Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Pripremimo se za 14. festival „Gergina” u Negotinu

Svoje četrnaesto izdanje,  Festival Gergina imaće u Negotinu, u Domu kulture „Stevan Mokranjac”, 17. i 18. aprila 2023. godine. Festivalu prethode „Dani Gergine”, od 10. do 14. aprila 2023.

Izvor: Magazin Etnoumlje

gergina 2023

Divanhana (foto: Stefan Samandov)

Tradicionalno, drugi i treći dan Uskrsa u Negotinu proteći će u znaku Internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina”, manifestacije posvećene muzičkom i kulturnom nasleđu Vlaha. Festival je prvi put održan 2009. godine i od tada se postepeno razvijao, obogaćujući svoj koncept i sadržaj. Organizator festivala je istoimeno udruženje koje, takođe, kontinuirano širi i produbljuje svoje aktivnosti.

Članak „Gergina, više od festivala”

Danas, 10. aprila, otpočeli su „Dani Gergine”, svojevrsna uvodna manifestacija, koja nedelju dana pre festivala nudi prigodan program. Ovoga puta, „Dani Gergine”, od 10. do 14. aprila, obuhvatiće četiri promocije i otvaranja dve izložbe. Najpre će biti otvorena izložba vlaške nošnje Negotinske Krajine iz zbirke Milana Nikolića (10. april), a potom i izložba turističke lepote Negotinske Krajine (11. april); sledi promocija knjige Prahovo: ljudi, običaji, događaji, te promocija audio-izdanja Izvorna vlaška kola iz Prahova (12. april), zatim i promocija knjige Savremena vlaška poezija (13. april), a za kraj je zakazana promocija etnološkog filma na vlaškom jeziku Uskrs: narodna verovanja i običaji u okolini Bora (14. april).

„Dani Gergine” će se odvijati na tri lokacije: Galerija Doma kulture „Stevan Mokranjac” u Negotinu, Mala sala Doma kulture Prahovo i prostorije Elixir Fondacije Negotin.

dani gergine plakat

Četrnaesti festival „Gergina”, kao i do sada, trajaće dva uskršnja dana. Pored dve muzičke večeri (obe počinju u 19 časova), kao glavnih događaja, organizatori su pripremili i promociju audio-izdanja Đe duor koje slavi glas Danijele Pražić. Promocija je zakazana za 18. april, sa početkom u 18 sati. Ovo, kao i ostala izdanja, objavljuje se pod etiketom „Gergina Records”, još jednog ogranka udruženja.

Prvo veče je takmičarskog karaktera i namanjeno je mladim interpretatorima. Takmičari se nadmeću za prestižna priznanja u kategorijama Najbolji vokalni solista Najbolji instrumentalista, a tu su i Specijalna nagrada Božidar Janucić, kao i Specijalna nagrada festivala koja se dodeljuje stranom izvođaču za negovanje vlaške muzike. Ove godine takmičiće se ukupno 18 mladih izvođača, koje će pratiti Orkestar Bobana Pecića: Anastasija Nikolić, Sanela Prvulović, Dimitrije Pavlović, Mladen Janković, Anika Nikić, David Bogojević, Marija Mitić, Jovan Nikolić, Stefan Mladenović, Milan Momčilović, Natalija Pavlović, Milan Hristović, Nikolina Pražić, Nemanja Stanojević, Stefan Đorđević, Anastasija Todorović, David Antonie i Minja Gergić. Takođe, ove večeri će revijalno da nastupi KUD „Graničar” iz Halova.

Takmičare će i ove godine ocenjivati žiri u sledećem satavu: dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog i kompozitor), Marija Vitas (etnomuzikolog, urednica časopisa Etnoumlje) i Maja Stojanović (profesor u SMŠ „Stevan Mokranjac” u Negotinu).

Drugo festivalsko veče je revijalno. Okupiće veliki broj istaknutih vokalnih i instrumentalnih interpretatora vlaške muzike, koji će nastupiti u pratnji Orkestra Slobodana Pecića: Veljko Stuparević, Milena Marković, Milan Ducić, Ljubiša Radojković, Voja Bađikić, Novica Stojimirović, Stana Germanović, Jovica Miljković, Srđan Cvetković, Etno grupa Gergina, Danijela Pražić, Boban Pecić, Corina Elena Badea, Boban Janošević, Velja Kokorić, Rade Jorović, Žika Cvetković, Živojin Dinulović, Dragan Njegušić, kao i KUD „Štule” Voluja.

Umetnički direktor festivala je Nenad Kamidžorac, dok je direktor ovogodišnjeg izdanja festivala Dragiša Golubović.

. . .