Žene su u fokusu: Deveti „Todo Mundo” je pred nama

Deveti Todo Mundo, beogradski world music festival, biće održan u Klubu DIM, od 25 – 28. septembra 2021. godine.

 Izvor: Udruženje „Ring Ring”

deveti todo mundo

Maria Mazzotta (foto: Giulio Rugge)

Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, prestonički world music festival se vraća na scenu. Novo izdanje festivala „Todo Mundo” obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju.

Festival „Todo Mundo” neretko krase vezivna nit ili tema, koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje. Među dosadašnjim temama našle su se: Afrika, Turska, Balkan, Mađarska… Podalje od jasnih geograskih odrednica, ovoga puta je za vezivnu nit festivala odabrana žena.

Želja organizatora i selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave kreativna snagu i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – world music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala.

sofia labropoulou

Sofia Labropoulou (foto: Daniel Vegel)

Glavni, muzički deo programa čine nastupi umetnika i sastava iz Mađarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Austrije i Srbije.

Osmi „Todo Mundo”, 2019, osvrt na prvo veče

Prvo veče festivala (25.09) otvoriće domaći ženski a cappella trio Roђenice, čije članice dolaze iz Novog Sada i Beograda. Podariće publici sirovu energiju srpske i balkanske arhaične pesme, koja čini okosnicu njihovog repertoara. Pritom, nije reč o arhaičnosti koja ima muzejsku vrednost. Zvuk je drevan, ali su stav i scenska pojava ovih mladih pevačica moderni i savremeni, što je dodatno podržano pratećim multimedijalnim sadržajem.

rođenice

Rođenice (foto: Jovan Radaković)

Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk Trio Monike Lakatoš iz Mađarske. Monika (Mónika Lakatos) romska je pevačica, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje.

Osmi „Todo Mundo”, 2019, osvrt na drugo veče

Krasi je fascinantan glas specifične boje i vibrata, te izražajnost sazdana na velikim dinamičkim amplitudama i kombinaciji sete i borbenosti. Dobitnica je prestižne nagrade WOMEX za životno delo (2020). Na koncertu u Beogradu, Monikin glas će biti podržan gitarom i udaraljkama.

Na drugoj večeri (26.09), u nedelju, slušaćemo najpre grčku sviračica na kanunu, kompozitorku i improvizatorku Sofiju Labropulu (Sofia Labropoulou). U njenoj umetnosti stapaju se nasleđa Grčke i Mediterana, klasične otomanske, srednjovekovne, eksperimentalne i savremene muzike. Sarađuje sa brojnim muzičarima, komponuje filmsku muziku i drži master-klasove posvećene kanunu i grčkoj narodnoj muzici.

Osmi „Todo Mundo”, 2019, osvrt na treće veče

Specijalna gošća na Sofijinom koncertu u DIM-u biće Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda.

Drugo veče zaokružuje Marija Macota (Maria Mazzotta), jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni. Sa dugogodišnjim iskustvom građenim u čuvenom italijanskom sastavu Canzoniere Grecanico Salentino, Marija se pre nekoliko godina otisnula u solističke vode. Januara 2020. objavila je album Amoreamaro, izuzetno dobro prihvaćen od strane publike i kritike.

Na koncertu u Beogradu, u pratnji harmonikaša Antonina de Luke (Luca), Marija će nas razgaliti šarmom i ritmikom italijanskog juga. Ovo je njeno prvo koncertno gostovanje u našoj zemlji.

Nakon slobodnog dana, festival će svoje treće veče imati u utorak, 28. septembra. Slušaćemo sveži projekat makedonskog umetnika Doriana Jovanovića (ud), nastao u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom.

Osmi „Todo Mundo”, 2019, osvrt na četvrto veče

Dobrila & Dorian Duo je u julu objavio album Apocryph, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj, upečatljivoj, neodoljivoj obradi. Dorian je dobitnik nagrade Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu, koju će mu na početku večeri svečano uručiti predstavnici World Music asocijacije Srbije.

Čast da zaokruži deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, Svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama…

I Jelena je dobitnica pomenute nagrade Vojin Mališa Draškoci, za 2020. godinu, koja će joj takođe ove večeri biti uručena. Na svom solo nastupu u Beogradu, predstaviće nam uglavnom materijal sa albuma La Folia (2020).

deveti todo mundo

Jelena Popržan (foto: Sasha Osaka)

Početak svake muzičke večeri je u 20 časova. Za mesto održavanja koncerata ovoga puta je odabran DIM (Cetinjska 15a) – alternativan i inovativan gradski prostor namenjen koncertima, performansima i raznolikim kulturnim događajima.

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija, kojom otpočinje deveti „Todo Mundo”. Skup pod nazivom „Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke…” biće održan u „Galerijskom prostoru Radio Beograda” (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), u subotu, 25. septembra, sa početkom u 11 časova. Učesnici dolaze iz Slovenije, Italije, Grčke, Austrije, Španije i Srbije. Konferenciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Osmi „Todo Mundo”, 2019, osvrt na peto veče

Istog dana, u 19 časova, u Galeriji „Kula” (Cetinjska 15a) biće otvorena izložba fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta. Reč je o seriji portreta Monike Lakatoš, pevačice koja će iste večeri nastupiti u DIM-u. Izložbu će otvoriti autor.

deveti todo mundo

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring”.

Festival su podržali: Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije.

Ulaznice se u pretprodaji mogu naručiti preko Fejsbuk-stranice festivala, po ceni od po 600 dinara za prve dve koncertne večeri i 500 za treće veče. U dane festivala, karte će koštati 700/700/500 dinara.

. . .

PROGRAM FESTIVALA

Subota, 25. septembar:

Galerijski prostor Radio Beograda, 11h: Konferencija

Galerija Kula, 19h: Izložba fotografija

DIM, 20h:

Roђenice (SRB) / Monika Lakatoš Folk Trio (HU)

Nedelja, 26. septembar, DIM, 20h:

Sofija Labropulu (GR) / Marija Macota (I)

Utorak, 28. Septembar, DIM, 20h:

Dobrila & Dorian Duo (NMK)/ Jelena Popržan (A/SRB)

. . .

Oznake: Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum Beograd, Deveti Todo Mundo, Deveti World Music Festival Todo Mundo, DIM, Dobrila & Dorian Duo, Dobrila Grašeska, Dorian Jovanović, Festival Todo Mundo, Festival Todo Mundo 2021, Festival Todo Mundo Beograd, Galerija Kula, Galerijski prostor Radio Beograda, Galerijski prostor RTS, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Jelena Popržan, Klub DIM, Konferencija Žene u world music svetu – umetnice, Maria Mazzotta, Marija Macota, menadžerke, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, Monika Lakatoš, Monika Lakatos Folk Trio, Muzički informativni centar Srbije, novinarke…, Prostor DIM, Ring Ring, Rodjenice, Rođenice, Skup Žene u world music svetu – umetnice, Sofia Labropoulou, Sofia Labropoulou & Tijana Stankovic, Sofija Labropulu, Tijana Stanković, todo mundo, Todo Mundo 2021, Udruženje Ring Ring, World Music asocijacija Srbije, World Music Festival Todo Mundo, Žene u world music svetu – umetnice