100 i 2.500 dinara.