Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Ženski glasovi Istoka: 13. „Ethno Fusion Fest”

Trinaesti Ethno Fusion Fest biće održan u Beogradu, od 15. do 18. juna 2023. Posvećen ovoga puta ženskim glasovima, tokom ukupno tri večeri, predstaviće tri pevačice iz različitih muzičkih tradicija.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

ethno fusion fest

Obavijen temom Ženski glasovi Istoka, koja je odabrana za ovogodišnje, trinaesto izdanje, Ethno Fusion Fest će okupiti muzičare iz Srbije, Grčke, Izraela i Španije. Koncerti će se odvijati u poznatom prostoru dvorišta Beogradske sinagoge „Sukat Šalom” (Maršala Birjuzova 19).

U četvrtak, 15. juna, sa početkom u 20:30, festival će otvoriti pevačica iz Atine, Despina Apostolidu, koja donosi duh jedinstva različitih naroda u vidu spleta tradicionalnih pesama na grčkom, turskom, kurdskom i arapskom jeziku. Od grčkog rebetika-smirneika, preko jermenskog narodnog plesa, pa sve do arapskog tanga, na programu su raznovrsni muzički stilovi zastupljeni na podneblju Istočnog Sredozemlja. Uz pratnju uda (arapske laute), gitare i uz gosta iznenađenja, biće to prava poslastica za sve ljubitelje tradicionalne muzike.

despina apostolidu

Despina Apostolidu (promotivna fotografija)

Drugo veče festivala, u subotu, 17. juna , počev od 21:30, tradicionalno je rezervisano za grupu iz koje je i potekla ideja za Ethno Fusion Fest još 2008. godine.

Stara, a nova Shira Utfila, nošena predivnim lirskim sopranom Branislave Podrumac, predstaviće sveže hitove sa nedavno objavljenog albuma Las amores sefaradis, uz poneko iznenađenje.

Festival, u nedelju, 18. juna, zatvara Duo Andalus, jedan od mnogih projekata sada već etablirane zvezde severnoafričke muzike Lale Tamar, koja živi na relaciji Izrael – Maroko, dok nastupa širom sveta sa najrenomiranijim ansamblima, izvodeći marokansku, jevrejsko-špansku, flamenko i bliskoistočnu muziku. Ovaj duo zaista zvuči kao kvartet.

lala tamar duo andalus

Lala Tamar / Duo Andalus (promotivna fotografija)

Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara, dok je komplet ulaznica za sve koncerte 2000 dinara. Ulaznice se mogu kupiti onlajn, na tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima, dok je rezervacija ulaznica za 13. Ethno Fusion Fest moguća putem mejla jevrejski.kc@gmail.com. Tokom trajanja festivala ulaznice će biti u prodaji sat vremena pre početka svakog koncerta u Dvorištu beogradske sinagoge.

U slučaju lošeg vremena koncerti će biti održani u Jevrejskom kulturnom centru (Jevrejska 16).

. . .