Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

META WORLD 2 SE BLIŽI

Drugo izdanje festivala savremenog stvaralaštva Meta World biće održano u Beogradu, od 9. do 15. decembra 2023. godine. Na samom otvaranju očekuje nas nastup iranskog umetnika na kamančeu Kejhana Kalhora i vrhunskog domaćeg sastava Ansambl Metamorfozis.

Izvor: Magazin Etnoumlje

kejhan kalhor

Na koncertu Kejhana Kalhora i Erdala Erzindžana, Pocket Globe Festival, Novi Sad, Pozorište mladih, 2022 (foto: Vladimir Veličković / NS EPK)

Nakon izuzetno uspešnog prvog izdanja festivala Meta World, održanog u decembru 2022. godine, Ansambl Metamorfozis nastavlja svoju festivalsku, organizacionu aktivnost, tako da domaću publiku uskoro očekuje drugo izdanje ovog specifičnog višednevnog događaja posvećenog savremenoj umetnosti, i to od 9. do 15. decembra 2023, u sali Bioskopa Balkan u Beogradu.

Festival Meta World, baš kao i sam Ansambl Metamorfozis, osnovali su Tatjana Jovanović Mirković i Saša Mirković sa idejom promocije savremenog stvaralaštva u širem smilu, dajući prostor ne samo muzici, nego i slikarstvu, teatru, modnom dizajnu i novim granama: umetnost gejminga, te primena vestačke inteligencije i tehnologija u razvoju kulturne industrije.

Takođe, festival obrađuje teme rodne ravnopravnosti, a pored koncerata, instalacija i prezentacija biće organizovane i diskusije na aktuelne teme. Cilj festivala je da se savremeno stvaralaštvo približi široj publici i učini dostupnim svakome, te da se izbegne kretanje isključivo u elitističkim krugovima.

Prošle godine festival je okupio 50 domaćih i inostranih izvođača, a  posetilo ga je oko 3000 gledalaca. Ovogodišnji festival će ugostiti neke od najeminentnijih umetnika svetske scene: Marc Sinan Company iz Berlina, Duo Lab 51 iz Karlsruea, Kejhan Kalhor (Kayhan), dobitnik nagrade Gremi i najpoznatiji svirač kamančea na svetu, Gabrijel Prokofjev (Gabriel Prokofiev), jedan od vodećih muzičara elektronike u Evropi, Dragana Ognjenović, najistaknutija srpska dizajnerka i mnogi drugi.

meta world

Veliki iranski i kurdski umetnik na kamančeu, Kejhan Kalhor, koga smo premijerno u Srbiji imali priliku da slušamo na festivalu Pocket Globe u Novom Sadu, novembra 2022, imaće čast da zajedničkim nastupom sa Ansamblom Metamorfozis svečano otvori drugo izdanje festivala Meta World.

Intervju sa Kejhanom Kalhorom, u susret koncertu u Novom Sadu, 2022.

Ulaznice za festivalske događaje su dostupne na svim prodajnim mestima servisa Tickets, kao i onlajn.

. . .