Moba u Studiju 6

Izvor: WMAS

Gosti kultne RTS emisije „Studio 6ˮ ovoga puta biće članice Ženske pevačke grupe Moba, koja je 2018. proslavila 25 godina rada i postojanja. Koncert i direktan prenos na Radio Beogradu 3 i kanalu RTS 3 zakazani su za sredu, 20. mart, sa početkom u 21 čas.

Grupa Moba na koncertu u Galeriji SANU, 19. novembra 2018. Foto: Marija Vitas

Moba je jedna od prvih urbanih a kapela grupa u našoj zemlji, usmerenih na seoske srpske tradicionalne narodne pesme i njihovu autentičnu interpretaciju bez (namerne) stilizacije. Može se slobodno reći da su one bile podstrekači jednog uzbudljivog talasa, koji će do danas proizvesti nemali broj sastava srodnog opredeljenja.

Grupa je počela sa radom u Beogradu, proleća 1993. godine. Od tada je imala brojne koncerte i nastupe u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, kao i u Grčkoj, Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Francuskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Rusiji, Poljskoj i Mađarskoj. Objavljene su dve audio kasete i tri kompakt diska (1994, 1999, 2001, 2010). Pesme sa repertoara grupe uvrštene su na nekoliko domaćih i inostranih kompilacija, a na nekoliko naučnih etnomuzikoloških publikacija čine deo pratećeg audio materijala.

Ansambl izvodi seoske pesme iz geografskih oblasti gde Srbi žive ili su živeli. Pesme su naučene na osnovu sopstvenih i tuđih terenskih snimaka, pomoću transkripcija i u direktnom kontaktu sa pevačima, autentičnim nosiocima tradicije.

Članice grupe koje će nastupiti u Studiju 6 Radio Beograda su: Jelena Jovanović, Aleksandra Pavićević, Dragana Jović, Ana Milosavljević i Maja Stojanović.

Kao što to uvek važi za koncerte u Studiju 6, ulaz je besplatan, uz neophodno zakazivanje prisustva. Svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl: muzicka3p@rts.rs

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena Popović, Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Vanja Milovanović