Pošaljite svoju prijavu za WOMEX 2021

Najveći svetski sajam etno muzike WOMEX imaće svoje 27. izdanje u gradu Portu (Portugalija), od 27 – 31. oktobra. Konkurs za WOMEX 2021 je otvoren, a rok za prijavljivanje je 16. april.

Izvor: Magazin Etnoumlje

womex 2021

Za one koji su već iskusili – WOMEX ne treba propustiti. Za one koji još uvek razmišljaju – evo prilike!

Najreprezentativniji skup ljudi uključenih u ono što se jednostavno naziva „world musicˮ jeste WOMEX (World Music Expo), koji se već više od 25 godina organizuje u različitim gradovima Evrope. Kako se šuškalo još na WOMEX-u u Tampereu 2019, ova godina je rezervisana (prvi put) za Portugaliju i grad Porto. Svakako, ubeležimo datume od 27 – 31. oktobra, kada će biti održana ova složena muzička manifestacija, koja u sebi spaja sajam, festivalski deo sa skoro 40 koncerata i di-džej nastupa, filmski program, konferenciju, predavanja…

Članak o našem (WMAS) iskustvu na WOMEX-u u Tampereu 2019, u rubrici „Naša poslaˮ magazina „Etnoumljeˮ

Prošle godine je skup trebalo da bude održan u Budimpešti, ali nas je pandemija sprečila da se nađemo na licu mesta. Stoga je, kao i neki drugi festivali, organizovan Digital WOMEX. Iako su svi svesni da je i dalje neizvesno da li će se do narednog oktobra Evropa i svet izboriti sa koronom i haosom oko podele vakcina, ostaje snažna nada da će neka nova, bolja normalnost biti ostvarena već tada, te da će pravi WOMEX i bliski susreti biti mogući i dozvoljeni.

Iskustvo održavanja WOMEX-a na Pirinejskom poluostrvu (Sevilja i Santijago de Kompostela) govori da će većina koncerata biti napolju. Na tim koncertima možda možete nastupiti i vi sa vašim bendom.

Prijava na konkurs je otvorena sve do 16. aprila. Nakon zatvaranja konkursa sedmočlani žiri će odabrati muzičare koji će biti pozvani da nastupe u Portu. Pri tome, žiri vodi računa o geografskoj raznovrsnosti i zastupljenosti kontinenata i regiona, ali i podžanrova. Uobičajeno je da program bude objavljen do kraja jula.

Možda se pitate šta se sve traži od vas, osim da svirate, di-džejišete, govorite na konferenciji ili imate film koji želite da ponudite svetskom tržištu? Formular nije previše zahtevan, ali treba svoju prijavu dobro nafilovati audio i video materijalom, jer je konkurencija velika – obično stigne oko 800 prijava!

Ako vas izaberu, treba da imate u vidu da vam WOMEX pokriva samo tehnički rajder i jednu večeru, ali vam pruža mogućnost za veliku promociju. Kako najbolje iskoristiti svojih 45 minuta koncerta jeste strategija kojom se već godinama bave bendovi, menadžeri, bukeri, ali i novinari, organizatori festivala, promoteri…

Od sastava iz Srbije su do sada na WOMEX-u nastupili: Boris Kovač & Ladaaba Orchest, Kal, Pjevačka družina Svetlane Spajić, Feliks Lajko, Orkestar Bobana i Marka Markovića.

Nemojte da vas pokoleba neizvesnost uzrokovana ograničenjima koje je nametnula pandemija – i onlajn WOMEX u Budimpešti je imao veliku gledanost, pa su i oni, koji su svoje koncertne prezentacije dobro spremili, imali odlične reakcije.

Treba računati i na činjenicu da će, kako se najavljuje, regularna koncertna dešavanja početi da se odvijaju u punoj meri tek od proleća 2022. godine. Dakle, oktobarski WOMEX 2021 je odlična prilika da vas primete, upamte, ali i ne zaborave.

. . .